nemzetisport.hu 2013.07.19 12:36 Frissítve: 2015.03.31 03:03

Vizes vb: Megvan! 2021-ben Budapest lesz a házigazda!

Újabb sportdiplomáciai bravúr: 2021-ben Budapesten rendezik meg a vizes – úszó, nyílt vízi úszó, műugró, műúszó, vízilabdázó – világbajnokságot! Erről a nemzetközi szövetség (FINA) mai Büro-ülésén született döntés, már Barcelonában, az idei vb helyszínén.

Nyolc év múlva vizes vb-t rendezhet a magyar főváros

 

Végül megtörtént, amire Gyárfás Tamás, a honi szövetség elnöke, a Büro magyar tagja számított: a pályázók közül Azerbajdzsán és az Egyesült Arab Emírségek is visszalépett – ráadásul amint arról már korábban beszámoltunk, csütörtök este –, így Dél-Korea megkapta a 2019-es rendezést, mi pedig két évvel később lehetünk házigazdák.

A magyar delegáció prezentációja meggyőző volt
(Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A magyar delegáció Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével lenyűgözte a prezentáció során a FINA Büro tagjait. Elsőként Borkai Zsolt, a MOB elnöke ígérte meg, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a következő nyolc évben mindent megtesz a rendezvény sikeréért, majd a főtitkár Szabó Bence emlékezett arra, hogy Barcelonában lett egyéni olimpiai bajnok, és reméli, ezúttal is szerencsét hoz a magyaroknak a katalán fővárosban.

Hosszú Katinka azt ígérte, 2021-ben ott lesz a magyar csapatban, ha Budapest rendezi a vébét, mert ő már tudja, mit jelent hazai közönség előtt versenyezni.

Orbán Viktor miniszterelnök újra megerősítette, hogy a magyar kormány minden garanciát megad a sikeres világbajnoksághoz, és az új, XXI. századi létesítmény a Duna partján a világ úszósportjának fellegvára, méltó otthona lesz. A kormányfő hangsúlyozta, hogy jövőre ugyan választások lesznek Magyarországon, de annak kimenetele nem befolyásolhatja a magyarok elszántságát, hogy 2021-ben sikeres világbajnokságot rendezzenek.

Gyárfás Tamás még a barcelonai döntés előtti hetekben azt mondta, senki se várja tőle, hogy szoros szavazás esetén mint Büro-tag tartózkodjon.

Az ülés után az a hír terjedt el, hogy a Magyar Úszószövetség elnöke nem szavazott, ami minden bizonnyal azt jelenti, hogy a többség nélküle is mellettünk voksolt.

Az már korábban eldőlt, hogy 2017-ben junior-világbajnokságot rendezhet Budapest, ezt vélhetően jó előjelnek és a 2021-es rendezés főpróbájának lehet tekinteni. Hazánk több Európa-bajnokság után először adhat otthont vébének.

2020.11.22 22:40:53

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A nemzeti színekben szerzett dicsőség felülír mindent.

2020.10.25 20:44:14

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nagy József nem sorolható a klasszikus szakemberek közé, rendre kis cédulákkal érkezik az uszodába, rajta az aznapi munka vázlata. Az ő mutatványa, hogy két lábbal áll a földön. Újratöltve.

2020.10.17 22:31:09

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A sikerek felelősséggel is járnak.

2020.10.17 17:16:45

Úszás LIPICZKY ÁGNES

„Ritkán vagyok beteg, lehet, hogy azért is érintett ennyire rosszul.”

2020.10.14 00:10:47

Úszás KOVÁCS ERIKA, LIPICZKY ÁGNES

Magyarország úszásban és cselgáncsban is rangos versenynek ad otthont.