Labdarúgás: kék-fehér gondok és remények az ifjúsági BL-ben

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.05. 16:04
Címkék
A héten eldőlt, hogy a bosnyák bajnok Zrinjski Mostart kapta ellenfélnek az MTK U19-es labdarúgócsapata az UEFA Ifjúsági Ligában, vagy közismertebb nevén az ifi BL-ben. A kék-fehérek sportigazgatója Polyák Balázs megkeresésünkre beszélt az erőviszonyokról, a lebonyolításról és a nevezhető játékosokról. A célok kapcsán csak annyit jegyzett meg, szeretnének minél tovább jutni.

A 2018–2019-es U19-es magyar bajnokságot megnyerő MTK az ifi BL bajnoki ágának első fordulójában a bosnyák Zrinjski Mostarral találkozik. Az első mérkőzést október 2-án, a visszavágót október 23-án rendezik meg. Kaphatott volna nehezebb ellenfelet is, például a spanyol Zaragozát, persze kérdés, mennyire lehet előre felmérni ebben a sorozatban az erőviszonyokat, lehet-e következtetni a felnőtt futball alapján.

 

Az MTK U19-es bajnokcsapata Fotó: mtkbudapest.hu
Az MTK U19-es bajnokcsapata Fotó: mtkbudapest.hu

Az MTK U19-es bajnokcsapata • Fotó: mtkbudapest.hu

 

„Tavalyi célunk egyértelműen az volt, hogy eljussunk ebbe a sorozatba, ki is mondtuk, hogy bajnokok szeretnénk lenni, és örülünk, hogy ez sikerült, hiszen ezért dolgoztunk az elmúlt hónapokban.Olyan ellenfelet kaptunk a bosnyák csapat személyében, amely egymás után ötször nyerte meg hazájában a bajnokságot, ami azt mutatja, nem annyira kiegyenlített bajnokságból érkezik mint mi, hiszen az MTK az ifjúsági liga 2014-es indulása óta most először lett bajnok az U19-eskorosztályban, így először indulhatunk a sorozatban. Az biztos, hogy kaphattunk volna nehezebb sorsolást is , mert a Zaragoza példáula Real Madrid, a Barcelona vagy éppenaz Atlético Madrid korosztályos csapata előtt nyerte meg a spanyol bajnokságot. Célunk, hogy minél tovább jussunk, bár úgy gondolom, ha a bosnyákokat kiverjük, a második fordulóban még keményebb ellenfelet kapunk, mert a svéd bajnok Elfsborg és a dán Midtjylland párharcának győztese vár ránk” – nyilatkozta a megkeresésünkre a sorsolás kapcsán Polyák Balázs, az MTK sportigazgatója.

Ha Pölöskei Gábor vezetőedző együttese kiharcolja a továbbjutást a bosnyákokkal szemben, akkor a második fordulóban november 6-án és november 27-én lesz jelenése a második fordulóban.

„Minél tovább jutnánk, annál több olyan csapattal találkozhatnánk, melyek már 16 és 18 éves kor között is sok fiatalt igazolnak a világ különböző pontjairól. Erre példa az Ajax vagy az ifjúsági ligában címvédő Porto is. Ugyanakkor az is igaz, hogy mivel mi a bajnoki ágon szerepelünk, a 3. fordulóban papíron akár már könnyebb ellenfelet is kaphatunk, olyat, amelyik a hazájában nem nyerte meg a bajnokságot– folytatta a sportigazgató. – Ez viszont még odébb van, most arra koncentrálunk, hogy az első kört sikerrel vegyük. Ebben segítségünkrelehet az is, hogy az MTK stratégiájának köszönhetően több olyan 17-19 éves játékos léphet pályára a sorozatban, akik az elmúlt időszakban már fiatal koruk ellenére is folyamatosan a felnőttfutballban, bajnoki mérkőzéseken edződhettek, így képesek lehetnek az eddiginél még gyorsabb ritmusban futballozni.”

A lebonyolítás ugyanis úgy néz ki, hogy a bajnoki ágon, az első két fordulóban Európa 32 legjobb (UEFA-rangsor alapján) U19-es bajnokcsapatai mérkőznek egymással, a 32-ből eljut a 3. fordulóba november végig nyolc csapat. A másik, az úgynevezett nem bajnoki ág, amelyen ugyanazok a klubok vesznek részt, amelyek a felnőtt Bajnokok Ligájában, akkor is, ha nem nyerték meg hazájukban a korosztályos bajnokságot. Arról az ágról előbb a csoportok 3. helyezettjei (nyolc csapat) csatlakoznak a bajnoki ág nyolc csapatához, majd az újabb oda-visszavágós kör után az állva maradt együttesek folytatják a sorozatot egyenes kieséses formában a csoportkör 1. és 2. helyezttjeivel kiegészülve.

Polyák Balázs hozzátette, helyzetüket nehezíti, hogy az 1.fordulóban, a bosnyákok ellen Zuigeber Ákosra és Kata Mihályra csak az első meccsen számíthatnak, mert utána utazhatnak (ha bekerülnek a keretbe) az U17-es vb-re a korosztályos válogatottal, ezért sem az ifi BL-ben, sem a felnőtt NB II-es bajnokságban nem tudnak játszani októberben. Az ifjúsági ligába 2001 január 1. után született játékosokat lehet benevezni, illetve öt 2000-es születésűt, de közülük egyszerre csak három szerepelhet a meccskeretben is, és a 2000-es között csak olyanok lehetnek, akik előtte legalább három évet eltöltöttek már a klub utánpótlásában. Ezért például Schön Szabolcsot nem nevezheti az MTK, de az NB II-es első keretben is számításba vett fiatalok közül a 2000-es születésű Babinszky Bencét valamint a 2001-eseket, Kovács Mátét, Törőcsik Pétert és Varju Benedeket igen.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA
1. FORDULÓ (
Október 2. és 23.)
MTK–Zrinjski (bosnyák)
Október 2. és 23.
2. FORDULÓ (November 6. és 27.)
Elfsborg (svéd)/Midtjylland (dán)–MTK/Zrinjski (bosnyák)

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik