Úszó Eb: Jakabos és a férfi gyorsváltó döntős Glasgow-ban

IZSÁNYI SZABOLCS (Budapest)/KOVÁCS ERIKA (Glasgow)IZSÁNYI SZABOLCS (Budapest)/KOVÁCS ERIKA (Glasgow)
Vágólapra másolva!
2018.08.03. 12:49
null
Az Eb első döntőjén Jakabos Zsuzsannának szurkolhatunk péntek este 400 vegyesen (Fotó: Kovács Anikó)
A magyarok közül Jakabos Zsuzsanna szállt elsőként vízbe a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon, s magabiztosan bejutott a döntőbe 400 méteres vegyes úszásban. Döntős a férfi 4x100-as gyorsváltó is, amely a tavalyi budapesti vb-bronz után hajt éremért. Szilágyi Liliána női 100 méter pillangón elődöntős lett, Verrasztó Evelyn 18.-ként tartalék, Sebestyén Dalma 27. lett. Cseh László és Holló Balázs 400 gyorson, Telegdy Ádám 50 gyorson, Horváth Dávid 100 mellen kiesett az előfutam után, Bohus Richárd nem indult.

 

Jakabos Zsuzsanna a három előfutamból a másodikban indult női 400 méteres vegyes úszásban, s 4:39.26 perces eredménnyel a második helyen csapott célba a brit Aimee Willmott mögött. Az idei legjobbját elérő Jakabos összesítésben a negyedik legjobb idővel jutott be az esti fináléba (a francia Fantine Lesaffre és az olasz Ilaria Cusinato előzte még meg).

„Az idei legjobbam ez, ennek nagyon örülök. Az elején kicsit furcsa volt, hogy egymást keresztezve, két oldalról kell bemenni a rajtkőhöz, szerencsére nem buktunk fel egymásban. Jó volt a víz, jó érzés volt az úszás" – értékelt Jakabos az úszószövetség Facebook-oldalán.

Férfi 400 gyorson Cseh László a második futamban 3:55.49 perces idővel a nyolcadik, Holló Balázs a harmadikban 3:51.49-cel a kilencedik lett. Egyikük sem jutott be a péntek esti döntőbe.

„Reméltem, hogy azért egy picit jobb lesz, de azért a négyszáz mégiscsak négyszáz, és túl sok erőt nem akartam elpazarolni. Jó lesz, most azt érzem" – mondta Cseh. Holló elmondta, a balatoni tíz kilométeren begyulladt háta nem jött teljesen rendbe, két hetet kihagyott, ahhoz képest nem rossz az eredménye.

Férfi 50 méteres hátúszásban is két magyar nevező volt. Telegdy Ádám a hatból a második futam második helyezettjeként ért célba egyéni legjobbjával, amivel összesítésben a 36. lett, Bohus Richárd viszont a hatodik futamtól visszalépett.

Női 100 méter pillangón a négyből az első két futamba kerültek a magyarok. Az elsőben Sebestyén Dalma egyéni legjobbját úszva a harmadik lett, a másodikban Szilágyi Liliána negyedikként, Verrasztó Evelyn hatodikként csapott a célba. Szilágyi bejutott az esti elődöntőbe, amelyben Verrasztóval tartalékként számolnak.

„Szerintem nagyon lassan kezdtem, ezért lett csak ennyi, de egyébként teljesen jól éreztem magam, ennél jobb lesz délután" – mondta Szilágyi.

Férfi 100 méteres mellúszásban Horváth Dávid a hatodik, utolsó futamban állt rajtkőre, a 8. helyen ért célba 1:01.39-es időeredménnyel, amellyel összesítésben a 28. lett. Női 4x100 méter gyorson a magyar csapat visszalépett.

A férfi 4x100 méteres gyorsváltóban a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd magyar négyes az első futamban a második helyen ért célba Olaszország mögött. A második futamban csak a lengyelek úsztak jobb időt a mieinknél, akik így harmadikként jutottak be az esti döntőbe, amelyre nem változik meg a felállás.

„Volt korábban többféle teória a váltó összetétele kapcsán, a délelőtti előfutam után úgy gondolom, a döntőre is marad ez a felállás. A sorrend lehet, hogy változik, de ez a négy fiú jó csapatot alkot, nekik kell úszniuk a fináléban" – mondta a Nemzeti Sportnak Sós Csaba szövetségi kapitány.

Ezzel eldőlt, hogy az esti program első és utolsó döntőjében lesz magyar érdekeltség.

A délelőtt utolsó előfutama a 800 méteres női gyorsúszás volt, ennek döntőjét a szombat délutáni etapban tartják meg. A két előfutamból az elsőn Késely Ajna ugrott vízbe, s az olasz Simona Quadarella mögött második lett 8:27.96-tal.

„Azt hittem, jobban fog fájni, de megmondom őszintén, most nem bíztam annyira magamban. Ez a 8:27.96 nagyon jónak tűnik első úszásnak, a döntőben még jobb lesz" – mondta Késely az úszószövetségnek.

A második futamban Kapás Boglárka Anna Jegorova és Szarah Köhler mögött harmadik lett 8:32.32-vel, így ő is döntőbe jutott.

„Elsőre nem annyira esett jól ez a nyolcszáz, négyszáznál nem éreztem azt, amit ilyenkor kell, amit ilyenkor szoktam. Rosszabbul ment a szokásosnál, lassabban kezdtünk, aztán a némettel együtt éreztük, kell egy kis tempó, hogy jobb időt ússzunk, akkor elkezdtünk gyorsabban menni, de így harmincon kívüli időre lett ez jó most. Elég kevés az oxigén az uszodában, nem tudom, hogy ezért, de jobban elfáradtam, mint általában nyolcszázon szoktam. Remélem, a döntőben nem lesz baj, és sokkal jobban fog menni" – szólt Kapás gyors értékelése.

ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW
1. nap, előfutamok
Női 400 méter vegyes:
Jakabos Zsuzsanna (4:39.26) a 4. legjobb idővel döntős
Férfi 400 m gyors: Holló Balázs (3:51.56) a 17., Cseh László (3:55.49) a 27. idővel zárt, nem jutottak döntőbe
Női 50 m gyors: nincs magyar induló
Férfi 50 m hát: Telegdy Ádám (26.16) a 36. lett, nem jutott az elődöntőbe. Bohus Richárd visszalépett
Női 100 m pillangó: Szilágyi Liliána (58.95) a 12. legjobb idővel bejutott az esti elődöntőbe. Verrasztó Evelyn (59.94) a 18. idővel első számú tartalék, Sebestyén Dalma (1:00.80) a 27. lett, nem jutott tovább
Férfi 100 m mell: Horváth Dávid (1:01.39) a 28. idővel nem jutott tovább
Női 4x100 m gyorsváltó: nincs magyar induló
Férfi 4x100 m gyorsváltó: Magyarország (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) 3:15.55 perces eredménnyel a 3. helyen döntős
Női 800 m gyors: Késely Ajna (8:27.96) a 2., Kapás Boglárka (8:35.35) az 5. idővel jutott a szombati döntőbe

AZ ESTI PROGRAM (18.00)
női 400 m vegyes – DÖNTŐ (Jakabos Zsuzsanna)
férfi 400 m gyors – DÖNTŐ
női 50 m gyors – elődöntő
férfi 50 m hát – elődöntő
női 100 m pillangó – elődöntő (Szilágyi Liliána)
férfi 100 m mell – elődöntő
női 4x100 m gyorsváltó – DÖNTŐ
férfi 4x100 m gyorsváltó – DÖNTŐ (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik