Úszás: Jakabos túl a műtéten, hetek múlva edzhet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.30. 14:55
A közelmúltban Győrbe szerződő Jakabos Zsuzsanna az idén már semmiképpen sem öregbítheti a Győri Vízisport Egyesület hírnevét, hiszen a 24 éves pillangó- és vegyes úszó specialista jobb vállát a közelmúltban Tatán megműtötték. Teljes értékű munkát csak hetek múlva végezhet.

„Jakabos Zsuzsanna edzésmunkáját, de a versenyzését is az elmúlt három évben folyamatosan nehezítette meg egy krónikus gyulladás, amelynek okát az orvosok a vállában kialakult kisebb kóros elváltozásokra vezették vissza az orvosok. Elkerülhetetlenné vált az operáció, amelyre dr. Erdélyi Gábor ortopéd és traumatológiai sportorvosnak, a magyar férfi kézilabda válogatott keretorvosának közreműködésével a tatai Kastélypark Klinikán már sor is került – tájékoztatta a Telekom Sporthír Szolgálatot Petrov Iván, aki az úszó felkészítésének a képzeletbeli váltóbotját édesapjától, a 73 esztendősen is aktív úszóedző Petrov Anatolijtól vette át. – Néhány napon belül kisebb mozdulatokkal már „tesztelheti" a vállát, aztán a gyógytorna hetei következnek, és csak ez után próbálkozhat ismét az úszással. Meglehetősen hosszas türelemjátékra van kilátás, de így legalább biztosak lehetünk abban, hogy teljesen gyógyultan és a gondjától megszabadultan indulhat majd neki az elkövetkezendő három év nagy feladatainak a megvalósításához.”Petrov Iván, aki az úszó felkészítésének a képzeletbeli váltóbotját édesapjától, a 73 esztendősen is aktív úszóedző Petrov Anatolijtól vette át. – Néhány napon belül kisebb mozdulatokkal már „tesztelheti" a vállát, aztán a gyógytorna hetei következnek, és csak ez után próbálkozhat ismét az úszással. Meglehetősen hosszas türelemjátékra van kilátás, de így legalább biztosak lehetünk abban, hogy teljesen gyógyultan és a gondjától megszabadultan indulhat majd neki az elkövetkezendő három év nagy feladatainak a megvalósításához.”

Jakabos Zsuzsanna eddig négy ezüstérmet nyert a felnőtt úszók nagymedencés Európa-bajnokságán, és kétszer lett kontinensbajnoki aranyérmes a rövid pályás európai csúcstalálkozókon. Ezt megelőzően az ifjúságiak Európa-bajnokságán négy aranyérmet gyűjtött be. Jövőre a berlini Eb jelentheti a legnagyobb kihívást a számára, ahol Petrov Iván szerint csak az éremszerzés jelenthet igazi sikert a számára.

„A mérce 2015-ben, a világbajnokság esztendejében, majd 2016-ban a Rio de Janeiró-i olimpia beköszöntésével emelkedhet még magasabbra – folytatta a 31 esztendős szakember, aki édesapja oldalán 2003-tól 2008-ig egyszer már volt Jakabos segítőtársa. – Nagyon bízok a magaslati edzőtáborok pozitív hatásában, ezért 2014-ben háromszor is ezt a megoldást választjuk, a spanyolországi Sierra Nevadában, illetve Arizonában.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik