Úszás: Virthék Dubaiba repülnek – Milák nélkül

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.01.20. 09:57
Virth Balázsék (balról a második) a továbbra is elérhetetlen Milák Kristóf nélkül utaznak Dubaiba (Fotó: Nemzeti Sport)
Milák Kristóf továbbra is hallgat, az élet azonban nélküle sem állt meg – Virth Balázs csoportjában sem, az edző Kapás Boglárkával és Márton Richárddal szombaton Dubaiba repül.

Egy nagyobb csapat indul útnak szombaton, a cél Dubai, háromhétnyi kemény munka, hogy aztán mindannyian „átruccanjanak” Dohába – a kissé furcsa időpontban megrendezett világbajnokságra.

Hogy a fukuokai után a dohain sem indul Milák Kristóf, az nem titok, noha előbbi kapcsán kiállt a nyilvánosság elé és hivatalosan bejelentette távolmaradását, egyébként már jó ideje hallgat, mindössze annyit tudunk, hogy konditermi edzéseket azért végez.
Hébe-hóba…

„Zala Gyuri jön velünk, Milák Kristóf viszont nem – jelentette ki Virth Balázs edző, akinek szűkszavúsága csak az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tanítványára terjed(t) ki, merthogy egyebet egyébként sem tudna róla mondani (Milák továbbra sem jelentkezett edzőjénél), a többiekről viszont igen: – Sós Csaba kapitány már decemberben is jelezte, hogy Kapás Boglárkára számít a négyszer kétszázas gyorsváltóban, ezzel együtt pedig megkapja a lehetőséget arra is, hogy egyéni számban induljon a vébén. És ha már ott van, a kétszáz pillangó mellett négyszáz vegyesen is rajtkőre lép. Bogival továbbra is az áprilisi magyar bajnokságra készülünk, s arra, hogy ott megússza az A-szintet, de ez nem jelenti azt, hogy Dohának az esélytelenek nyugalmával vágunk neki. Kíváncsi vagyok, mennyire képes extra motivációként »felhasználni« Bogi a vébét, arra számítok, hogy nem úszik rossz időt Katarban.”

Ugyanezt reméli Márton Richárd kapcsán is Virth Balázs – és mégis egészen mást: a 200 pillangón 2022-ben Európa-bajnoki ezüstérmet szerző úszónak ezen a távon megvan már a párizsi szintje, így nála kicsit másként festenek a dohai elvárások.

„Ricsi sem hagyta el magát az ünnepek idején, továbbra is nagyon motivált, Dohával kapcsolatban pedig kétszeresen is, hiszen tudjuk, nem lesz teljes a mezőny a világbajnokságon, így arra számítunk, lesz keresnivalója a vébén – árulta el a tréner. – De azért óva intenék mindenkit attól, hogy hatalmas elvárásokat támasszon Ricsivel szemben. Tartjuk a felkészülési menetrendet, mert az olimpia a cél, így nem lesz, nem lehet Dohában csúcsformában. Annyit változtatunk, hogy az állóképességi munkába igyekszünk gyorsasági feladatokat is beletenni már most, januárban is.”

Mindez lefordítva a hétköznapi ember nyelvére azt jelenti, hogy akár a dobogóra is odaérhet Márton, és ettől még nagyobb lendülettel vetheti bele magát a további munkába, de az is megtörténhet, hogy nagyszerű dohai idő repíti majd tovább a felkészülés során.

„Ha ügyesek vagyunk, akár így, akár úgy, de jól jövünk, jöhetünk ki a világbajnokságból” – jegyezte meg Virth Balázs.

A mester csoportjában a dohai indulók (és Milák…) mellett ott van még Verrasztó Dávid és Zombori Gábor is, velük a héten a 70. születésnapját betöltő Kovácshegyi Ferenc dolgozik majd a Duna Arénában – a kerek évfordulóhoz érő edzőt olimpiai bajnokok sora köszöntötte, hiszen előbb szeretett korábbi tanítványa, Gyurta Dániel gratulált neki, majd jöttek sorban a többiek, Wladár Sándor, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Risztov Éva és Czene Attila.

„Dávid változatlanul nagyon elszánt, az országos bajnokságon szeretne jó időt úszni négyszázon, mégpedig olyat, amelyből következtethetünk a következő hetekre, hónapokra – mondta el Virth Balázs. – Zombori Gábor nagyon készült arra, hogy a decemberi győri versenyen A-szintet ússzon, ám egy makacs vírus ledöntötte a lábáról, de nincs mese, muszáj megúsznia a szintet valamikor.”

A Virth-csoport mellett Kovács Ottó vezetésével Késely Ajna és Holló Balázs is Dubai felé veszi szombaton az irányt, akárcsak másik két BVSC-úszó, így Kovács Benedek és Németh Nándor is. A csapat délelőttönként nyitott medencében edz, a délutáni-esti foglalkozásokat pedig a 2010-es rövid pályás világbajnokság helyszínén vezénylik majd a versenyzőknek az edzők.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik