Vizes vb: Kós Hubert nagyszerű úszással világbajnok 200 háton!

Vágólapra másolva!
2023.07.28. 13:00
null
Kós Hubert nagyszerű úszással világbajnok 200 háton (Fotó: AFP)
Öt magyarral, éremeséllyel indultak a medencés számok péntek délután a fukuokai vizes világbajnokságon. Kós Hubert az éremesélyeket éremre is váltotta, de még milyenre. A magyar úszó elképesztő harmadik ötven után az élre állt, és megnyerte a világbajnokságot 200 háton, míg Kovács Benedek az ötödik helyen ért célba. Szabó Szebasztián 50 gyorson a 16. helyen zárt, Burián Katalin és Szabó-Feltóthy Eszter női 200 háton nem jutott a döntőbe.

VIZES VB, FUKUOKA
ÚSZÁS

Elődöntők, döntők
FÉRFI 200 M HÁT

Szó szerint bearanyozta a pénteki napot Kós Hubert, a 20 éves úszó elképesztő úszással megnyerte a férfi 200 méteres hátúszást. Két magyarral a medencében indult a szám fináléja, Kós jól kezdett, míg Kovács Benedek egy kicsit lassabb első százat produkált. Kós a harmadik ötvenen begyújtotta a rakétákat, és Ryan Murphyvel együtt lépett el a mezőnytől. Kovács ugyan hetedikként fordul az utolsó hosszra, remek hajrával az ötödik helyre hozta fel magát, míg Kós végig kitartott és 1:54.14-es idővel, új országos csúccsal, elsőként csapott a célba.

„Szerintem ez a Bob Bowman-hatás, ennyire egyszerű a dolog. Fél éve edzem vele Arizonában, nagyon jó csoportunk van, nagyon érti a munkáját, fantasztikus vele dolgozni"– értékelt a helyi műsorközlőnek Kós Hubert, aki az M4 Sport helyszínen tartózkodó stábjának azonnal nem tudott nyilatkozni, mert orvosi vizsgálatra vitték.

„Nem vagyok csalódott. Sikerült megúszni azt az időt megúszni, amit szerettem volna. Öt tizedre volt a dobogó. Azt éreztem,egy kicsit későn indultam, mintha lett volna ebben még. A tegnapihoz képest meglepődtem,mert azt éreztem, bírtam volna tovább, de ebben sajnos ennyi volt. Még egyszer mondom, nem vagyok csalódott. Jövő év elején is lesz világbajnokság, ott is el lehet indulni, onnantól kezdve pedig a felkészülés sokkal jobb és hosszabb lesz az olimpiára és egyértelműen az a fő cél”– értékelt az M4 Sportnak a BVSC úszója,Kovács Benedek, aki 1:55.85-ösidővel végzett az ötödik helyen.

1. Kós Hubert (MAGYARORSZÁG) 1:54.14
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.83
3. Roman Mityukov (Svájc) 1:55.34
...5. Kovács Benedek (MAGYARORSZÁG) 1:55.85

FÉRFI 4x200 GYORSVÁLTÓ

Meglepetésre a német váltó nagyon jól kezdte a 4x200-as férfi gyorsváltó döntőjét, előnyük azonban folyamatosan fogyott el, a végén pedig a hetedik helyen értek a célba. A britek átvették a vezetést és ettől kezdve nem is adták ki a kezükből, a folyamatos amerikai nyomás ellenére sem. A harmadik helyen az ausztrálok értek be, akik egy újabb érmet szereztek a számukra igencsak sikeres világbajnokságon.

1. Egyesült Királyság (Duncan Scott, Matthew Richard, James Guy, Tom Dean) 6:59.08
2. Egyesült Államok (Luke Hobson, Carson Foster, Jake Mitchell, Kieran Smith) 7:00.02
3. Ausztrália (Kai James Taylor, Kyle Chalmers, Alexander Graham, Thomas Neill) 7:02.13

FÉRFI 200 M MELL

Elképesztő első száz után nem fáradt el a kínai CsinHai-jang a 200 mell döntőjében és óriási úszással világcsúcsot úszott. A kínai szinte a végig „más ligában” úszott a többiekhez képest és ugyan az ausztrál Zac Stubblety-Cook kapaszkodott az utolsó ötvenen, ekkora hátrányt nem tudott ledolgozni és meg kell elégednie az ezüstéremmel. A dobogó harmadik fokára az amerikai Matt Fallon állhatott fel. A kínai a harmadik aranyát szerezte Fukuokában, minden mellszámot megnyert.

1. Csin Hai-jang (Kína) 2:05.48 – világcsúcs
2. Zac Stubblety-Cook (Ausztrália) 2:06.40
3. Matt Fallon (Egyesült Államok) 2:07.74

NŐI 200 M MELL

Remekül kezdett az amerikai Lily King a női 200 mell döntőjében, azonban a hajrára elfogyott, még a dobogóra sem állhatott fel. A dél-afrikai Tatjana Schoenmaker rendkívül kiegyenlítetten úszott végig a négyes pályán és a végére folyamatosan szakította le az ellenfeleit, első világbajnoki címét ünnepelheti. A második helyen több mint négy tizedes lemaradással Kate Douglas ért be, míg a bronzérem Tes Schouten nyakába került.

1. Tatjana Schoenmaker (Dél-Afrika) 2:20.80
2. Kate Douglas (Egyesüt Államok) 2:21.23
3. Tes Schouten (Hollandia) 2:21.83

FÉRFI 50 GYORS – ELŐDÖNTŐ

Nem sikerült jól a férfi 50 gyors elődöntője Szabó Szebasztiánnak, a magyar versenyző a nyolcadik helyen csapott a célba, 22.16-os időt úszva. A magyar versenyző összesítésben a 16. helyen végzett.

NŐI 200 M HÁT – ELŐDÖNTŐ

Burián Katalin a hatodik helyen végzett a női 200 hát első elődöntőjében, az előfutamban úszott idejéhez képest pedig több mint három tizedet javított. Szabó-Feltóthy Eszter jól kezdett a második elődöntőben, száznál a negyedikként fordult, az utolsó huszonöt méteren viszont lehajrázták, így ötödikként csapott a célba. Burián a 12. helyen végzett, míg Szabó-Feltóthy tizenhat századdal lemaradt a döntőről és kilencedikként zárt.

„Nem tudom mi történik, ugyanolyan keményen edzem, mint korábban, mégis nagyon távol vagyok. Érthetetlen számomra, olyan időket úsztam itt edzésen, amik alapján nem tudtam volna elképzelni, hogy ne ússzak 2:08 perc körül. Most rendbe kell tennem magam, mert ha jövőre is így megy, akkor én....” – nyilatkozott az MTI-nek Burián.

„Kilencedik nevezési idővel jöttem ide, azaz hoztam a papírformát. Nyilván örült volna a lelkem egy döntőnek, de így is nagyon élveztem az úszást, végre ez az év jó volt” – összegezett az MTI-nek Szabó-Feltóthy.

NŐI 100 M GYORS

Hiába indította nagyon jól a döntőjét a honkongi SiobhanHaughey, remek utolsó 25 méterének köszönhetően az ausztrál Mollie O'Callaghan nyerte a női 100 méteres gyorsúszás döntőjét. A harmadik helyért járó bronzérem a holland Marrit Steenbergen nyakába került. O'Callaghannek kétszázon összejött a világcsúcs, százon „csak” vb-címet nyert, a váltókkal együtt pedig ez már a negyedik aranya volt Fukuokában.

1. Mollie O'Callaghan (Ausztrália) 52.16
2. Siobhan Haughey (Hongkong) 52.49
3. Marrit Steenbergen (Hollandia) 52.71

ELŐZMÉNYEK

Mindkét magyar döntőbe jutott 200 háton, Kovács Benedek és Kós Hubert is ott lehet a fináléban. Kovács gyorsan kezdett, 27-en belül fordult a második helyen, és nagyon szépen szaporázta. A második százon is maradt elöl, az első három között. Az utolsó 50 méteren némileg lassult, de összeszedte az utolsó erejét, és 2. lett! Az ideje 1:55.89, új egyéni csúcs.

A másik elődöntőbenKós is jól kezdett, száznál az élen fordult, és némileg elment mellette az ausztrál Bradley Woodward. Kós azonban nem hagyta magát, a végén hajrázni kezdett, és 1:55.99-cel megnyerte az elődöntőjét. Kós harmadik, Kovács a második legjobb idővel lett döntős.

Szabó-Feltóthy Eszter és Burián Katalin is továbbjutott a női 200 hát előfutamaiból, előbbi a kilencedik, utóbbi pedig a 16. helyen. Szabó Szebasztián pedig kiváló úszással, a második legjobb idővel továbbjutott 50 méter gyorson.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik