Úszás: Los Angelesre is ütőképes válogatottunk lehet

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.11.29. 15:57
Címkék
A közép-európai országok utánpótlás-válogatott úszóinak évi nagy találkozásaként indult, mára tizenkét ország legjobb serdülőinek viadalává nőtte ki magát az a verseny, amelynek idei rendezvényét az elmúlt hétvégén tartották, és amelyet a mieink nyertek meg Kranjban.

Alaposan kibővült Közép-Európa, persze nem földrajzilag, hanem az úszósport egyik nagy utánpótlás-seregszemléjének továbbfejlődése révén. A CECJM betűszóval jegyzett, és évente lebonyolított versenyen már régóta nem csupán a közép-európai régió serdülőválogatottjai indulnak, az „alapnégyeshez”, vagyis a lengyel, cseh, szlovák és magyar úszópalánták alkotta mezőnyhöz egyre-másra csatlakoztak a kontinens más térségeit képviselő nemzetek fiataljai, s a mögöttünk hagyott szombaton és vasárnap

már egy tucatnyi ország legjobb 13-15 évesei viaskodtak – egyáltalán nem tucat verseny keretében a szlovéniai Kranjban.

Ami változatlan maradt: ezúttal is a mieink nyerték a csapatversenyt, ráadásul mindkét nemnél, a 12 fős gárdák sorrendjében a 13-14 éves lányok alkotta válogatottunkat a román és a német, a 14-15 esztendős fiúknál pedig a török és a német gárda követte. Az éremtermésünk sem akármi:

összesen 34 medált gyűjtöttek fiataljaink, közte tizenhat aranyat. Okkal dicsérte hát ifjoncainkat Selmeci Attila, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke, aki szerint a mostani siker értékét külön emeli, hogy ezúttal már tizenegy vetélytárs válogatottat tudtak a mieink maguk mögé utasítani.

„A festői környezetben, kifogástalan rendezés mellett lebonyolított eseményen serdülőkorú úszóink többsége úgy állt rajthoz, hogy ez volt élete első olyan komoly nemzetközi versenye, amelyen mint magyar válogatott vett részt – bocsátotta előre a szakember. –

Mindenki maximálisan helyt állt, le a kalappal előttük, az eredmény is igazolta, jó úton járunk.

Selmeci Attila mint szakmai felelős Los Angeles-i szemüvegen át, vagyis a jövő évit követő 2028-as nyári olimpia szemszögéből is figyelte a teljesítményeket. Ha úgy tetszik, abból a megközelítésből, hogy kikből lehet majd válogatni a jó öt esztendő múlva esedékes ötkarikás játékokra, lesz-e ütőképes úszócsapatunk fél évtized múlva is...

„A Kranjban indultak

a Párizs utáni olimpia idején éppen abban a korban lesznek 18-19 évesen, amikor a legütőképesebbek lehetnek. Nagyon bízom benne, hogy ezek közül a versenyzők közül néhánnyal majd akkor is fogunk találkozni. Ez azt is jelenti, hogy nagyon komoly hangsúlyt kell fektetnünk a jövőben is az utánpótlásra, a menedzselésükre,

elsősorban hazai edzőtáboroztatásukra, majd versenyeztetésükre. A legjobbak bizton számíthatnak arra, hogy a szövetség részéről minden támogatást meg fognak ahhoz kapni, hogy a bennük rejlő tehetséget kibontakoztassák” – jelentette ki a MÚSZ szakmai alelnöke. 

Kérdésünkre, hogy említene-e neveket, azt válaszolta: azokat tudja egyénileg kiemelni, akik a legtöbb érmet szerezték, s közülük is elsősorban azokat, akik győzni tudtak.

A legnagyobb elismerés a lányoknál Szabó Lillának szól, aki három egyéni aranyat nyert, s óriási mértékben hozzájárult a csapat sikeréhez.

Aztán ott van Lakó Dorina és Barta Bianka egyformán egy-egy arannyal és ezüsttel, Megyesi Vanda egy arannyal és egy bronzzal, s Kammerer Kitti egy arannyal. A fiúknál a legeredményesebb volt az egyéni érmeket tekintve Antal Dávid két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal, míg Kakuk Koppány két aranyat, Kárpáti Máté egy aranyat és egy bronzot, Buda Levente pedig egy aranyat szerzett” – mondta.

(Kiemelt képünkön: Szabó Lilla Forrás: egrihirek.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik