Labdarúgás: a volt francia válogatott Louis Saha csepeli diákoknak beszélt a fociról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.12. 15:30
Címkék
Csepelen járt a Manchester United és a francia labdarúgó-válogatott korábbi kiváló csatára Louis Saha. Az angol klub, valamint marketingpartnere a Gulf Oil hazai képviselete meghívására Budapestre érkezett játékos, a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület U13-as csapatának edzésére látogatott el a Nagy Imre Általános Iskola műfüves pályájára. A játékos honlapunknak adott nyilatkozatában többek között arról is beszélt, hogy a profi karrierről álmodó fiataloknak nagyon sok áldozatot kell hozniuk céljaik eléréséhez. A siker ugyanis a munkában rejlik. A tehetség nem elegendő hozzá.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huKülönleges vendég révén kerülhetett az érdeklődés középpontjába egy teljesen hétköznapi csepeli általános iskola, s vele egy kizárólag utánpótlásneveléssel foglalkozó fiatal labdarúgó klub. A Manchester United és a francia válogatott korábbi neves labdarúgója, Louis Saha személyében igazi világsztár lépett csütörtökön a tanintézet falai közé, hogy a fiatalokkal találkozhasson és örök nagy szenvedélyéről, a labdarúgásról mesélhessen nekik. A választás korántsem véletlenül esett a Nagy Imre Általános Iskolára és vele a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület U13-as csapatára. A jótékony célú eseményt rendező angol futballcsapat a Manchester United valamint marketingpartnere, a Gulf Oil International képviselői számára az volt a fontos, hogy olyan helyre látogassanak el, ahol nagy hagyományai vannak ugyan a sportágnak, ám pillanatnyilag sztárok helyett fiatalokkal foglalkoznak. A 2015-ben, a csepeli önkormányzat által alapított egyesület pedig pontosan ilyen, hiszen az U6-ostól az U15-ösig pontosan hét korosztályban indítanak csapatokat, kevesebb mint három év alatt, több mint 100 igazolt fiatal játékosuk lett. Borbély Lénárd polgármester szerint azon túl, hogy a klubalapítással egyik alapfeladatukat, a sport fejlesztését látják el, az önkormányzat családi programjának is részét képezi, hiszen leveszik a szülők válláról a finanszírozás terhét.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huKülönleges vendég révén kerülhetett az érdeklődés középpontjába egy teljesen hétköznapi csepeli általános iskola, s vele egy kizárólag utánpótlásneveléssel foglalkozó fiatal labdarúgó klub. A Manchester United és a francia válogatott korábbi neves labdarúgója, Louis Saha személyében igazi világsztár lépett csütörtökön a tanintézet falai közé, hogy a fiatalokkal találkozhasson és örök nagy szenvedélyéről, a labdarúgásról mesélhessen nekik. A választás korántsem véletlenül esett a Nagy Imre Általános Iskolára és vele a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület U13-as csapatára. A jótékony célú eseményt rendező angol futballcsapat a Manchester United valamint marketingpartnere, a Gulf Oil International képviselői számára az volt a fontos, hogy olyan helyre látogassanak el, ahol nagy hagyományai vannak ugyan a sportágnak, ám pillanatnyilag sztárok helyett fiatalokkal foglalkoznak. A 2015-ben, a csepeli önkormányzat által alapított egyesület pedig pontosan ilyen, hiszen az U6-ostól az U15-ösig pontosan hét korosztályban indítanak csapatokat, kevesebb mint három év alatt, több mint 100 igazolt fiatal játékosuk lett. Borbély Lénárd polgármester szerint azon túl, hogy a klubalapítással egyik alapfeladatukat, a sport fejlesztését látják el, az önkormányzat családi programjának is részét képezi, hiszen leveszik a szülők válláról a finanszírozás terhét.

Louis Saha a Csepeli Utánpótlás SE játékosaival edzés után Fotó: Steirer Máté
Louis Saha a Csepeli Utánpótlás SE játékosaival edzés után Fotó: Steirer Máté

Louis Saha a Csepeli Utánpótlás SE játékosaival a közös edzés után  •  Fotó: Steirer Máté

„Nem anyagi hasznot remélünk a focicsapattól, a jövőbe szeretnénk befektetni” – foglalta össze az új klub mottóját a polgármester.

„Célunk a kezdetektől fogva az utánpótlás-nevelés volt, de akik felnőnek, azokat sem fogjuk elküldeni, így idővel a nagyok között is lesz majd csapatunk. Az eredmények szép lassan jönnek, de számunkra nem ez a legfontosabb, így a gyerekek választhatnak a versenyszerű és a tömegsportszintű játék között. Mindenkinek lehetőséget szeretnénk adni arra, hogy focizzanak, ezért csak egy minimális tagdíjat kérünk a szülőktől, akik pedig szociálisan rászorultak, azoknak nem is kell fizetniük a tagságért – mutatta be honlapunknak röviden Kálcsics Ferenc alelnök a fiatal klubot, amelynek játékosai természetesen izgatottan várták a kiváló francia labdarúgó érkezését. Mint Molnár Levente, az U13-as csapat kapusa, aki játszani ugyan nem látta már Louis Saha-t, mégis fontosnak érezte a találkozást:

„Szeretnék profi játékos lenni, és egy nap komoly csapathoz igazolni. Imádom a focit, ez tölti ki a mindennapjaimat. Érdekes lesz meghallgatni egy igazi sztárt arról, neki ez hogyan sikerült. Játszani ellene pedig olyan egyszeri lehetőség lesz, amiért minden barátom irigyelni fog” – mondta a 14 esztendős hálóőr, aki egyelőre nagyszerűen érzi magát csepeli klubjánál.

A francia válogatott mezét tétmeccsen 20 alkalommal viselő és ezalatt négy gólt szerző csatár, aki pályafutása csúcspontján 2004 és 2008 között játszott Manchesterben játszott, még ma, évekkel visszavonulása után is aktívan részt vesz egykori angol klubjának sportágnépszerűsítő, jótékonysági akcióiban, mint amilyen a csepeli fiatalokkal töltött délelőtt is volt. Nem tagadja, hogy nagyon szereti a gyerekeket és sportolói karrierjével elsősorban számukra szeretne követendő példát állítani. Hogy mi a titka egy nemzetközi karriernek, arról honlapunknak nyilatkozott:

„A legfontosabb üzenet amelyet a fiataloknak szeretnék küldeni az az, hogy nem elég egy pályán a csapattársakkal játszani és jól érezni magunkat, a karrierhez rengeteg lemondás vezet. A világon több millió gyerek szeretne híres labdarúgó lenni, de ez csak azoknak sikerülhet,

Louis Saha Csepelen játékosok, diákok, edzők és tanárok gyűrűjében Fotó: Steirer Máté
Louis Saha Csepelen játékosok, diákok, edzők és tanárok gyűrűjében Fotó: Steirer Máté

Louis Saha Csepelen, játékosok, diákok, edzők és tanárok gyűrűjében  •  Fotó: Steirer Máté

akik képesek ezért áldozatot hozni. Mindig többet dolgoztam a mellettem edző társamnál, mert jobb akartam lenni mindenkinél. Karrierem során gyakran voltam sérült, de ez kicsit annak is volt a következménye, hogy többet edzettem másoknál. Ugyanakkor a bennem lévő elhatározás mindig segített abban, hogy visszatérjek.”

Louis Saha 7 évesen kezdett el focizni egy Párizs környéki pici klubban és már az első évben felfedezték tehetségét. Ő volt a legkisebb, ugyanakkor a legügyesebb is. Ekkor ragadt rá beceneve a „kicsi Louis” is. A ma már üzletemberként tevékenykedő, profi pályafutását Metz-ben kezdő labdarúgó azonban a tehetséget korántsem tartja mindenhatónak:

A különleges adottságok csak arra elegendőek, hogy kitűnhess a többiek közül. Egy profi karrierhez azonban ennél sokkal több kell. Csak a folyamatos munka révén lehet biztos formát hozni. Ha nem edzel rendesen, két-három hónap alatt teljesen lemaradsz, hiába vagy a világ legnagyobb tehetsége. Ugyanakkor a szenvedély az, ami elindított engem is ezen az úton, és amit mindig meg kell őrizni. Idővel ez a futball iránti elhivatottság alakul át valódi, mindennapos munkává, amit nem lehet elkerülni. Persze mindannyian különbözőek vagyunk, nekem mindig megvoltak a saját célkitűzéseim és végig ezeket követtem. Eleinte csak annyi, hogy mondjuk gólt lőjjek, aztán jobb csapatba kerüljek, majd válogatottnak lenni. S hogy az egyik legnagyobbat említsem: Zinédine Zidane még harminc éves korában is arra törekedett, hogy a legjobb legyen. És ezért volt olyan hosszú és fényes a karrierje. Ez a hozzáállás jelenti az igazi profizmust.”

Louis Saha szívesen vesz részt olyan jótékony eseményeken, ahol a fiatalok állnak a központban Fotó: Steirer Máté
Louis Saha szívesen vesz részt olyan jótékony eseményeken, ahol a fiatalok állnak a központban Fotó: Steirer Máté

Louis Saha szívesen vesz részt olyan jótékony célú rendezvényeken, ahol a fiatalok állnak a központban  •  Fotó: Steirer Máté

A Metz-ből 22 évesen véglegesen Angliába igazolt francia játékos a Manchester United-en kívül megjárta a Fulham, az Everton és a Tottenham Hotspur valamint a Sunderland csapatát, karrierjét Olaszországban a Laziónál fejezte be. Gyermekei szintén sportolnak, 12 éves fia követte őt a focipályán, 6 éves kislánya viszont a kosárlabdát választotta. A szülők között inkább a szigorúk közé sorolja magát, hiszen az ő apukája is erélyes volt vele. Amikor Csepelről távozott, a gyerekeknek adott többszáz autogram mellett és az iskola műfüves pályáján megrendezett focimeccset követően, a tanárok és az edzők megemlítéséről sem feledkezett meg:

„Nagyon jól éreztem magam. Különösen azért, mert láttam az itteniekben, kicsikben és nagyokban egyaránt, a labdarúgás iránti szenvedélyt. Enélkül semmit sem tehetnénk, ahogy tanárok és edzők nélkül sem. Én is köszönettel tartozom azoknak, akik valamikor régen elindították a karrieremet.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik