Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.03.03 16:09 Frissítve: 2020.03.06 19:38

Vívás: tíz éremmel zárták a magyarok az utánpótlás Eb-t

Három évvel ezelőtt nyolc (három-három arany és ezüst, két bronz), 2018-ban tizenegy (négy-négy arany és ezüst, három bronz), 2019-ben tizenhárom (öt arany, három ezüst és öt bronz) érmet szereztek a magyar vívók az utánpótlás Európa-bajnokságon. A hétfőn véget ért, poreci kontinenstornán négy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel zártak, tehát a legutóbbi négy év harmadik legsikeresebb erőpróbáját abszolválták. A történteket a szövetségi kapitány, Udvarhelyi Gábor is értékeli.

Szemes Gergő a kadétmezőny legnagyobb esélyeseként vágott neki a poreci utánpótlás vívó Európa-bajnokságnak, hiszen a tőrszakág hazai történetében egyedülálló módon háromból három kadét európai körversenyen aratott diadalt, ezzel a korosztályos világranglista élére repítette magát.

Így ünnepelte Szemes Gergőt a magyar csapat a Zatika Sportcentrumban Forrás: EFC

Így ünnepelte Szemes Gergőt a magyar csapat a Zatika Sportcentrumban  •  Forrás: EFC

A képlet nem volt ennyire egyszerű a Zatika Sportcentrumban: a negyeddöntőben 14:8-as előnyről „engedte” egyenlíteni a francia Adrien Spichigert, innen nyert végül 15:14-re. Az elődöntőben aztán már hiába volt ott négyből három orosz, az FTC sportolója kontinensbajnok lett.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem éreztem a tétet – így Szemes. – Az utóbbi három hétben talán három olyan éjszaka volt, amikor normálisan aludtam. Alapvetően nem vagyok izgulós típus, a megszokott eddig az volt, hogy csak a versenyek előtti napon nyom a teher, úgyhogy ez a helyzet engem is meglepett. Hihetetlenül boldog voltam, napokig fel sem fogtam, mi történt velem.”

A leány kadét kardalakulat a törökökkel, majd a románokkal szemben is fordított, így jutott az aranycsatába. A Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kíra és Pápai Zoé alkotta együttes az oroszokkal találkozott a fináléban és 45:41-es diadalt aratott. A lányoknak egyéniben nem úgy sikerült a viadal, ahogyan szerették volna. Csakúgy, mint Szemes, a már a felnőttválogatottban is bizonyító Battai is a kontinenstorna favoritjaként érkezett, de végül a nyolcaddöntőben búcsúzott:

„Azt hiszem, nyomott az esélyesség terhe, sokkal komplikáltabban vívtam, mint ahogy azt kellett volna. Csapatban én voltam a befejezőember, negyven harminckilencnél vettem át az asszót az oroszok ellen. A magyar szurkolók elképesztőek voltak, de még őket is ki tudtam zárni, csak a feladatomra koncentráltam. Arra, hogy meg kell nyernünk, hiszen két nappal korábban megfogadtuk: megcsináljuk.”

Érdekesség, hogy a junior lányok hasonló utat jártak be a csapataranyig: Battai, Keszei, Szűcs Luca és Pótz-Nagy Fanni is idő előtt kiesett az egyéni versenyen. A szakágvezető, Gulácsi Ferenc akkor így fogalmazott:

Balról: Keszei Kíra, Pótz-Nagy Fanni, Szűcs Luca és Battai Sugár varázsolt, Európa-bajnok a junior leány kardcsapat Forrás: EFC

Balról: Keszei Kíra, Pótz-Nagy Fanni, Szűcs Luca és Battai Sugár varázsolt, Európa-bajnok a junior leány kardcsapat  •  Forrás: EFC

„Varázslatra van szükségünk ahhoz, hogy kontinensbajnoki címmel kompenzáljuk a történteket csapatban.”

Varázsolni kellett, hát varázsoltak... A lengyeleket és a törököket legyőzve jutottak a fináléba, amelyben nem volt kegyelem: 45:35.

A junior fiú kardozóknak brillírozniuk kellett... Legfőképpen Noseda Szabolcsnak. Az orosz válogatott elleni elődöntőben ugyanis ő fordított 25:30-ról 35:34-re − innen nyert egy tussal a Navarrete József vezette alakulat. A finálét az olaszok ellen vívták a srácok, és Szabolcs megint megcsinálta: tizenegy−négyre behúzta az etapot, ezzel vette át az irányítást (15:14). Emiatt Baaken Mátyás, Nagy Kristóf és Rabb Krisztián is vérszemet kapott, megállíthatatlanná vált a gárda (45:35).

„A magyar kardvívás mindig a világ élvonalához tartozott, és ezek a fiúk most megmutatták, hogy ők képezik a következő generációt, át tudják venni a stafétabotot! Elhitték ezt végre magukról, és megcsinálták” − mondta néhány perccel a finálét követően Navarrete.

Rabb Krisztián bronzérmes lett Porecben Forrás: EFC

Rabb Krisztián bronzérmes lett Porecben  •  Forrás: EFC

Az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb egyéniben is remekelt, egészen a harmadik helyig jutott: csak a junior-világranglista második helyezettje, az olasz Luca Fioretto tudta megállítani.

A junior leány párbajtőrözők szerezték a legtöbb dobogós helyezést: hármat. Büki Lili ezüst-, Muhari Eszter pedig bronzérmes lett. A döntőbe jutásért ráadásul egymással kellett küzdeniük. Ez a párosítás már-már klasszikusnak is mondható, hiszen a lányok a tavalyi korosztályos Európa- és világbajnoki elődöntőben egyaránt találkoztak − mindkétszer Eszteré lett a siker.

Csapatban sem fogták vissza magukat. Az oroszokkal szemben a négy között alulmaradtak (44:45), az olaszoknál viszont több tust adtak a bronzasszóban (45:40).

Szegény Lili! Kétszer is csupán egy tuson múlt...

„Az egyéni fináléban tizenöt−tizennégyre kapott ki a cseh Veronika Bieleszovától, most meg az oroszok. Ilyen ez a sport. A lányokat megviselte az elveszített elődöntő. Összetörtek, hiszen minden tőlük telhetőt megtettek. Alig egy órájuk volt rendbe tenni magukat fejben. Szép eredmény értek el, ők is boldogok” − emlékezik vissza a szakágvezető, Plásztán Attila.

A kadét párbajtőrözők öröme a bronzérem megszerzésének pillanatában Forrás: EFC

A kadét párbajtőrözők öröme a bronzérem megszerzésének pillanatában  •  Forrás: EFC

A Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek és Somody Soma alkotta kadét fiú párbajtőrcsapat is hasonlóan jól szerepelt: érzelmi hullámvasúton utazva jutott el a bronzmérkőzésig. A törökök után a svédeket, majd a svájciakat utasították nagy csatában maguk mögé, így jutottak a legjobb négy közé. Az elődöntőben már a negyedik csörtében úgy tűnt, hogy lemondhatnak a döntőről, hiszen tíz tusra engedték el az olaszokat (8:18), de 42:42-nél utolérték ellenfelüket. Az utolsó tus döntött a ráadásban: Simeone Mencarelli nem remegett meg, és továbbjuttatta az olaszokat. A fiúk azzal kárpótolták magukat, hogy a franciákat 40:37-re legyőzték, és felálltak a dobogó harmadik fokára.

A kardvívó Ondrik Konrád bravúrokat bemutatva menetelt az elődöntőig, amelyben alulmaradt a későbbi győztes német Colin Heathcockkal szemben. Szomorkodásra ugyanakkor nem lehetett oka, hiszen Európa-bajnoki bronzérmet nyert.

Három évvel ezelőtt nyolc (három-három arany és ezüst, két bronz), 2018-ban tizenegy (négy-négy arany és ezüst, három bronz), 2019-ben tizenhárom (öt arany, három ezüst és öt bronz) érmet szereztek a magyarok az utánpótlás Európa-bajnokságon. Az idén négy arannyal, egy ezüsttel és öt bronzéremmel zártak, tehát a legutóbbi négy év harmadik legsikeresebb kontinenstornáját abszolválták.

„Összességében nem lehetünk elégedetlenek, jól szerepeltünk. Némi hiányérzet lehet bennünk a leány kardozók egyéni viadala miatt, és a leány tőrözők sem kerültek csapatban a méltó helyükre. Meg kell említeni, hogy a felnőtt-kardvilágranglistán tizenkettedik Pusztai Liza nem vett részt az Eb-n. Jó előjel, hogy nélküle is diadalt aratott az egység – jelzi az utánpótlás-nevelésünk stabilitását. Külön öröm, hogy ketten is dupláztak: Battai Sugár és Keszei Kíra. Szemes Gergőt is ki kell emelni: tartottunk tőle, hogy elnyomja az esélyesség terhe, ám higgadt maradt, és ugyanazzal az alázattal csinálta végig ezt az erőpróbát is, mint a korábbiakat. Pozitív meglepetést okozott Ondrik Konrád és a kadét fiú párbajtőrcsapat éremszerzése. Az egy hónap múlva rajtoló, Salt Lake City-i világbajnokságon jóval nehezebb lesz a dolgunk, de tudom, hogy ott is tisztesen helytállunk” – Fejti ki gondolatait a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC
A magyar dobogósok
JUNIOR
Kard
1. Leány kardcsapat (Battai Sugár, Keszei Kíra, Pótz-Nagy Fanni, Szűcs Luca)
1. Fiú kardcsapat (Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs, Rabb Krisztián)
3. Rabb Krisztián
Párbajtőr
2. Büki Lili
3. Muhari Eszter
3. Leány párbajtőrcsapa (Borsody Emma, Büki Lili, Kardos Edina, Muhari Eszter)
KADÉT
Kard
1. Leány kardcsapat (Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kíra, Pápai Zoé)
3. Ondrik Konrád
Párbajtőr
3. Fiú párbajtőrcsapat (Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek, Somody Soma)
Tőr
1. Szemes Gergő

AMIT AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben
Kó Benedek nyolcaddöntős
„Óriási csalódás volt ez a nap”
Hat magyar még versenyben a második napon
Szemes Gergő kadét Európa-bajnok
Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett
A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes
Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat
Pompás kardvirágok
Érzelmi hullámvasút
Minden jó, ha a vége nem is
A mágia még segíthet
Párbajtőrbravúr
Rabb Krisztián bronzérmes
Varázsolni kellett, hát varázsoltak
Arany és bronz a végére

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.