Úszás: két nappal a bajnoki cím után a riválishoz távozott Kós sztáredzője

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.02. 13:42
Távozik Kós Hubert edzője, Bob Bowman az Arizona State-ről (Fotó: Szabó Miklós)
Két nappal azután, hogy történelmi tettet hajtott végre és megnyerte az egyetemi bajnokságot az Arizona State-tel, távozott Kós Hubert edzője, a Michael Phelpset felfedező Bob Bowman és a Texas Egyetem igazgatója lett – számolt be róla a swimswam.com. Azt egyelőre nem tudni, hogy Bowman távozása milyen hatással lesz Kós Hubertre.

Kós még 2022 nyarán döntött úgy, hogy a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps egykori edzőjével, Bob Bowmannel készül, és a váltás bejött a magyar sportolónak, aki tavaly, a fukuokai világbajnokságon megszerezte pályafutása első világbajnoki címét, 200 méter háton diadalmaskodott.

Kós az idei amerikai egyetemi bajnokságon is remekelt, ugyanis 200 yard háton csúcsot döntött, a Sárkány Zalánt is soraiban tudó Arizona State pedig történelmet írt és megnyerte az összegyetemi úszóbajnokságot.

Két nappal később azonban kiderült, hogy távozik a csapat vezetőedzője, Bob Bowman, akit a Texas Egyetem nevezett ki az úszásért és búvárkodásért felelős igazgatónak, illetve a férficsapat vezetőedzőjének, s Eddie Reese-nek a helyét veszi át, aki az olimpiai selejtezőket követően, 46 év után vonul vissza – számolt be róla a swimswam.com

Bowman edzői pályafutását Floridában kezdte még asszisztensként, majd 2004 és 2008 között a Michigan Egyetem vezetőedzője volt, miközben már Michael Phelpset is készítette, s 2012-től az amerikai csapat asszisztense volt. 2015-ben azonban az Arizona State húzott egy merészet és úgy nevezte ki a szakembert, hogy egy hónappal korábban csak egy úszója jutott el az egyetemi bajnokságra, ám Bowman felügyelete alatt folyamatosan fejlődtek, amit összegyetemi bajnoki címmel koronáztak meg. Kós mellett világszinten is kiemelkedőt alkotott Bowman másik klasszis tanítványa, Léon Marchand, aki két év alatt nyolc NCAA-bajnoki címet és öt világbajnoki aranyérmet nyert.

Azt egyelőre nem tudni, hogy tanítványai – így például Kós és Marchand– esetében a váltás milyen hatással lesz a közös munkára. 

Az austini iskola egyébként a legszűkebb elithez tartozik, hiszen a 2008 és 2022 között rendezett 14 egyetemi bajnokság közül 13-on is az első két hely valamelyikén végzett, de a legutóbbi kiírásban a hetedik helyre esett vissza.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik