LIPICZKY ÁGNES/KARÁDI ZOLTÁN 2021.08.06 13:00 Frissítve: 2021.08.06 18:09

Tokió 2020: Kovács Sarolta bronzérmes női öttusában

Befejeződött a női öttusa, amelyben Kovács Sarolta a brit French és a litván Asadauskaite mögött a harmadik helyen ért célba, és szerzett bronzérmet!

Kovács Sarolta Gulyás Michelle-lel ünnepelte bronzérmét a tokiói célban (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

ÚSZÁS

A csütörtöki körvívást követően pénteken a Tokió Stadionban kialakított öttusa arénában folytatódtak a női öttusa versenyek.

Versenyzőink, Kovács Sarolta és Gulyás Michelle kimagaslóan kezdték a napot: Gulyás Michelle 2:07.48-cal a második, Kovács Sarolta 2:07.71-gyel a negyedik legjobb időt tempózta.

Utóbbi teljesítménye azért is örömteli, mert gyakorlatilag március óta nem tudott versenyezni, a budapesti világkupát követően meg kellett operálni térdét, a műtét után pedig trombózis keletkezett a lábában, így nem csak a tavaszi világkupaversenyeket, de a júniusi kairói világbajnokságot is ki kellett hagynia.

A visszatérése a július eleji Nyizsnij Novgorod-i Európa-bajnokságon volt, ahol női váltóversenyben próbálta meg felvenni újra a tempót, versenyformába hozni magát.

Az úszás után mondhatjuk: fizikailag jó formában várják a napot versenyzőink.

Bár a két szám utáni összesítést a bónusz vívás után lehet megtenni, kijelenthető: versenyzőink megkezdték az előretörést. A vívás után élen álló német Annika Schleu a 24. időt tempózta, a második helyen álló Kim Sze Hi a 21., a harmadik ír Natalya Coyle a 13. helyen zárt az úszásban.

GULYÁS ÚSZÁSA

KOVÁCS SAROLTA FUTAMA

 

BÓNUSZVÍVÁS

A bónuszvívással folytatódott a női öttusaverseny a tokiói olimpián. A pódiumon zajló, kieséses rendszerű víváson Kovács Sarolta egy plusz pontot könyvelhetett el miután legyőzte az egyiptomi Haydy Morsyt, ezt követően azonban kikapott a német Rebecca Langrehrtől. Gulyás Michelle nem tudott újabb pontokat elkönyvelni, ő az első összecsapáson vereséget szenvedett a kazah Jelena Potapenkótól.

A bónuszvívásban Kovács Sarolta (jobbra) szerzett plusz pontot (Fotó: Tumbász Hédi)

Összesítésben a bónuszvívással kiegészített két szám után 516-516 ponttal a 6-7. helyet foglalják el versenyzőink. Az élen továbbra is a német Annika Schleu áll 551 ponttal, a második az orosz Juliana Batasova 527, míg a harmadik a dél-koreai Kim Sze Hi 524 ponttal, vagyis nyolcpontnyi a magyarok hátránya a dobogós helytől.


LOVAGLÁS

 LADÁBÓL MERCEDESBE
  Látványos bukásokat láttunk a lovaspályán. Hogy a lovakkal volt-e gond vagy a lovasok hibáztak a versenyen?
Erről kérdeztük Vörös Zsuzsannát, az athéni olimpia aranyérmesét, a Nemzeti Sport állandó szakértőjét.
„A rendező országnak a feladata a lóállományról gondoskodni, kiképezni. 2008-ban a kínaiak galloplovakat képeztek át, ott mindkét magyar fiú bukott a pályán. Sydneyben 1999-ben az olimpia előtt nagyon jó lóállomány volt, aztán a harmincból huszonnégyet eladtak az olimpia előtt. Én úgy látom, hogy ezek a lovak jó lovas lovak. Az öttusázók pedig nem díjugratók, heti két-három lovasedzéssel készülnek fel a versenyre. A jó lovakat is tudni kell kezelni, most ez olyan, szituáció a versenyzőknek, mintha Ladából átülnének Mercedesbe."

A lovaglás kapcsán rossz előjel volt, hogy Gulyás Michelle lova Chaccolino a verseny első felében nullázott a japán Takamija Nacumival nyergében. Az utolsó ellenszegülésnél úgy csengették ki a japánt, hogy a lóról leesve háttal az akadályon landolt, ez már a második esése volt, s egy ilyen teljesítmény nem csak a lovasban, a lóban is benne maradhat. Kállai Ákos szövetségi kapitány élve a lehetőséggel lócserét kért: Michelle CRACKYFY Z nevű ló nyergében mutatkozik majd be.

„Bizonyos szabályok megengedik a lócsere lehetőségét, a két esés ez, így éltünk vele. Michelle új lova a bemutatón ment már, a négy tartalék lovak között volt, és bízunk benne, hogy nem lesz vele probléma" – mondta Kállai Ákos.

Gulnaz Gubajdullina sem járt jobban, lova Saint Boy szintén ellenszegült, az orosz versenyző, aki az úszást nyerte nem tudott mit kezdeni vele a pályán. Ki is csengették a versenyzőt. Érdekesség, hogy ez a ló jutott az éllovas német Annika Schleu-nak is. Mit hoz ez a verseny?

Hihetetlen bukásokat. A német Rebecca Langhrer végigszenvedte a pályát, s csak 220 pontot szerzett, a vb-ötödik Elena Micheli, az olaszok reménysége nagyon csúnyát bukott, pályát is rendezni kellett a lovaglása után, nulla ponttal, könnyek között hagyta el a pályát.

