Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.11.26 18:36 Frissítve: 2022.12.01 09:10

Kosárlabda: Tursics Krisztián megkezdte a munkát az U20-as lányokkal

November 18. és 21. között az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában első közös összetartásán vett részt az újjáalakuló U20-as női kosárlabda-válogatott. Tursics Krisztián szövetségi edzőt kérdeztük a tapasztalatokról.

A Ludovika Csata felnőtt kosárlabdacsapatát is irányító Tursics Krisztián múlt pénteken megkezdte a munkát az U20-as női válogatott élén. A Szentpáli Gergővel és Fűzy-Antalovics Adéllal kiegészülő edzői stáb 14 játékost hívott meg az első, négynapos edzőtáborba Székesfehérvárra. A jelenlévők mellett viszont jó néhány hiányzó is akadt, ugyanis az Amerikában játszók (Krasovec Lili, Telegdy Zsófia) nem utazhattak haza, valamint akadt olyan is, akinek sérülés (Rakita Lili) vagy éppen betegség (Katona Boglárka) miatt kellett kihagynia az összetartást, míg Miklós Melinda ezúttal az Eb-selejtezőkre felnőttválogatottal készült. A szövetségi edző elmondása szerint a távolmaradók ellenére is hasznos napokon van túl a jövő évi korosztályos Európa-bajnokságra hangoló nemzeti együttes.

„Nyilvánvalóan, az első összetartás főként az ismerkedésről szólt minden téren, hiszen a szakmai stáb is teljesen új, nemrég állt össze. Emellett pedig kemény, intenzív edzésekkel teltek a napok, lefektettük az alapokat – kezdte Tursics az Utánpótlássportnak. – Összességében a hiányzók miatt sem kellett átírni az eltervezett programunkat, így is sikerült elvégeznünk a szükséges munkát. Rendkívül hasznos hat edzést tudhatunk magunk mögött. A lányokkal átvettük azt a játékkoncepciót, amit szeretnék majd látni a jövőben, és a következő összetartásokon már csak be kell illeszteni a játékosokat a megfelelő helyre a rendszerben.”

Felvetődik a kérdés: vajon mennyire lesz csatás az új U20-as válogatott?

Amennyire lehet, igyekszem majd átültetni a Csatában képviselt játékstílusomat, de azért jelentős különbségek is lesznek ahhoz képest, elsősorban a keret adottságaiból kifolyólag. Ebben a korosztályban sajnos nincs kimondott centerünk, viszont akad jó néhány mozgékony négyesünk is.

 Ez alapvetően meghatározza majd a stratégiát mind a támadó-, mind a védőoldalon. Lesznek bizonyos elemek, amiket a klubomból hozok magammal, ám az alaptaktikát a csapatra fogom szabni."

A 30 éves szakember már dolgozhatott korábban a 2003-2004-es lányokkal: egykoron, U14-től U16-ig ugyancsak Tursics Krisztián irányította a korosztályt a válogatott edzőjeként.

„Ez azért jelentősen megkönnyíti a közös munkát, különösen így a legelején, hiszen a keret nagy részével foglalkoztam korábban klubszinten vagy éppen a kezdetekben a válogatottban. Ráadásul a játékosok zöme egyébként is már az NB I/A-csoportban pallérozódik, így abszolút szem előtt vannak hétről hétre, követem a teljesítményüket, úgyhogy tisztában vagyok vele, kitől mit várhatok el.”

A novemberi edzőtábor után legközelebb februárban, a következő válogatottszünet idején találkoznak az U20-as lányok.

Az U20-as női válogatott kerete a novemberi összetartáson:
Dúl Terka (TFSE-MTK), Gyöngyösi Janka (Ludovika-Csata), Holcz Rebeka (Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Dóra (Atomerőmű KSC Szekszárd), Kötő Luca (NKA Universitas PEAC), Laczkó Sára (NKA Universitas PEAC), Márkusz Lilla (DVTK HUN-Therm), Milkovics Réka (E.ON ELTE-BEAC), Oláh Fruzsina (DVTK HUN-Therm), Pfeiffer Virág (Sopron Basket), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Takács Dorina (BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós), Turi Eszter (TFSE-MTK) és Zsámár Panna (BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós).
Szövetségi edző: Tursics Krisztián

(Kiemelt kép forrása: csatabasketball.hu)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.