Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.09.19 17:52 Frissítve: 2022.09.19 19:15

Asztalitenisz: „Csak tettük a dolgunkat" – András Csaba az Eb-aranyról

A 20 éves András Csaba – a horvát Ivor Ban oldalán – vasárnap délután megnyerte a férfi párosok versenyét a kolozsvári U21-es asztalitenisz Európa-bajnokságon. A nagyszerű siker másnapján a fiatal játékos örömtelien értékelt az Utánpótlássportnak.

Mint arról beszámoltunk, András Csaba U21-es Európa-bajnoki címet ünnepelhetett férfi párosban a vasárnap véget ért, kolozsvári korosztályos asztalitenisz Európa-bajnokságon. A magyar fiú és horvát partnere, Ivor Ban a döntőben 3:0-ra verte az olasz John Oyebode, Carlo Rossi kettőst, így a tavalyi U21-es Eb- és ifjúsági vb-ezüst után ezúttal a dobogó legfelső fokára állhattak fel. A 20 éves játékost kérdeztük a diadal után.

 

Forrás: ETTU

András Csaba (balra, zöldben) és a horvát Ivor Ban párosa U21-es Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Kolozsváron  •  Forrás: ETTU

 

„A verseny előtt nem fogalmaztunk meg konkrét elvárásokat az eredményt illetően, így nem igazán gondolkoztunk az aranyéremben sem, hanem csak szerettük volna kihozni magunkból a legtöbbet, és a saját játékunkra fókuszáltunk. Mondhatni, egyszerűen csak tettük a dolgunkat – kezdte András az Utánpótlássportnak. – Mentálisan nagyon egyben voltunk, és a végjátékban, az elődöntőben és a döntőben is tiszta fejjel léptünk oda az asztalhoz, pedig nem könnyű megőrizni a higgadtságot ilyen helyzetben. Mi viszont nem éreztünk plusz terhet, és szerencsére szinte végig ült a játékunk. Nagyon örülünk, hogy ez végül sikerrel is párosult."

A menetelés során végül a finálé alakult a legsimábban: a 11:3-as és 11:7-es első két játszmát követően a harmadikat 13:11-re nyerte a magyar-horvát egység. Ezzel András Csaba az első magyar győztes lett a korosztály – 2017 óta íródó – Eb-történetében.

„Számítottam rá, hogy az ellenfél részéről Oyebode kicsit megremeghet ebben a szituációban. Két évig csapattársak voltunk Passauban, ennek köszönhetően jól ismertem, tisztában voltam azzal, mire számíthatok tőle. Általában ugyanazt a sémajátékot hozza, és attól nem nagyon szokott eltérni. Ez nagyjából így is történt, miközben mi a saját taktikánkat tűpontosan játszottak le az első két szettben. A harmadikban többször is szerencséje volt az olaszoknak, ezáltal tartani tudták a lépést, ám a végjátékban már mi bírtuk jobban, így viszonylag könnyedén szereztük meg a győzelmet – mondta. – Ugyanakkor a döntőig vezető úton több kifejezetten nehéz meccsünk is akadt. Ezek közül az ötjátszmás negyeddöntőt emelném ki a lengyel Redzimski és a román Chirita ellen. Továbbá az egyik legfőbb esélyes lengyel párost, Kubikot és Kulczyckit is megvertük 3:1-re a fináléba kerülésért, ami ugyancsak nagy skalp."

 

Forrás: ETTU

András Csaba (jobbra, pirosban) és Dari Helga duója bronzérmesként zárt vegyes párosban  •  Forrás: ETTU

 

Az említett győzelem értékét tovább növeli az is, hogy később a lengyel Samuel Kulczycki aranyérmet szerzett egyesben. András Csaba ugyanakkor nem állt meg egyetlen éremnél Kolozsváron: Dari Helgával közösen az elődöntőig jutottak a vegyes párosok mezőnyében, ezzel a harmadik helyen végeztek.

„A vegyes párosban megnyert bronzérem engem is nem várt, pozitív meglepetésként ért. Korántsem számítottam hasonlóra. Helgával mindössze a harmadik versenyünket játszottuk közösen. Meccsről meccsre egyre jobban ment nekünk, és a negyeddöntőben a második kiemelt, német Stumper, Schreiner duót is felülmúltuk. Sajnos a döntőbe jutásért a harmadik helyen rangsorolt franciákkal már nem bírtunk, de azt hiszem, összességében elégedettek lehetünk."

A párosok mellett azonban egyesben nem jött össze a kiemelkedő eredmény, a nyolcaddöntőben búcsúzott.

„Az egyes miatt mindenképpen maradt bennem hiányérzet. A legjobb tizenhat között ugyanattól a moldovai sráctól, Vladislav Ursutól kaptam ki, aki előtte a csoportkörben is legyőzött. Ezután a moldovai meg sem állt a döntőig, a negyed- és az elődöntőjét is szettveszteség nélkül nyerte meg, tényleg bombaformában játszott. Nyilván ez önmagában nem vigasztal, hogy a későbbi ezüstérmestől szenvedtem vereséget. Bár úgy éreztem, ha bárki mást kapok a főtábla első körében, sokkal nagyobb esélyem van továbbjutni, és a legjobb négyig mehettem volna."

A pillanatnyi csalódottság ellenére hatalmas motivációval tekint előre az újabb célokra.

„Jövőre mindhárom versenyszámban szeretnék érmet nyerni az U21-es Eb-n, de legfőképp egyesben. A párosban elért dobogók, illetve arany után az egyéni érem a következő lépcsőfok, ami nem lesz könnyű feladat, de abszolút reális cél."

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.