Birkózás: újra együtt készül a női válogatott

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.16. 20:43
Címkék
A felnőtt női birkózóválogatott szövetségi kapitányával, Ritter Árpáddal beszélgettünk a felkészülési időszak megkezdéséről, valamint a nemzetközi versenynaptár és a rövidtávú célok fontosságáról.

Ritter Árpád szövetségi kapitány vezénylésével megkezdte a koronavírus-járvány okozta karanténidőszakot követő felkészülést Szigetszentmiklóson a junior leány és felnőtt női birkózóválogatott.Ritter Árpád szövetségi kapitány vezénylésével megkezdte a koronavírus-járvány okozta karanténidőszakot követő felkészülést Szigetszentmiklóson a junior leány és felnőtt női birkózóválogatott.

Ritter Árpád minden helyzetre fel van készülve Forrás: birkozoszov.hu
Ritter Árpád minden helyzetre fel van készülve Forrás: birkozoszov.hu

Ritter Árpád minden helyzetre fel van készülve  •  Forrás: birkozoszov.hu

„Keményen végzik az edzéseket, ettől függetlenül jelen pillanatban azt tapasztalom, hogy nincs meg az a fajta koncentráció, amely általában jellemzi őket a hajtásban − kezdi a kapitány.− Jó a kedvük, örülnek annak, hogy végre ismét együtt dolgozhatnak. A mozgásgyorsaságuk az, ami lassabbá vált, de ez bőven betudható annak, hogy legfőképpen az erőnlétre helyezték a hangsúlyt az utóbbi hónapokban: futottak, kondiztak, miközben a technikai tréning kényszerűségből kimaradt a programból. Mindez csak szembetűnő, egyelőre nem nagy probléma;fogalmuk sincs arról, mikor bizonyíthatnak legközelebb világversenyen.”

A legutóbbi férfi magyar szabadfogású Európa-bajnoki címet szerző mester kitért arra, hogy fontos lenne mihamarabb tudniuk, melyik erőpróbára kell készülniük legközelebb:

„Úgy tudom, a nemzetközi szövetség ezen a héten tesz javaslatot a versenynaptárra, nagyon várjuk már, hiszen ehhez kell igazítanunk a nyári programot, ennek ismeretében tudjuk személyre szabni a folytatást. Ha úgy alakulna, hogy nem rendeznek világversenyt az idén, akkor is ki kell hoznunk a legtöbbet az évből. Az esetek döntő többségében rohanás az életünk: viadalról viadalra megyünk− így a lányok is −, emiatt a háttérbe szorulhatnak az aprónak tűnő, mégis nagyon fontos hiányosságok. Lehetőségként kell tehát tekintenünk erre az időszakra, amelyben tovább fejlődhetünk.”

A szakember ugyanakkor kiemelte, tudja, hogy lelkileg rendkívül nehéz kezelni a jelenleg is zajló, eddig soha nem látott helyzetet:

„Nem egyszerű rövidtávú célok nélkül fenntartani a motivációt, ezzel együtt ugyanazzal az elánnal dolgozni, mint korábban. A felnőtt és juniorkorú versenyzőkkel én is kapcsolatban álltam végig, a fiatalabbakkal pedig a válogatottak vezetőedzői foglalkoztak:néhány hét pihenő után, valamilyen úton-módon mindenki megoldotta az erősítő jellegű munkát.”

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik