Vívás: nem csak az éremért hajtott a junior férfi tőrcsapat

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 16:08
null
Az Eb-n bronzérmes, a vb-n ötödik lett az évad végére összekovácsolódó junior férfi tőrválogatott, amelynek tagjai még jövőre is együtt vívhatnak.

Összességében remekül helytállt a világversenyein a junior férfi tőrválogatott.

A Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia összetételű csapat

a korosztály februári, nápolyi Európa-bajnokságán bronzérmet szerzett, majd az áprilisban rendezett rijádi világbajnokságon az ötödik helyet érdemelte ki.

A négyes fiatalnak számít, hiszen a csapattagok közül még a következő évadban is mindenki junior, és úgy is biztató a válogatott teljesítménye, hogy a már az utolsó korosztályos éveiben a felnőttek között is kiemelkedő eredményeket elérő Szemes Gergő az előző idény végén kiöregedett az utánpótlásból.

„Az évad elején azt láttuk, hogy megint jó lesz a csapatunk, de aztán a szezon közben nem mindig úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerettük volna – mondja a junior férfi tőrválogattott keretedzője, Mazza Lorenzo. – Végül mentáltréner segítségét is igénybe véve sikerült a fiúkból egy jó gárdát kovácsolni, és az Európa-bajnokságon már meglátszott a munkánk eredménye. A nápolyi szerepléssel megtartottuk az előkelő helyünket a világranglistán, és reménykedtünk, hogy a világbajnokságon így nem találkozunk korán erős csapattal. Nem így történt, mert a tizenhat között már Kanada volt az ellenfél. Őket még le tudtuk győzni, de az elődöntőbe jutásért a japánokon nem találtunk fogást. Ezekkel az egyébként magasan jegyzett ellenfelekkel azért futottunk össze hamar, mert ők év közben kevés versenyre jártak, ezért nem voltak ott az elején a világranglistának, amely alapján elkészült a vébé ágrajza. De így is akad pozitívum a szereplésünkben. Például az, hogy

Ez a hozzáállás a csapat előnyére fog válni a jövőben. Például felnőttkorban az olimpiai kvalifikáció az ötödik vagy a hatodik hely megszerzésén is múlhat, ezért fontos, hogy ilyen szituációkat is megtapasztaljanak a srácok.”

Mazza Lorenzo (a kép előterében) elhivatottan vezeti a junior férfi tőrválogatottat Fotó: Bizzi Team

A rijádi vb-n – amelyen összességében az egész magyar küldöttség a vártnál gyengébben teljesített – egyéniben elmaradt a bravúr a junioroktól, ugyanis Rubin a 27., Bálint a 30. helyen végzett, míg Bagdány a 41., Budaházy a 76. lett.

„Természetesen az egyéni produkcióval nem lehetünk elégedettek – folytatja Mazza Lorenzo. –

Az elmúlt évben egyéniben nem sikerült áttörni azt a falat, ami az éremtől elválasztja a fiúkat. Az idény közben jártak a nyolc között, de dobogóra nem álltak. Miután jövőre is mindenki junior még ebből a négyesből, bízom benne, hogy ismét bizonyítani fognak. Tavaly ugyanis Szemes Gergő a világbajnokságon, Bagdány Albert az Európa-bajnokságon nyert bronzot a juniorok mezőnyében.”

Balról: Budaházy Ambrus, Bagdány Albert, Rubin Mattia, Bálint Álmos Fotó: Bizzi Team

Mazza Lorenzo egy ideje már tervezte, hogy a tanítványait a fegyvernem elsőszámú nagyhatalmának számító Egyesült Államokba viszi edzőtáborba. Most már szinte biztos, hogy az idén nyáron a reménységek részt vesznek az amerikai túrán.

„Egy hetes versenyre utazunk majd Columbusba. Ez kitűnő lehetőség a tanulásra és a tapasztalatszerzésre. A fiatalok három megméretésen, egy felnőtt-, egy junior- és egy csapatversenyen is megmutathatják magukat. Egy egyéni versenyen az Egyesült Államokban megközelítőleg négyszázan vesznek részt. Kíváncsian várjuk, hogy meddig jutunk.”

(Kiemelt képünkön: Rubin Mattia és Bálint Álmos a vb-n Fotó: Bizzi Team)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik