Úszó Eb: Van egy-két dolog készülőben – Milák Kristóf

Kovács Erika (Róma)Kovács Erika (Róma)
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 15:15
null
Milák Kristóf egy-két meglepetéssel készül a jövőben (Fotó: MTI)
Az úszó Eb záró napján is feltűnt Milák Kristóf a Foro Italicón, ám már nem a medencében parádézott.

Nagy népszerűségnek örvendett Milák Kristóf az úszó Európa-bajnokság záró napján – külföldi újságírók sokasága faggatta bajnokunkat, és kérdezgette őt.

Leginkább a terveiről. Arról, mit is forgat még a fejében a jövőt illetően.

„Nem akartam nekik sok mindent mondani, minek adjak előnyt másoknak – kommentálta a helyzetet Milák Kristóf. – Nyilvánvalóan megvannak a terveim, a fejemben mindenképpen, de ezekről nemigen szoktam amúgy sem beszélni.”

A kedd esti döntőről, és arról, hogy 200 pillangón mögötte Márton Richárd érkezett másodikként a célba, viszont újra és újra szívesen beszélt és beszél.

„Örültem, ez nyilvánvaló. Jobban örültem az ő sikerének, mint az enyémnek, én csak egy ilyen szerény, 1:52.01-gyel tudtam győzni” – jegyezte meg Milák, ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy ez minden idők hetedik leggyorsabb 200 pillangója volt…

Úgy tűnik, Milák minden versenyére tartogat valami újat, valami különlegeset, bár klasszisunk szerint az élet írja a forgatókönyvet: a kettős magyar siker a barátjával, csapattársával mindenképpen az.

És egyre különlegesebb Milák rajtja is, olybá tűnik, mintha kilőnék őt a rajtkőről.

„Valóban jobbak lettek a rajtjaim, egyre jobban beérek abba a korba, amikor jön természetes módon a férfierő, de a forduló és a rajt csak az ügyességen múlik, és sokat kell gyakorolni. Nem nagy ördöngösség, de jó, hogy már tudom, hogyan kell csinálni. Erősebbek a rajtjaim, és messzebbre is ugrom, de a reakcióidőm még mindig lassú.”

A magyar újságírók gyűrűjében (Fotó: MTI)
A magyar újságírók gyűrűjében (Fotó: MTI)

Milák jól látja, min kell és lehet még javítani a jövőben, ám egyelőre még a pihenőre fókuszál – hogy abból egy teljes hónap lesz-e vagy annál kevesebb, az még „vita” tárgyát képezi: bármilyen fura, Virth Balázs edző gondolkozik a hosszabb leállásban.

Virth Balázs és Kovácshegyi Ferenc mellett Zala György erőnléti edző dolgozik még Kristóffal. Utóbbival már 2020 szeptembere óta dolgozik együtt – a Virth-Kovácshegyi duóval a tokiói olimpia után kezdődött a közös munka.

„Zala Gyurit nekem is ajánlották – árulta el Milák. – Annyira meg voltam elégedve vele, emberileg és szakmailag egyaránt, hogy nem adom oda senkinek őt, szóval, ha bárkinek fáj rá a foga, velem kell egyezkednie.”

Oldott hangulatban, ugyanakkor nagyon is komolyan beszélt Milák a felkészüléséről, arról, hogy hogyan is viseli a szürke hétköznapokat – aztán egyszer csak a magasba nézett, félve, hogy rászakad az ég, és így folytatta: „Nyitott ember vagyok, ha edzésről van szó, engem sok mindenről meg lehet győzni, általában szó nélkül teljesítem azt, amire megkérnek…”

Itt, ezen a ponton persze hirtelen félbeszakadt a beszélgetés – még maga Milák is nevetett egyet a kijelentésén.

Aztán folytatta.

És mondta, és mondta, és mondta.

Volt miről beszélnie, hiszen Rómából három aranyéremmel és két ezüsttel utazik haza.

És tele tervekkel.

Amelyekről nemigen beszél.

Csak ennyit: „Van egy-két dolog készülőben, még nem nagyon mutattam, lesz egy-két meglepetés jövőre az országos bajnokságon.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik