Tokió 2020: bermudai arany női triatlonban, Bragmayer Zsanett 12. lett!

Vágólapra másolva!
2021.07.27. 01:59
null
Flora Duffy szállította a bermudai sporttörténelem első aranyérmét a nyári olimpiák történetében (Fotó: Getty Images)
Megszületett a nyári olimpiai játékok első bermudai aranyérme: a 33 éves Flora Duffy győzött női triatlonban 1:55:36 órás eredménnyel. Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett, ezzel minden idők legjobb magyar női eredményét érte el triatlonban az ötkarikás játékokon.

Ahogyan előzetesen is jósolni lehetett, az úszás után eldőlt, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok legjobbjai, valamint a bermudai Flora Duffy játszótere lesz a női triatlon egyéni versenye az Odaiba Marine Parkban, ahová kora reggelre megérkezett az előzetesen megjósolt vihar is, így esős, kissé szeles pályán kellett megküzdeniük a versenyzőknek az érmekért.

DOPPINGGYANÚ MIATT KIZÁRTÁK AZ UKRÁN TRIATLONOST

Doppinggyanú miatt kizárták a tokiói olimpiáról Julija Jelisztratova ukrán triatlonost. A 33 éves versenyzőtől június 5-én vettek mintát, és abban találtak tiltott anyagot. Jelisztratovának – aki a keddi női futamban szerepelt volna a japán fővárosban – joga van kérni a második, úgynevezett B-próbát. Az ukrán triatlonos a 38. helyen zárt a riói olimpián.

MTI

S ez magyar szempontból nagyon jó hír volt, mert pontosan ezeket a körülményeket kedveli az újbudai Bragmayer Zsanett, aki az 1500 méteres úszást követően a 17–18. helyen depózott, s megragadt abban a második bolyban, amely – a svájciak londoni olimpiai bajnoka, riói ezüstérmese, Nicola Spirig vezetésével – közel egyperces hátrányban igyekezett felvenni a versenyt az élen haladó hétfős csoporttal.

Amely a bringás táv felére hattagúra, majd később ötfősre csökkent, hiszen előbb leszakadt az amerikai Summer Rappaport, majd a brazil Vittoria Lopes is, így Rappaport honfitársa, Katie Zaferes magára maradt a brit különítménnyel, Jessica Learmonthszal és Georgia Taylor-Brownnal, Duffyval, valamint a német Laura Lindemann-nal szemben, akik elképesztő tempóval haladtak az élen. S hogy legyen egy kis dráma a bringa végére: a világbajnoki címvédő Taylor-Brown 22 másodperces hátrányba került, mert hátsó defekttel tudta le az utolsó kilométereket, eközben a második boly megújult, Bragmayer Zsanett a 12. (!) helyen depózva indulhatott neki a futásnak, ami bámulatos eredmény.

„CSODÁS EREDMÉNY EZ IS”

„Le a kalappal Zsani és edzője, Kuttor Csaba előtt, óriásit léptek előre bringán, hiszen Zsani nem csak hogy kibírta a második bolyban vezető Spirig tempóját, de jól is tudott futni belőle. Bencéhez hasonló csodás eredmény ez is” – mondta Tóth Szilárd, Bicsák Bence edzője, a magyar csapat vezetője, aki frissítő edzőként volt kint a pályán.

Na de mit hozott a vége?

Ami az élmezőnyt illeti, Bermuda első ötkarikás aranyát, hiszen Flora Duffy brutális futását nem bírta el ezen a napon senki, se a visszakapaszkodó, s végül ezüstérmes Georgia Taylor-Brown, se a bronzérmet nyerő Katie Zaferes.

És ami Bragmayer Zsanettet illeti, minden idők legjobb magyar női eredményét, hiszen triatlonosunk a szenzációs 12. helyen zárt, többek között legyőzve a világranglista-2. Summer Rappaportot és a világranglista-8. Vicky Hollandet is.

Bicsák Bence 7. helye után ez újabb fantasztikus magyar siker!

BRAGMAYER CÉLBA ÉRÉSE

„Az úszás borzasztó kaotikus volt, nem is érzékeltem, hogy így elszöknek, azt hittem, nagybolyban vagyok, a depóban láttam, hogy már nincsenek ott bringák, ekkor realizáltam, hogy nagyon durva volt ez a szám. Ahogy Spiriggel a második bolyban a bringa is: bár nem sikerült az elszökő csapatot utolérnünk, a mögöttünk lévőket pont annyira szakítottuk le, hogy a futáson nem tudtak feljönni. A bringa után nézegettem, hogy kikkel vagyok együtt, ki az, akivel el tudok menni, kik jöhetnek hátulról, de számomra is meglepő módon olyan jól mentek a lábaim, hogy össze tudtam hozni ezt a tizenkettedik helyet. Úgy utaztam el Tokióba, hogy a legjobb tizenöt a cél, innentől kezdve minden hely ajándék, és ebben a tizenkettedik helyben minden benne volt, az összes erőm, energiám, jobb már nem tudtam volna lenni. Hihetetlenül boldog vagyok, ugyanakkor nagyon szomorú is, mert az edzőm, Kuttor Csaba nem tudott a csapattal kiutazni, nem lehetett itt velem, pedig ez a mi közös sikerünk” – mondta Bragmayer Zsanett a célban.

TOKIÓ 2020
TRIATLON, NŐI EGYÉNI VERSENY
Olimpiai bajnok:
Flora Duffy (Bermuda) 1:55:36, 2. Georgia Taylor-Brown (Nagy-Britannia) 1:56:50, 3. Katie Zaferes (Egyesült Államok) 1:57:03, 4. Klamer (Hollandia) 1:57:48, 5. Periault (Franciaország) 1:57:49, 6. Spirig (Svájc) 1:58:05, …12. BRAGMAYER ZSANETT (Magyarország) 2:00:00, Kovács Zsófia csoportja a kerékpározás utolsó körében lett lekörözve, így ki kellett állniuk.

Bragmayer Zsanett bravúros eredményt elérve a 12. helyen végzett (Fotó: Getty Images)
Bragmayer Zsanett bravúros eredményt elérve a 12. helyen végzett (Fotó: Getty Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik