Úszás: korábbi edzője szerint Cseh László felkarolhatná Milák Kristófot

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.10.25. 15:15
null
Korábbi edzője, Selmeci Attila szerint szerint Milák Kristófnak Cseh László, Egerszegi Krisztina vagy Gyurta Dániel sokat tudna segíteni (Fotó: AFP)
Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf korábbi edzője, Selmeci Attila szerint egykori tanítványán sokat segítene, ha Cseh László felkarolná amolyan mentorként. A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai alelnökeként is dolgozó szakember szerint a világcsúcstartó klasszis Egerszegi Krisztinára és Gyurta Dánielre is hallgatna.

 

Mint ismert, Milák Kristóf nyáron motivációhiány miatt kihagyta a fukuokai világbajnokságot, majd szeptemberben több hónap kihagyás után tért vissza a medencébe, de előzetes tervével ellentétben mégsem indult a Duna Arénában rendezett budapesti világkupán, azóta többek között a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor, Gergely István, Milák klubjának, a Budapesti Honvéd SE-nek az elnöke, illetve Hosszú Katinka és a dél-afrikai klasszis, Chad le Clos is megszólalt Milák helyzetéről, azok után, hogy néhány héttel ezelőtt Milák egyértelműen leszögezte, hogy csak a párizsi olimpiára koncentrál.

A Milákot már Érden, majd a BHSE-nél is edző Selmeci Attila az SzPress Hírszolgálatnak adott interjújában meglepő ötlettel állt elő, mellyel a klasszis visszatérhetne a medencébe és a versenyzéshez. A MÚSZ szakmai alelnökeként tevékenykedő Selmeci szerint Miláknak ideális mentora lenne példaképe, egykori riválisa Cseh László, de Egerszegi Krisztinára és Gyurta Dánielre is hallgatna a 23 éves úszó.

Selmeci szerint, miközben az érintettek egységes és Milákot érintően összehangolt kommunikációra térnek át, a szövetségnek egy B-terv mielőbbi elkészítésével kellene felkészülnie arra, ha a párizsi olimpián nagyobb teher nehezedne a tavaly 200 vegyesen Európa-bajnok, idén 200 háton világbajnok Kós Hubertre.

„Most, hogy már mindenki hallatta a hangját, aki úgy érezte, hogy Kristóf helyzetével és a jövőjével kapcsolatban meg kell szólalnia, egyre inkább az egységességet és a közösen kialakított álláspontot hiányolom, pedig erre nagy szükség lenne
– hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Selmeci Attila, aki nyolc évig volt Milák edzője, és kétség kívül neki köszönhető, hogy a kivételes tehetség olimpiai bajnok lett és a 23 ötkarikás győzelemmel büszkélkedő Michael Phelps egyik világcsúcsának megdöntője. – Még mindig nem késő kialakítani egy olyan válságkezelő ad hoc testületet, amelyet kizárólag azok alkotnak, akiket segítő szándék vezérel. Vészesen fogy az idő, csupán 275 nap választ el a párizsi olimpiától, már pedig egy jól felkészült és újra teljes erőbedobással készülő Milák Kristóf nélkül az éremszerzési terveinkből sokat kell visszavenni” – mondta Selmeci, aki nem titkolta, egykori tanítványa néhányszor távolmaradt az edzésektől, néha pedig néhány nappal megtoldotta a szabadságát.

„Kristóf annyi segítséget kapott, annyi jóságot és türelmet tapasztalhatott, amennyivel tíz úszótársa is beérné, de mindezért kemény munkával és világraszóló eredményekkel meg is szolgált, miközben műteni is kellett, a Covid pedig csúnyán kibabrált vele. Ketten együtt valójában minden nagy célunkat megvalósítottuk, de az után is nyert két világbajnoki aranyat és triplázott az Európa-bajnokságon, amikor már Virth Balázs volt a felkészülésének az irányítója. Ezért jelent most erős kontrasztot és okoz nem kis fejfájást az új helyzet, ami sokkal inkább szól a találgatásokról, mint a munkáról és a céltudatosságról” – fejtette ki a 65 éves Selmeci, aki szerint Milák fiatalabb korában csendes és magába zárkózó, de jól kezelhető fiú volt.

„Úgy gondolom, hogy a mostani helyzetben mentorként, de úgy is mondhatnám, hogy sorstársként Cseh László karolhatná fel Kristófot, előtte biztos megnyílna, vele olyan gondolatait is megosztaná, amelyeket másokkal nem. Minél korábban találkoznak egymással, annál több esély marad a jó megoldásra. Több nagy világversenyt jártak meg együtt, egészen biztos vagyok abban, hogy Laci türelemmel és a bölcsességével jó hatással lenne Kristófra, de ugyanez történne akkor is, ha olimpiai bajnoktársai szakítanának időt rá és számolnának be arról, hogy milyen nehézségeket küzdöttek le, miért akarták feladni, és végül miért is maradtak. Ahogy például Krisztina az atlantai olimpia, és ott az ötödik győzelme előtt, amikor megjelentek ellenfélként a keményen doppingoló kínaiak, Gyurta pedig a 2004-es athéni olimpiát követően, ahol 15 évesen lett ezüstérmes, nagyon fiatalon és a hirtelen jött nagy népszerűségre még nem felkészülten. Jóságuk, segítőkészségük, nem utolsósorban a sorstársi elkötelezettségük szerintem megváltó erővel bírna” – hangsúlyozta Selmeci Attila, aki edzőként maga is megtapasztalhatta, hogy az éremnek a sportban is két oldala van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik