Úszás: A sportolónak nem dolga a térdelés – Milák Kristóf

R. D. P.R. D. P.
Vágólapra másolva!
2023.01.13. 14:13
null
Milák Kristóf a 2022-es Év Sportolója Gálán (Fotó: Dömötör Csaba)
A hétfő este az év férfi sportolójának megválasztott Milák Kristóf szerint a sportolóknak nem dolguk részt venni a politikai akciókban. Az olimpiai bajnok úszóval Csisztu Zsuzsa készített interjút a Mandiner hetilapban, amelyben Milák többek között a transzgenderjelenségről, a mindennapjairól és a terveiről is beszélt – utóbbival kapcsolatban világcsúcsokat ígért.


Az olimpiai bajnok Milák Kristóf szerint a politika túllőtt a célon, akcióival túlságosan belemászott az élsportba – legyen szó térdelésről, transzgenderjelenségről vagy éppen az orosz–ukrán háború sportot érintő következményeiről.

Nagy rálátásom nincs, de véleményem van a transzgendertémát illetően. E jelenségek előretörése nagyjából megmutatja, hogy milyen szinten áll egy ország morálisan. Amerika az Amerika, de úgy gondolom, egy társadalom berendezkedése nagyban meghatározza, milyen folyamatok gyorsulnak fel, milyen lobbik kapnak hangsúlyt és milyen értékek kerülnek előtérbe. Alapvetés, hogy férfi úszóknak nincs helyük a nők között, akármilyen hormonális változtatásokon mennek is át, mert az ösztrogén- és tesztoszteronértékek annyira nem befolyásolhatók mesterségesen, hogy mindez fair versenyt eredményezzenmondta a Mandinernek Milák, aki hozzátette, ha a nemváltás egyfajta önkifejezésről, önmegvalósításról, az egyenlőségről és a szabadságról szól, elfogadja.

„Azt is roppant veszélyesnek tartanám, ha pubertáskor előtt álló fiatalokat műtenének át, hogy a másik nem versenyein indulhassanak. Szerencsére nekünk nem kell ilyesmivel foglalkoznunk, ez a probléma nincs kézzelfogható közelségben. Nincsenek bennem különösebb indulatok a témában, de talán egy külön kategória lenne a legjobb megoldás. Az már sokkal jobban bosszant, hogy az élsportba ennyire belemászik a politika.”

Milák úgy véli, a sportolóknak nem dolguk, hogy részt vegyenek politikai akciókban.

„A focimeccsek előtti kötelező vagy inkább elvárt térdelés egy olyan kultúrában, mint a mienk, nehezen értelmezhető, hiszen mi sosem voltunk gyarmatosító nép, épp ellenkezőleg. És az ilyen akciókban részt venni különösen nem dolga a sportolónak, mert idegen a sportkultúrától.Az orosz–ukrán háború is markáns nyomot hagy a sporton.”

Természetesen mindennemű erőszakot elutasítva, a háború szörnyűségeit, az ártatlan emberek halálát elítélve furcsállom, hogy a nemzetközi vezetők a sportolókat állítják sarokba. Azzal, hogy az orosz és fehérorosz versenyzőket kitiltják a sportpályákról, súlyosan sérül a fair play. Persze érzékeny dolog, hogy egy világversenyen egy orosz vagy egy ukrán sportoló távol tudja-e tartani magát az indulataitól, de sportemberek vagyunk, pont mi tudnánk példát mutatni, hogy az ilyen helyzetekben a józanság dönt az indulatok helyett.”

Az olimpiai bajnok Milák további világcsúcsokat ígért (Fotó: Szabó Miklós)
Az olimpiai bajnok Milák további világcsúcsokat ígért (Fotó: Szabó Miklós)

A 22 éves úszó a mindennapjairól is beszélt, elmondta például, hogy a karácsonyt a szüleivel töltötte, majd néhány napra elutazott külföldre pihenni. Milák ezt követően elárulta, mindenben a minőséget keresi, legyen szó táplálkozásról, öltözködésről vagy éppen autókról.

A többek között háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok sportoló a nem is olyan régen történt edzőváltását is megindokolta:

Az új mesterem mellett sokkal több teret kapok a hozzászólásra, az edzésterv véleményezésére, és úgy érzem, jobban be vagyok vonva a napi munkába. Két nagyon különböző mesterről beszélünk, s nem csak azért, mert Balázs korban közelebb áll hozzám. Úgy érzem, szükségem volt erre a váltásra. Nem egóból, nem dacból, nem is önérzetből hoztam meg a döntést, egyszerűen úgy éreztem, tizenhat évnyi úszással a hátam mögött szeretnék még aktívabban részt venni annak eldöntésében, hogy mi az, amit el tudok végezni, és mi az, amit nem. És az is lényeges, hogy megbeszéljük, az utóbbit mire tudjuk cserélni.”

Milák a jövőbeni terveiről úgy nyilatkozott, a 200 pillangón kívül egyéb versenyszámokban is fejlődni szeretne. Magabiztos, elmondása szerint lesznek még világcsúcsai.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik