B. Á. 2021.03.08 11:15 Frissítve: 2021.03.08 11:25

Úszás: edzője szerint Cseh László elérheti az olimpiai döntőt

Cseh László januárban vakbélműtéten esett át, mostanság pedig egyedül edz. Edzője, a többi úszójával Hódmezővásárhelyen készülő Plagányi Zsolt szerint a 35 éves Cseh igenis képes lehet arra, hogy 200 vegyesen olimpiai döntőbe jusson – olvasható a Digi Sport hírlevelében.

Plagányi Zsolt szerint Cseh László elérheti az olimpiai döntőt (Fotó: Derencsényi István)

 

„Csak akkor szeretnék kimenni, ha reális esélyem van arra, hogy jól szerepeljek. Csak azért nem szeretnék kimenni, hogy elmondhassam magamról, hogy kint voltam az olimpián” – mondta még tavaly novemberben a Digi Sport híradójának, a Sport 24-nek Cseh László, aki azóta túlvan egy felemásan sikerült országos bajnokságon (két döntőt lemondott, majd hazament Kaposvárról), ráadásul januárban vakbélműtéten esett át. De a céljai nem változtak.

Jelenleg egyedül készül az eddig minden olimpiájáról éremmel hazatért Cseh László, aki azon sportolók közé tartozik, akiknek – az életkoruk miatt – rendkívül rossz hír volt a 2020-as tokiói olimpia elhalasztása. A kétszeres világbajnok azonban nem adja fel.

„Neki volt a legnehezebb a tavalyi év, mert ő nyilvánvalóan úgy állt hozzá, hogy az utolsó olimpiája következik, és utána levezeti a sportágban magát – nyilatkozta a Digi Sport híradójának Plagányi Zsolt, Cseh László edzője. – De egyébként is a sokadik olimpiai ciklusát kezdi, vagy végzi most tulajdonképpen. Az egész biológiai ritmusa úgy alakul, hogy az olimpiákhoz alkalmazkodva, most egy »leeresztős« időszak következne normál esetben. De most innen kellene felállnia még egyszer, amit még nehezített egy vakbélgyulladás, de mostanában kiválóan edz, fejben is átalakította magát, és az edzésmunkája is nagyon jó kezd lenni. Csakhogy egészen más ritmusban tart, mint mi. Egyrészt azért, mert idősebb, másrészt, mert egy vakbélműtét hátráltatta, és ez nem egészen ugyanaz, mint egy nulláról elkezdett munka. Más szinten van, mint mi, de a megfelelő időszakban, és jó állapotban” – fogalmazott Plagányi, aki jelenleg – többek között – Burián Katalin és Németh Nándor olimpiai felkészítésén dolgozik a BVSC hódmezővásárhelyi edzőtáborában.  

Cseh Lászlónak – a kőkemény hazai pillangósmezőny miatt – ezúttal 200 vegyesen lehet keresnivalója az olimpián. Abban a számban, amelyben a legutóbbi komoly eredményét kilenc éve érte el a londoni játékokon, amikor is bronzérmes lett. A minimális cél Tokióban az olimpiai döntő kell, hogy legyen. Plagányi szerint, ha valaki, akkor Cseh képes lehet a fináléba kerülésre, ahol aztán már bármi megtörténhet.

„Ezt befolyásolja az életkora, befolyásolja ez a biológiai állapot, az, hogy most mennyire sikerül ebből a lepihent állapotból visszajönni, de egyéb tényezők is befolyásolják az esélyeit. Nem könnyű ezt megjósolni, de a képességei, a mostani állapota arra predesztinálja, hogy mindenképpen meg tudja csinálni a döntőt.”

Hogy Cseh László milyen formában van a hazai riválisaihoz képest, és kész-e az ötödik olimpiai részvételére, kiderülhet a március végi országos bajnokságon.

A videót megtekintheti ide kattintva.

2021.04.07 22:49:13

Úszás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A teljesítmény tiszteletében és bűvöletében élő embernek fogalma sem lehet, milyen zárórát hirdetni egy karrier végén. Pontosabban megtalálni a pillanatot, hogy az minden szempontból jól legyen időzítve. Hiányérzet nélküli, ugyanakkor hiányérzetet keltve.

2021.04.06 23:25:52

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Milyen lesz így az olimpia, ki vállalja, ki nem a megméretést, mennyire lesznek reálisak az esélyek, az eredmények, nem tudható, ám a sport fogságában élő ember tervezgető hajlandósága kiirthatatlan. Különösen a mérhető sportágakkal számolgat a lélek szívesen.

2021.03.26 22:14:05

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A csütörtöki végkifejlet inkább a lengyelektől, azaz az erősebb féltől függött, San Marinóban minden kizárólag a mieinken múlik. Ezért azon ritka mérkőzések egyike következik, amelynek értékelésében tökéletesen egyet is érthetünk majd Béla bácsival.

2021.03.26 22:14:05

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A Széchy-történet a maga sajátos terében „üdvtörténet” volt ugyanis, a szó Németh László-i értelmében akár. E „tervben” a tökélyt célzó szakmai felkészültség és a morális feladattudat, a személyes ambíció és a közösség szolgálatának szintén morális igénye szétszálalhatatlanul összenőtt.

2021.03.06 23:04:54

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ennek az ügynek számomra sokkal nagyobb az elvi jelentősége, mint a gyakorlati. Előbbi ugyanis messze túlmutat a medencék világán, és azt a kérdést veti fel, sőt talán válaszolja is meg: mi legyen a sorsa annak, aki a közvélekedés szerint vét a saját sportága ellen?