Úszás: edzője szerint 1:51-et is úszhatott volna Milák Kristóf

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.04.21. 09:37
null
Milák Kristóf edzője nem elégedetlen (Fotó: Árvai Károly)
Milák Kristóf mellett Márton Richárd, Zombori Gábor és Kapás Boglárka eddigi, ob-n nyújtott teljesítményéről is nyilatkozott a Nemzeti Sportnak Virth Balázs edző.

 

– Milák Kristóf a kétszáz pillangón csütörtökön úszott 1:52-es idejére azt mondta, rendben van – minderre ön úgy reagált, hogy akár 1:51 is lehetett volna belőle.
– Igen, mert én úgy gondoltam, hogy Kristóf a döntőben akár 1:51-et is úszhat, ám nem vagyok elégedetlen, mert látszott, hogy nagyon okosan úszta le ezt a kétszáz métert. De éreztem azt is, hogy az országos bajnokság második napján alapvetően az ötven gyors izgatta őt. Kristóf ilyen: ott érez igazán izgalmat, ahol csata van. Az ötven gyorsa egyébként nem is sikerült rosszul, egyedül a rajt után maradt benne, mert amikor feljött a víz alatti delfinezésből, kicsit lassú volt, úgy húsz métertől kezdett el igazán úszni.

Virth Balázs (Fotó: Árvai Károly, archív)
Virth Balázs (Fotó: Árvai Károly, archív)

– Kristóf elárulta, a felkészülésében a korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt kapott a száz és a kétszáz gyors – beadta a derekát?
– Inkább azt mondanám, hogy valóban nem helyeztük a pillangót a középpontba: elvégeztük a kötelező feladatokat, mindazt, amit kellett, ám mert az edzéseken is folyamatosan azt láttam és látom, hogy jobban foglalkoztatja a gyors, engedtem a kérésének.

– Hogy Kristóf megússza az olimpiai A-szintet kétszáz pillangón, már a rajt előtt sem volt kérdés, de megtette ezt a másodikként célba érkező másik tanítványa, Márton Richárd is. Ez volt a cél?
– Igen, bár leginkább a világbajnoki szint teljesítéséről beszéltünk, mondván, nyáron Fukuokában is teljesítheti Ricsi az olimpiai A-szintet, de megoldotta már Kaposváron is. Egyáltalán nem baj: minél előbb, annál jobb.

– Kapás Boglárka viszont négy tizeddel elmaradt attól kétszáz pillangón. A döntő után a fülébe súgott valamit, elárulja, mit?
– Azt, hogy jelen helyzetben ez jó eredmény.

– Mi a jelen helyzet?
– Nemrég jöttünk haza a tenerifei edzőtáborból, s amióta itthon vagyunk, mindig azt érezte Bogi, hogy fáradt. Nem tudta kipihenni magát, nem tudott felfrissülni, vagyis nem érezte azt, hogy formában lenne.

– Ennek mi az oka?
– Nem tudom én sem. Szoktuk azt érezni-látni, mi a jó ilyenkor, a terhelés csökkentése mellett megvannak a bevált módszereink a formaidőzítés kapcsán, ám Boginál ezúttal ezek nem váltak be, úgyhogy egyelőre én sem találom a megoldást…

– Igaz, nem csütörtökön, hanem még szerdán, vagyis az ob első napján Zombori Gábor is dobott egy nagyot, hiszen kétszáz vegyesen megszerezte a világbajnoki indulás jogát. Az ifjúsági világbajnok úgy nyilatkozott, meglepte önmagát – vajon az edzőjét is?
– Gábor az az úszó, aki nem hisz magában, az edzői mindig sokkal jobban hisznek benne. Hogy mennyire nem bízik magában, azt a csütörtöki négyszáz gyors is mutatta… Amelyik számra készül, abban képtelen jól teljesíteni, ezért sem lepett meg a kétszáz vegyes, hiszen a fő száma mellett minden másban jó – még a rúdugrás is jobban menne neki. A kétszáz vegyes döntője előtt megmutattam neki Czene Attila atlantai úszását, és azt mondtam neki, ha mellről gyorsra elsőként fordul, akkor nyerhet. Meg is csinálta. Kár, hogy a négyszáz gyors viszont továbbra sem megy neki…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik