Labdarúgás: hat fiatal kelt el legalább 10 millió euróért a télen

F. T. utanpotlassport.huF. T. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.31. 08:52
Címkék
Az előző évhez képest jelentős visszaesést mutat az U21-es fiatalok játékjogáért a januári transzferidőszakban kifizetett átigazolási díjak mértéke. A 20 millió euróért Lipcsébe szerződött Szoboszlai Dominiknél eddig például csak egyvalaki kelt el drágábban.

Számunkra minden szempontból Szoboszlai Dominiké a tél legkiemelkedőbb átigazolási története. A 12-szeres felnőttválogatott középpályásért a német RB Leipzig magyar játékosért rekordot jelentő 20 millió eurót fizetett az RB Salzburgnak. Az osztrák bajnokcsapatban 83 meccsen 20 gólt elért fiatalt nem véletlenül nézték árgus szemekkel Európa topklubjai, hogy vajon melyik együtteshez igazol. Korábbi csapattársa, a jelenleg Dortmundban futballozó Erling Haaland tavaly januárban szintén 20 millió euróért tudott eligazolni, miután fantasztikus számokat produkált a Bajnokok Ligájában.Szoboszlai Dominiké a tél legkiemelkedőbb átigazolási története. A 12-szeres felnőttválogatott középpályásért a német RB Leipzig magyar játékosért rekordot jelentő 20 millió eurót fizetett az RB Salzburgnak. Az osztrák bajnokcsapatban 83 meccsen 20 gólt elért fiatalt nem véletlenül nézték árgus szemekkel Európa topklubjai, hogy vajon melyik együtteshez igazol. Korábbi csapattársa, a jelenleg Dortmundban futballozó Erling Haaland tavaly januárban szintén 20 millió euróért tudott eligazolni, miután fantasztikus számokat produkált a Bajnokok Ligájában.

Ha megnézzük, mit jelent Szoboszlai esetében ez a 20 millió euró, azt látjuk, hogy ebben a transzferperiódusban csupán egy 21 év alatti fiatal játékjoga kelt el drágábban a piacon – minden korosztályt figyelembe véve pedig csak hárman váltottak több pénzért. A 18 éves elefántcsontparti szélső, Amad Diallo az Atalantából távozott a Manchester Unitedhez, a Transfermarkt szerint 21 millió euró cserélt gazdát a két alakulat között. Az olasz állampolgársággal is rendelkező támadó csupán öt mérkőzésen lépett pályára a felnőttek között, így meglehetősen nagy rizikót vállaltak vele az angolok, persze, a tehetségéhez nem fér kétség. Tavaly a Valencia elleni 7–1-es BL-győzelem alkalmával góllal mutatkozott be az Atalanta első csapatában, a Serie A-ban pedig ő lett az első 2002-ben született gólszerző.

Amad Diallo (18) személyében újabb csiszolatlan gyémántján adott túl az Atalanta Forrás: Getty Images
Amad Diallo (18) személyében újabb csiszolatlan gyémántján adott túl az Atalanta Forrás: Getty Images

Amad Diallo (18) személyében újabb csiszolatlan gyémántján adott túl az Atalanta  •  Forrás: Getty Images

Érdekesség, hogy az előző téli transzferidőszakban is az Atalanta egyik fiataljáért fizettek a legtöbbet: a svéd Dejan Kulusevski (20) 35 millió euróba került jelenlegi kenyéradójának, a Juventusnak.

Szoboszlai mellett a szenegáli Krépin Diatta (21) mondhatja el magáról, hogy valamelyik klub 20 millió euróért szerződtette idén januárban. Ő a belga Club Brugge-től az AS Monacóba tette át a székhelyét. Fiatal kora ellenére rutinosnak mondható, hiszen több mint 50 mérkőzésen lépett pályára a belga élvonalban, emellett a Bajnokok Ligája csoportkörében is stabil alapembere volt korábbi klubjának.

Összességében az U21-es fiatalok iránti kereslet jelentősenvisszaesett az előző évad azonos időszakához képest, ami feltehetően azzal indokolható, hogy a koronavírus-járvánnyal együtt járó (és a futball világában is érződő) gazdasági válság hatására a klubok nem mernek és/vagy nem képesekmélyen a zsebükbe nyúlni. A visszaesést jól tükrözi, hogy amíg tavaly januárban 13 utánpótláskorú játékosért fizettek legalább 10 millió eurót, addig az idén csupán hat reménységért. Az említetteken kívül az olasz U21-es válogatott Nicolo Rovella (19) szerződött a Juventusba 18 millió euróért, a hollandok 20 éves jobbhátvédjére, Jeremie Frimpongra a Bayer Leverkusen csapott le 11 millió euróért, a szintén olasz Manolo Portanova (20) pedig éppen fordított utat járt be, mint Rovella: az olasz bajnokság címvédőjétől igazolt a Genoához tíz millió euróért.

Persze, a januári transzferablak a topbajnokságokban hivatalosan csak február 1-jén zárul, azaz akár még más fiatalok is feliratkozhatnak a listára.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik