Kosár: körvonalazódik az U20-as női válogatott játéka az Eb-re

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.06.01. 19:22
Címkék
Újabb rövid összetartáson van túl a júliusi végi Európa-bajnokságra készülő U20-as női kosárlabda-válogatott. Tursics Krisztián szövetségi edzőt kérdeztük a székesfehérvári háromnapos edzőtábor tapasztalatairól, valamint a tervekről. A csapat június második felében kezdi meg a közvetlen Eb-felkészülést.

A klubszezon végeztével Tursics Krisztián szövetségi edző újabb rövid, háromnapos összetartást vezényelt az U20-as női válogatott bő keretének. Május 24. és 26. között a korosztályos nemzeti csapat tagjai az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában készültek közösen, és hangoltak a július végi-augusztus eleji, litvániai Európa-bajnokságra.Tursics Krisztián szövetségi edző újabb rövid, háromnapos összetartást vezényelt az U20-as női válogatott bő keretének. Május 24. és 26. között a korosztályos nemzeti csapat tagjai az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában készültek közösen, és hangoltak a július végi-augusztus eleji, litvániai Európa-bajnokságra.

„Összesen négy edzés fért bele ebbe a rövid etapunkba, de azt a pár alkalmat igyekeztük maximálisan kihasználni – kezdte Tursics az Utánpótlássportnak. – A taktikai elemek gyakorlására helyeztük a hangsúlyt mind támadásban, mind védekezésben. Ezúttal tizennégy fő vett részt a munkában, érkeztek olyanok is a keretbe, akik eddig nem dolgoztak velünk: például az Amerikában játszó Telegdy Zsófia először készülhetett együtt a csapattal. Annyi biztos, hasznos napokon vagyunk túl, körvonalatódni látszik a keret, amellyel neki vágunk majd a közvetlen Eb-felkészülésnek."

Ugyanakkor időközben az is kiderült, hogy a szintén a tengerentúlon fejlődő

Krasovec Lilinek  az amerikai egyetemi elfoglaltságai miatt – minden bizonnyal ki kell hagynia a kontinenstornát.

„Sajnos Lili mellett ráadásul egy újabb magasemberünk Horváth Dóra is kiesett, ő sem áll a csapat rendelkezésére, szóval akadtak hiányzóink, főleg centerposzton. Emellett az utolsó pillanatban Baa Dominika sérülés miatt ugyancsak kénytelen volt lemondani a szereplést – nyilatkozta a szakvezető. –

Eközben Miklós Melinda még jelenleg is a felnőttválogatott keretével készül az Eb-re, nyilván folyamatosan egyeztetünk a nagyválogatott szakmai stábjával, de a tervek szerint a közvetlen Eb-felkészülést már elkezdheti velünk.

Szerencsére most már ott tudott lenni Fehérváron a csapattal az edzéseken, ugyanis párhuzamosan készültünk a felnőttekkel, de ezúttal még csak a pályán kívülről figyelte az edzéseinket, ugyanakkor addig is megismerhette a rendszert, a játékainkat, ami különösen fontos a nyárra előretekintve."

Tursics Krisztián Fotó: Szilágyi Dénes/Ludovika Csata

A magyar csapat a franciákkal, a házigazda litvánokkal és a finnekkel szerepel közös csoportban az Eb-n, amelyre június 21-én kezdi meg a felkészülést a válogatott.

„Öt és fél hetes felkészülést tervezünk közvetlenül az Európa-bajnokság előtt.

A második héten már edzőmeccset játszunk, itthon a szlovénok ellen, majd a rá következő hetekben pedig Franciaországba, illetve Olaszországba utazunk nemzetközi tornára.

Aztán a felkészülés utolsó szakaszában – közvetlenül az Eb előtt már – újra hazai pályán szerepelünk, méghozzá az osztrákokat fogadjuk, szóval sűrű lesz a menetrend."

AZ U20-AS NŐI VÁLOGATOTT KERETE:
Telegdy Zsófia, Milkovics Réka, Katona Boglárka, Sitku Zsuzsanna, Oláh Fruzsina, Rakita Lili, Gyöngyösi Janka, Laczkó Sára, Pfeiffer Virág, Dúl Terka, Turi Eszter, Holcz Rebeka, Van Rijs Dóra, Kötő Luca, Takács Dorina, Miklós Melinda

(Kiemelt képen: Sitku Zsuzsanna / Forrás: FIBA.Basketball)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik