Birkózás: egy arannyal és öt dobogós helyezéssel zártuk a kadét Eb-t

Vágólapra másolva!
2021.06.22. 18:12
Címkék
Hat éremmel, közte egy arannyal tért haza a magyar válogatott a birkózók vasárnap véget ért kadét Európa-bajnokságát Szamokovban.

Az elmúlt héten a bulgáriai Szamokovban tartották a kadét birkózók kontinensviadalát. Az Európa-bajnokságon a magyar fiatalok összesen hat érmet szereztek, ebből négy a lányok érdeme. A küldöttség egyetlen elsőségét Elekes Enikő gyűjtötte be 65 kilóban; Nyikos Veronika (73 kg), Osváth-Nagy Noémi (69 kg) és László Nikolett (46 kg) pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A fiúk közül a 60 kilós kötöttfogásúak mezőnyében Lévai Levente nyakába ezüst-, míg a 110 kilós szabadfogású Gellén Milánéba bronzérmet akasztottak.Elekes Enikő gyűjtötte be 65 kilóban; Nyikos Veronika (73 kg), Osváth-Nagy Noémi (69 kg) és László Nikolett (46 kg) pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A fiúk közül a 60 kilós kötöttfogásúak mezőnyében Lévai Levente nyakába ezüst-, míg a 110 kilós szabadfogású Gellén Milánéba bronzérmet akasztottak.

Nem sok hiányzott a magyar válogatott második elsőségéhez, hiszen Lévai három magabiztos győzelemmel menetelt a vasárnapi fináléba, ahol a szőnyeg másik felén az azeri Farid Khalilov várt rá. A Honvéd tehetségének a kezdés itt is jól sikerült, egy perccel a vége előtt még ő vezetett, a „hajrában” viszont egy pörgetéssel, majd levitellel Khalilov beállította a végeredményt (6–3), amivel nem sikerült az újabb aranyérmet megszerezni. Ám Lévai – az elmondása szerint– az utolsó fájó vereség ellenére is boldog, előzetesen mindenképpen aláírta volna az ezüstérmet.

Balról: Gyurasits Csaba (edző), Elekes Enikő, Osváth-Nagy Noémi, László Nikolett (elől), Nyikos Veronika és Bóna Dániel (edző) Forrás: MBSZ
Balról: Gyurasits Csaba (edző), Elekes Enikő, Osváth-Nagy Noémi, László Nikolett (elől), Nyikos Veronika és Bóna Dániel (edző) Forrás: MBSZ

Balról: Gyurasits Csaba (szöv. edző), Elekes Enikő, Osváth-Nagy Noémi, László Nikolett (elől), Nyikos Veronika és Bóna Dániel (szöv. edző)  •  Forrás: MBSZ

Az érmek zömét bezsebelő lányok szövetségi edzője, Gyurasits Csaba az Eb-t megelőzően azt jósolta, ha minden ideálisan alakul, akár négy-öt érmet is nyerhetnek a versenyzői. A szakvezető által áhított eredmények valósággá váltak, és az ötödik éremre is volt esély, hiszen Borsos Viktória a 61 kilósok között csupán hajszálnyival maradt le a dobogóról: ötödik lett, akárcsak a 65 kilós, szabadfogású Nagy Marcell.

„Összességében elégedett vagyok a lányok eredményeivel, szépen teljesítettek Bulgáriában, ám maradt bennem némi hiányérzet is – kezdte Gyurasits az érdeklődésünkre.– Ugyanis a négy bronzéremből legalább kettő lehetett volna fényesebb is, hiszen mind a négy harmadik helyezett lányunk nagyon közel került a döntőbe jutáshoz. Emellett Borsos Viktória dobogója is csupán karnyújtásnyira volt. Most még kicsit vegyesek az érzéseim emiatt, de mindezekkel együtt az Eb kicsengése egyértelműen pozitív. Elekes Enikő ismét remekelt, uralta a súlycsoportját. Ügyességben, gyorsaságban és technikában nem tudják fel venni vele a versenyt Európában, ezt újból láthatta mindenki. Nála inkább az volt a kulcs, hogy ne izgulja túl a mérkőzéseket. Remélhetőleg, a most mutatott mentális erőt majd a júliusi, budapesti vb-n is tudja hozni."

A Kőbánya SC serdülő és kadét Európa-bajnok ígérete, Elekesígy nyilatkozott az utanpotlassport.hu-nak a győzelme után.

„Éreztem a verseny előtt, hogy remek formában vagyok, ideálisan zajlott a felkészülésem, és bíztam benne, hogy jól megy majd a birkózás Bulgáriában is. Úgy utaztam el, hogy egyértelmű célom az arany. Bár korábban ebben a korosztályban még nem indultam nemzetközi versenyen, tisztában voltam vele, hogy komoly riválisokkal kerülhetek szembe, de szerencsére minden jól alakult– fogalmazott örömtelien Enikő.–Kívülről bár úgy tűnhetett, hogy valamennyi meccsem viszonylag sima eredménnyel zárult, de én minden meccsemen iszonyatosan elfáradtam. Kemény küzdelmet vívtam az ellenfeleim mellett önmagammal is. Le kellett döntenem a korlátaimat, és kihozni magamból a legjobbat. Nagyon boldog vagyok ezzel az aranyéremmel, és remélem, egy hónap múlva, hazai közönség előtt, a budapesti világbajnokságon meg tudom ismételni ezt a teljesítményt. Ott nyilván még erősebb lesz a mezőny, így az elsődleges célnak a dobogóra kerülést tűzöm ki.”

A hét végén a hazai kadét birkózókra márvb-válogatóverseny vár a KIMBA csepeli csarnokában. Ezen a viadalon dől el, hogy kik képviselhetik a magyar színeket az egy hónap múlva esedékes, budapesti korosztályos világbajnokságon. A Szamokovban érmet szerző versenyzőknek csak egy mérkőzést kell vívniuk a nemzeti csapatba kerülésért a viadal legvégén, a válogató győzteseivel.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik