Kosárlabda: Carlos Vallejo az U20-as férfiválogatott új vezetőedzője

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.14. 09:01
Címkék
A Soproni Sportiskola juniorcsapatának spanyol vezetőedzőjét, Carlos Vallejót nevezte ki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége az U20-as férfiválogatott élére. A döntés hátteréről Mészáros Zalánt, a hazai sportági szövetség utánpótlásért (is) felelős szakmai vezetőjét kérdeztük.

Tavaly nyár óta betöltetlen maradt az U20-as férfi kosárlabda-válogatott vezetőedzői posztja, miután a júliusi B-divíziós Európa-bajnokságot követően Sztojan Ivkovics nem folytatta a posztján. (A magyar csapat akkor a 15. helyen zárta a szkopjei másodvonalbeli kontinensviadalt.) Az új szövetségi edző megtalálásával a hazai szövetségnek (MKOSZ) nem kellett kapkodnia, ugyanis a sűrű bajnoki menetrend miatt az ősszel nem volt válogatott szünet a férfi NB I/A-csoportban, így összetartásra sem lett volna lehetőség.Sztojan Ivkovics nem folytatta a posztján. (A magyar csapat akkor a 15. helyen zárta a szkopjei másodvonalbeli kontinensviadalt.) Az új szövetségi edző megtalálásával a hazai szövetségnek (MKOSZ) nem kellett kapkodnia, ugyanis a sűrű bajnoki menetrend miatt az ősszel nem volt válogatott szünet a férfi NB I/A-csoportban, így összetartásra sem lett volna lehetőség.

A korosztályos nemzeti csapat megüresedett kispadjára az MKOSZ vezetése végül Carlos Vallejót nevezte ki.

A spanyol szakember jelenleg a Soproni Sportiskola U18-as csapatát irányítja, és az elmúlt két évadban egyaránt bajnoki címet ünnepelhetett a soproni juniorokkal.

A kiválasztási folyamat első körében kizárólag magyar edzőkben gondolkoztunk, és több jelöltünk is volt, azonban különböző okok miatt végül a felvetődő szakemberek egyike sem vállalta el a feladatot

– kezdte Mészáros Zalán, az MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottságának elnöke az Utánpótlássportnak. – Ez mindenképpen tanulságos volt számunkra, különösen annak a fényében, hogy a leányszakágban ehhez képest csak elvétve fordul elő olyan, hogy valaki nemet mondana a szövetségi edzői felkérésre. Úgy látszik, a fiúválogatottak élén nem olyan hálás feladat vezetőedzőként dolgozni. Nyilvánvalóan, ez fakadhat abból is, hogy itt nehezebb kiemelkedő eredményt elérni, mint a lányoknál, akiknél mindhárom csapatunk A-divíziós, és rendre a legjobb nyolc között végez. Mindenesetre ez egy

szomorú tendencia, hogy a fiúszakágban az elmúlt években egyre többen nem vállalják el a vezetőedzői posztot

– pedig véleményem szerint annál szebb kihívás nem igazán akad, mint amikor valaki a válogatott élén dolgozhat.”

Carlos Vallejo az elmúlt két évadban egyaránt megnyerte az U18-as bajnokságot soproni csapatával Forrás: Soproni Sportiskola

„Ráadásul sokszor halljuk, hogy nagyon kevés a magyar edző az NB I-es csapatoknál.

Azt hiszem, a korosztályos válogatott kispadján edzősködni olyan kiugrási lehetőség, amelyet komoly ambíciókkal rendelkező szakembernek hiba visszautasítani.

Sajnáljuk, hogy így alakult a helyzet, de ez a valóság. Mindezek után úgy folytattuk a kiválasztást, hogy szélesítettük a jelöltek listáját, és a magyar edzők mellett itthon dolgozó külföldi edzők is bekerülhettek a kalapba. Ugyanakkor az volt a kritérium, hogy legalább három éve Magyarországon kell dolgoznia, ezáltal tehát ismernie kell a magyar közeget, illetve az U20-as korosztályban számításban lévő játékosokat is. Többedmagával együtt ekkor került a képbe Carlos Vallejo is, majd a személyes szakmai interjúk és megbeszélések után a szakmai bizottság végül mellette tette le a voksát."

A spanyol tréner vezetésével az új felállásban az U20-as férfiválogatott január 14-16. között kezdi meg a közös munkát, majd februárban már két alkalommal is edzőtáborba vonul a keret, és második februári összetartás alkalmával a tervek szerint NB I/B-s felnőttcsapatok elleni edzőmeccsek is szerepelnek a programban.

Mészáros Zalán Fotó: Vasas Attila/Vasas SC

„Tudni kell Carlosról, hogy immár negyedik éve dolgozik Sopronban, és az elmúlt két évben a 2004-esekkel és a 2005-ösökkel juniorbajnok lett, így jól ismeri a mostani U20-as mezőny legjobbjait – vagy úgy, hogy a saját játékosa volt Sopronban, vagy ellenfélként – mondta Mészáros Zalán. –

Emellett a személyisége is ideális erre a feladatra, valamint a játékról vallott elképzelései is passzolnak ahhoz, amit mi hosszú távon látni szeretnénk az utánpótlás-válogatottainktól.

Szerencsére Carlos is a modern kosárlabda követelményeinek megfelelően gondolkodik a játékról – ez leginkább azt jelenti, hogy manapság már nem igazán léteznek klasszikus magasposztos játékosok, hanem „kinyílik” a pálya, és a magasemberek – akár passzolóként is bevonva őket – gyakran megfordulnak a hárompontos vonal körül. Tehát a sok mozgásos, folyamatos játék olvasásra épülő támadójáték a domináns, nem pedig a pozíciós játék a gyűrű körül. Egyébként sincs sok valódi magasember a hazai utánpótlásban, így logikus is, hogy nekünk is inkább ebbe az irányba kell elmozdulnunk, ami az egységes magyar játékstílust illeti. Egymásra építve ezt szeretnénk megvalósítani a különböző korosztályos válogatottaknál.”

Az U20-as válogatottra július első felében B-divíziós Európa-bajnokságra vár a romániai Pitestiben. A 2004-2005-ös korosztály legjobbjai tavaly nyáron a debreceni U19-es világbajnokságon is szerepelhettek, és a 16. helyen végeztek.

(Kiemelt képen: Carlos Vallejo Forrás: Soproni Sportiskola)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik