LIPICZKY ÁGNES, SZŰCS ANDRÁS 2021.07.25 04:29 Frissítve: 2021.07.25 13:51

Tokió 2020: Pupp Réka kikapott a bronzmeccsen, ötödik lett

Az 5. helyen végzett a nők 52 kilogrammos súlycsoportjában Pupp Réka (Atomerőmű SE), aki legyőzte a 2016-os olimpia aranyérmesét, majd kikapott a legutóbbi ezüstérmestől a mostani bronzmeccsen.

Pupp Réka (jobbra) az ötödik helyen végzett (Fotó: AFP)

 

ÖSSZEFOGLALÓ

 
Pupp Réka: Nekem mindenképp be kellett érnem

Kacskaringós utak vezetnek az olimpiai pontszerzők közé, főleg a Budokanban, a megannyi labirintussal aláépített cselgáncsszentélyben.

A 25 éve és 20 napja Dunaújvárosban született Pupp Réka például tehetséges dzsudokaként került be a hazai regiszterekbe, volt Európa legjobbja az ifjúságiak és a juniorok között is, idén tavasszal pedig már a felnőtteknél harmadik.

Ám mennyi minden történt a kettő között!

Felnőtt, például.

Kezdetekben mindig leste a sorsolását, amit két nappal a rajtja előtt szoktak elkészíteni, ez pedig már elégséges idő, hogy tönkremenjen egy idegrendszer, ha meg az ember (szellemi) fáradtságban sétál a tatamira, legtöbbször nem talpon, sokkal inkább repülve távozik onnan.

Ezen a kényszeren tehát változtatni kellett, csak hát önmagunk korrekciója ritkán lineáris: Pupp is átdobta magát a ló túloldalára, és oda sem nézett többé, kiket rendeltek az ágára. Arra is magasról tett volna, hogy Tokióban, az olimpia 1. fordulójában a súlycsoport címvédője, a Koszovó első ötkarikás aranyát szerző Majlinda Kelmendi lesz az ellenfele. …Hacsak az olimpiai bajnok Kovács Antal – aki nem mellesleg Pupp klubja, az Atomerőmű SE elnöke, továbbá a Nemzeti Sport szakértője – ki nem telefonál a Távol-Keletre, hogy igenis mondják el, mi a sorsolás, ne a szőnyeg szélén szembesüljön azzal, kit kellene kiejtenie…

A húzás nagyon bejött, mert a hosszabbításba torkolló küzdelmet vazarival a mi lányunk nyerte, beteljesítve legyőzöttje tél végi jövendölését, hogy lassan elérkezik az áttörés. Tudniillik idénre már úgy fordult az ASE sportolója, hogy Tel-Avivban is bronzérmet szerzett az ottani Grand Slamen, következésképp együtt várakoztak a díjátadóra, amikor Kelmendiből kibújt a kollegiális elismerés. Mondjuk, azt aligha gondolta, hogy harmadévvel később mennyire megbánja a jóslatát!

Viszont a legjobb tizenhat még nem a legjobb három…

A nyolcaddöntőben jött, aztán ment is az amerikai Angelica Delgado, mert az egyetlen megingását Pupp nyomban ipponná alakította. A negyeddöntőben azonban ugyanezt tette ővele a svájci Fabienne Kocher, aki nem kispályás, például a tavasszal Budapesten rendezett világbajnokság harmadikja, ekként most is nekilendült, elszaladt az elődöntőig – ahol viszont kikapott, így végső soron ugyanoda jutott, ahová a vigaszágról Pupp: a bronzmeccsre.

Merthogy a lányunk közben felküzdötte magát „alulról” – mint nekünk elmondta, rákapott ennek a dacos hangulatára –: olyan gyönyörűen dzsúdózott a dél-koreai Pak Da Szol ellen, hogy mindössze kétszer állították meg a küzdelmet a négy perc alatt, és mivel útközben már zsebre vágta a vazariját, pláne élvezhettük a folyamatos akciókat.

Küzdelemből bőséggel kijutott a bronzmérkőzésre is, amelyre az olasz Odette Giuffrida rendeltetett, aki Rióban legutóbb második lett, tehát az a képlet rajzolódott ki Pupp előtt, hogy a legutóbbi aranyérmesen és ezüstérmesen át vezethet az útja a saját mostani bronzérméig.

Ezt azonban elállta a rutinosabb olasz, aki az alap küzdelmi idő első felében mutatott aktivitásával kieszközölt egy intést Puppnak, ám ennél többre ő sem jutott, jöhetett tehát a hosszabbítás. Na, abban viszont Giuffrida megcsinált egy szép akciót, úgyhogy ipponnal ért véget a mérkőzés, amely nyomán az ötkarikás újonc Pupp pontszerzőnek vallhatja magát.

Aligha utoljára.

OLIMPIA, TOKIÓ
CSELGÁNCS, NŐK

52 kg. 1. forduló:
Pupp Réka–Kelmendi (koszovói) 7:0 – aranyponttal. 2. forduló: –Delgado (amerikai) 10:0. Negyeddöntő: –Kocher (svájci) 0:10. Vigaszág. 1. forduló: –Pak Da Szol (koreai) 7:0. A 3. helyért: –Giuffrida (olasz) 0:10 – aranyponttal

MECCSRŐL MECCSRE

Bronzmérkőzés – Pupp Réka–Odette Giuffrida (olasz) 0:10 – aranyponttal

Pupp Réka az 5. helyen végzett a női 52 kg-os cselgáncsozók versenyében a tokiói olimpián. A magyar dzsúdós az olasz Odette Giuffridától kapott ki a harmadik helyért vívott mérkőzésen.

A négyperces alapidő során nem hajtottak végre egyetlen akciót sem, így aranypont döntött a harmadik helyről. Guiffrida szép ipponnal fordította maga javára a csatát.

„Biztos felértékelődik a napokban ez az ötödik hely – mondta Pupp Réka az M4 Sportnak. – Igazából nem rossz ez az eredmény, olimpiai újoncként nagyon szép eredménynek tartom.”

TOKIÓ 2020
CSELGÁNCS
Női 52 kg, bronzmérkőzés

Pupp Réka–Odette Giuffrida (olasz) 0:10 – aranyponttal

Vigaszági mérkőzés – Pupp Réka–Pak Da Szol (dél-koreai) 1:0

A szemmel-verés versenyt már a bevonulásnál megnyerte Pupp Réka, aki civilben halk szavú, szerény leányzó, ám a tokiói olimpián megmutatta, micsoda erő lakozik benne, hiszen 52 kilogrammban bejutott a délutáni programba, a legjobb nyolc között a svájci Fabienne Kocher ellen elveszített mérkőzése után a vigaszágon folytatta az Ázsia-Óceánia bajnokság győztesével, a dél-koreai Pak Da Szollal.

A két fél eddig 1–1-re állt egymás ellen, a dél-koreai 2018-ban az olimpiai kvalifikációs sorozatot elindító hohoti Grand Prix-n verte meg a magyar versenyzőt, míg Réka a 2019-es tokiói világbajnokságon bizonyult jobbnak, akkor a legjobb 16 közé jutásért nyert.

Réka jól kezdett, 50 másodperc letelte után egy belső combdobással vazari értékű akciót hajtott végre, majd többször is földharcban próbálkozott, karfeszítéssel operált. Pupp Réka végig rendkívül keményen, agresszívan küzdött ázsiai ellenfele ellen, aki nem tudott mit kezdeni ezzel a lendülettel és akarással.

Így Pupp Réka – de jó leírni – készülődhet a bronzmérkőzésre az olasz Odette Giuffrida ellen.

„Próbáltam maximálisan felszívni magam erre a mérkőzésre – mondta Pupp Réka. – Igazából szeretem ezeket a visszameccseket, mert egy vereség után felspannol és pluszenergiákat ad, hogy igenis megmutassam: képes vagyok az éremért menni. Jól sikerült a néhány órás pihenő, ami után mindent beletettem ebbe a küzdelembe. Ettem, ami nagyon fontos, kicsit aludtam is – amennyire sikerült –, és utána már jött is a meccs…”

TOKIÓ 2020
CSELGÁNCS
Női 52 kg, vigaszág

Pupp Réka–Pak Da Szol (dél-koreai) 1:0

Negyeddöntő: Pupp Réka–Fabienne Kocher (svájci) 0:10

Egyetlen megingás… és az azt követő földharc ezúttal nem Pupp Réka, hanem a budapesti világbajnokság bronzérmese, a svájci Fabienne Kocher győzelmét hozta a legjobb négy közé jutásért rendezett összecsapáson.

Kocher leszorítással győzte le a paksiak legjobbját, aki a délutáni programban a vigaszágon folytathatja. Ha Réka ezen a találkozón nyerne, akkor a folytatásban a bronzért csatázhatna.

Vagyis van még miért izgulnunk a Nippon Budokan arénában.

TOKIÓ 2020
CSELGÁNCS
Női 52 kg, negyeddöntő

Pupp Réka–Fabienne Kocher (svájci) 0:10

Nyolcaddöntő: Pupp Réka–Angelica Delgado (amerikai) 10:0

Az olimpiai bajnok koszovói Majlinda Kelmendi legyőzése után újabb sikert könyvelt el és a legjobb 8 közé jutott Pupp Réka, aki az 52 kilogrammos súlycsoport második körében látványos karfeszítéssel múlta felül az amerikai Angelica Delgadót.

A tengerentúli dzsúdóssal szemben eddig is jó volt a statisztikája a paksi versenyzőnek, hiszen 2017-ben a felsőőri (Oberwart, Burgenland) világkupaversenyen és idén a tbiliszi Grand Slamen is megverte őt. Ez a győzelem azt jelenti, hogy Réka mindenképpen ott lesz a délutáni final blockban. További siker esetén egyenes ágon, vagy a vigaszágon. Mi az előbbire szavazunk!

„Igazából kielemeztük Delgadót, mentem már vele versenyen, nem rossz versenyző ő sem, de több szempontból is egy kicsivel felette állok. Erre alapoztunk, az elejét megtoltam, mert bíztam benne, hogy a vége felé elfárad. Ez történt, egy pillanatra kihagyott a karfeszítés előtt, így sikerült megcsinálni. Bírom a küzdelmet, remélem kitart ez a lendület és megyünk tovább” – nyilatkozta Pupp Réka az M4 Sporton.

TOKIÓ 2020
CSELGÁNCS
Női 52 kg, a legjobb 16 közé jutásért

Pupp Réka–Angelica Delgado (amerikai) 10:0

A legjobb 16 közé jutásért: Pupp Réka–Majlinda Kelmendi (koszovói) 10:0

Az 52 kilogrammban szereplő cselgáncsozónk, az Európa-bajnoki bronzérmes Pupp Réka aranypontos hosszabbításban legyőzte a szám olimpiai címvédőjét, Koszovó első ötkarikás aranyérmesét, a kétszeres világbajnok és négyszeres Európa-bajnok Majlinda Kelmendit az 1. fordulóban!

A mérkőzés rendes játékidejében egyik fél sem tudott akciót elérni, viszont jelzésértékű volt, hogy Kelmendit kétszer, Puppot csak egyszer intették meg. Pupp a ráadásban dobott vazarival szerezte meg aztán a győzelmet.

Réka idén remek formában versenyez, hiszen a tel-avivi és a tbiliszi Grand Slamen, valamint a lisszaboni Európa-bajnokságon is bronzérmet szerzett.

Érdekesség, hogy februárban Tel-Avivban a szintén bronzérmet szerző Kelmendi üldögélt mellette az eredményhirdetés előtt és azt mondta Rékának, úgy látja, lassan elérkezik számára az áttörés.
Hát elérkezett! Méghozzá Tokióban!

Pupp következő ellenfele az amerikai Angelica Delgado, a Pánamerikai Játékok ezüstérmese, a 2020-as düsseldorfi Grand Slam bronzérmese lesz a nyolcaddöntőben.

„Hogy mennyit ér ez a győzelem, az most fog kiderülni. Elindult egy folyamat, de ez egy részsiker. Réka kifogta a szelet Kelmendi vitorlájából, nagyon egyben volt fejben, ám végig kell menni az előtte álló úton” Kovács Antal, olimpiai bajnok dzsúdós, Réka klubjának, a Paksi Atomerőmű SE-nek az elnöke.

TOKIÓ 2020
CSELGÁNCS
Női 52 kg, a legjobb 16 közé jutásért

Pupp Réka–Majlinda Kelmendi (koszovói) 10:0 – aranyponttal

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.