A japán lova kezelhetetlen volt, Gulyás Michelle nem is vele ment (Fotó: Tumbász Hédi)

Az előzmények alapján összeszorult gyomorral vártuk a magyarok lovaglását, Gulyás Michelle lova egy verőhiba után kétszer ellenszegült, így kihagyta azt az akadályt, majd plusz verőhiba és időtúllépés miatt végül 243 ponttal zárta a versenyt. Igazi dráma volt ez számára.

KÁLLAI ÁKOS ÉRTÉKELÉSE

 

„Nagyon jól kezdték ezt a napot a lányok, hozták a medencében, amit tudnak, sőt egy picit rá is tudtak tenni egy lapáttal. Kovács Saci a sérülését követően visszatért abba az állapotba, amiben régen volt. Korábban mindig az utolsó futamban úszott, most az utolsó előttibe kapott besorolást, azt nyerte meg, s lett összesítésben a negyedik. Michelle-ről pedig sokat elmond, hogy majdnem megverte azt a Gubajdullinát, aki a női mezőny legjobb úszója, és szinte mindig nyeri ezt a számot a versenyeken. Az uszodával kapcsolatos érdekesség, hogy a verseny előtt a szervezők jégkockákkal kezdték el hűteni a vizet, több kartonnal dobtak bele a medencébe, de a lányok azt mondták, nem volt problémájuk a víz hőmérsékletével” – mondta az úszás után a női versenyzők szövetségi kapitánya, aki szerint jól sikerült a formaidőzítés, és az úszás is megmutatta, hogy fizikálisan jó formában vannak a versenyzők.

„Nem hiszem el” – így hangzott a publikus első reakció Gulyás Michelle szájából még a lova nyergében.
Majd már jött is Kovács Sarolta Eutric nyergében, s egy verőhibával, reményt keltő 293 ponttal zárta a számot.

A versenyben negyedik helyen álló ír Natalya Cole 234 ponttal fejezte be a versenyt, szinte biztosan elszálltak érmes reményei. A harmadik helyről rajtoló dél-koreai Kim Sze Hi 286 pontot lovagolt, a második pozícióban lévő orosz Juliana Batasova Beauty nyergében 293 pontot ért el, míg Annika Schleu egyszerűen el sem tudott indulni a korábban nullázó Saint Boy nyergében, zokogva állt a rajtnál. Aztán a lovát nagy nehezen rávette a rajtra, de drámai lett a végjáték. Semmit sem tudott vele kezdeni a pályán, s kicsengették a németet!

– Ez nem Annika Schleu, ez a ló hibája – mondta szakértőnk, Vörös Zsuzsanna. – Annikának előre odaadtam volna az aranyat az eddigi teljesítménye alapján, hiszen az egyik legjobb futó a női mezőnyben, de ez itt most igazi dráma volt. Borzasztóan sajnálom őt, szívszorító volt látni, ugyanakkor örülök neki, hogy Kovács Saci a harmadik helyen áll."

Mert bizony Kovács Sarolta a harmadik helyre jött fel lovaglásával, Gulyás Michelle azonban a 16. helyre csúszott vissza az összetettben. Kovács Sarolta 11 másodperccel Batasova mögött rajtolhat a laser runban, Gulyás Michelle elmaradása 61 másodperc...

KOMBINÁLT SZÁM
Kovács Sarolta remekül kezdte a laser runt, ő végzett leggyorsabban az első lövészettel, de a többiek futásban utolérték. A második lövészethez azonban ugyanúgy egyszerre érkeztek a legjobbak, de megint Kovács lőtt a leggyorsabban. A brit Kate French azonban ekkor elfutott mellette és 8 másodperccel a lövészet után is előtte maradt.

Azonban ezt a lövészetet is jól teljesítette és másodikként futott tovább. Közben Gulyás Michelle is elkezdte a felzárkózást, és a 16-ról a 13. helyre jött fel az utolsó lövészet előtt.

French előnye sajnos behozhatatlan volt, Kovács Sarolta azonban még mindig tartotta a második helyet, de a 13. helyről induló litván Laura Asadauskaite félelmetes tempóban üldözte, és 400 méterrel a vége előtt utol is érte, majd elfutott mellette. Az olasz Alice Sotero azonban biztonságos távolságban lemaradva érkezett mögötte, így végül a magyar lány csak arra figyelt az utolsó 400 méteren, hogy őt maga mögött tartsa, így végül bronzérmes pozícióban ért a célba.

Gulyás újabb egy helyet javított, és végül a 12. helyen zárt.

„Még ráz a hideg. Nem tudok mit mondani, nagyon jó érzés. Az utolsó körben nagyon jöttek a többiek, de sikerült megtartanom a harmadik helyet. A lövészet jól sikerült, ami a mentális tréning eredménye. Sok rossz történt velem ebben az évben, mégis sikerült jól felkészülni” – mondta Kovács Sarolta az M4 Sportnak.

TOKIÓ 2020
NŐI ÖTTUSA
A VÉGEREDMÉNY
Olimpiai bajnok:
Kate French (Nagy-Britannia) 1385 pont – olimpiai csúcs
2. Laura Asadauskaite (Litvánia) 1370
3. KOVÁCS SAROLTA (Magyarország) 1368
4. Alica Sotero (Olaszország) 1363
5. Ilke Ozyuksel (Törökország) 1350
6. Elodie Clouvel (Franciaország) 1347

12. GULYÁS MICHELLE (Magyarország) 1325

 

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.