Tokió 2020: Szilágyi a négy között, a többi magyar kiesett férfi kardban

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.07.24. 05:44
null
Szilágyi Áron magabiztos sikerrel kezdett (Fotó: MTI)
Szilágyi Áron zsinórban három magabiztos győzelmet ért el, ezzel bejutott a legjobb négy közé a tokiói olimpia férfi kard egyéni versenyszámában, és már biztos, hogy London és Rio bajnokaként újabb éremért vívhat. Szatmári András háromtusos vezetésről kapott ki a világranglistán kilenc hellyel mögötte álló Ali Pakdamantól, míg Decsi Tamás héttusos vereséget szenvedett a kétszeres egyéni Európa-bajnok Max Hartungtól még a legjobb 32 között. Szilágyi elődöntője asszója 12 óra magasságában kezdődik.

A NEGYEDDÖNTŐBEN
Szilágyi Áron–Ali Pakdaman (iráni) 15:6

Előzetesen azt reméltük, házi negyeddöntőben szoríthatunk majd Szilágyi Áron és Szatmári András párosából valamelyik magyar kardvívóért, ám az iráni Ali Pakdaman közbeszólt, és az asszó végén kézsérülést szenvedő Szatmárit már a legjobb 32 között búcsúztatta.

Kétszeres olimpiai bajnokunk, a világranglista 4. helyén álló Szilágyi így a legjobb nyolc között csupán revansot vehetett válogatott csapattársáért – s ennek szellemében háromtusos szériával kezdte az asszót.

Szilágyi talán csak 5:3-nál bizonytalanodott el kissé, ám ezt az apró hullámvölgyet is kezelni tudta, gyors, határozott akciókkal 8:4-es előnybe került az egyperces szünetre.

A rövid pihenő után még tovább tudta növelni az előnyét, 11:4-nél hét, 13:5-nél nyolc tus volt a különbség London és Rió bajnoka javára, aki a végén sem engedett ki, s végül 15:6-os sikerrel bejutott a legjobb négy közé.

A rövid pihenő után még tovább tudta növelni az előnyét, 11:4-nél hét, 13:5-nél nyolc tus volt a különbség London és Rió bajnoka javára, aki a végén sem engedett ki, s végül 15:6-os sikerrel bejutott a legjobb négy közé.

A 16 KÖZÖTT
Szilágyi Áron–Modzstaba Abedini 15:7

2018-ban a moszkvai Grand Prix-versenyen Modzstaba Abedini ünnepelhetett – a mai napig ez volt Szilágyi Áron és az iráni vívó utolsó összecsapása egymással.

A szurkolókban élő rossz emlékeket Szilágyi egy remek első etappal igyekezet feledtetni: bár az első tust még nem a magyar vívó adta, azt követően zsinórban nyolcszor talált, így pillanatok alatt tetemes előnyre tett szert a budapesti vb-n két évvel ezelőtt bronzérmet (hazája vívótörténetének első vb-érmét) szerző iráni ellen (8:1).

A szünet után már valamivel nehezebben jöttek a pontok (legyünk őszinték, az első etapban látottaknál csak nehezebben jöhettek a pontok), de a világranglista 4. helyén álló Szilágyi így is nagy fölénnyel, 15:7-es sikerrel vette az akadályt és bejutott a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben újabb iráni, a Szatmári Andrást búcsúztató Ali Pakdaman vár majd a kétszeres olimpiai bajnokra.

Szilágyi Áron a páston (Fotó: Mirkó István)
Szilágyi Áron a páston (Fotó: Mirkó István)

A 32 KÖZÖTT
Szilágyi Áron–José Quintero (venezuelai) 15:7

Szilágyi Áronra a venezuelai José Quintero várt a legjobb 32 között. A két kardvívó először találkozott egymással világeseményen, a ranglista alapján pedig a kétszeres olimpiai bajnok magyar toronymagas esélyesnek számított: 32 hellyel előzi meg ellenfelét. Quinterót ugyanakkor nem lehetett leírni: a 24 éves vívó a hazai páston versenyző Josida Kentót búcsúztatta az első körben – a japán 2019-ben Szilágyit verte a budapesti vb-n.

Szilágyi már a következő ellenfélre fókuszál
„Az elején egy kicsit szenvedtem, mivel nem ismertem az ellenfelemet. Három-három után aztán egyre jobban megéreztem a tempót és a vége egy magabiztos győzelem lett. A következő riválisomat jól ismerem, kellemetlen stílusban vív. Az én feladatom az lesz, hogy ráerőltessem a saját vívásomat” – értékelt az MTI-nek Szilágyi Áron.

Az első tus Quinteróé volt, de Szilágyi magabiztos vívással azonnal fordított, majd fokozatosan ellépett – 8:3-as előnnyel vonulhatott az egyperces szünetre.

A címvédő a folytatásban sem adta alább, 13:3-ra elhúzott, úgy, hogy az ellenfele perceken át képtelen volt tust adni neki. A venezuelai aztán a hajrában mégis adott zsinórban négy találatot, de mindez csupán az eredmény kozmetikázására volt jó a szempontjából (15:7).

Szilágyi a nyolc közé kerülésért az iráni Modzstaba Abedinivel találkozik. Az asszó magyar idő szerint reggel nyolc órakor kezdődik majd a tervek szerint.

Decsi Tamás sem tudott bravúrt tenni, a 32 között kiesett (Fotó: Mirkló István/Magyar Nemzet)
Decsi Tamás sem tudott bravúrt tenni, a 32 között kiesett (Fotó: Mirkló István/Magyar Nemzet)

Decsi Tamás–Max Hartung (német) 8:15

A harmadik olimpiáján szereplő, kétszeres egyéni Európa-bajnok Max Hartung adta az első tust az asszóban, amire Decsi még válaszolt, ám ezt követően a német fokozatosan ellépett. 5:2 után a magyar vívó pillanatai következtek, aki 6:5-re fel is zárkózott, ám ezt követően ismét a német vette kezébe az irányítást. Hartung 8: 5-ös vezetéssel vonult pihenőre, majd utána viszonylag gyorsan le is zárta az asszót, 15:8-ra nyert és továbbjutott a legjobb tizenhat közé.

Szatmári András fájó vereséget szenvedett (Fotó: Mirkó István)
Szatmári András fájó vereséget szenvedett (Fotó: Mirkó István)


Szatmári András–Ali Pakdaman (iráni) 12:15

Szatmári András: Még keresem a szavakat...
„Nem az ellenfelem lepett meg: ez nem az én vívásom volt. Még keresem a szavakat, mert nem szoktam így vívni, alig voltak akcióim, csak tartottam a kardot a kezemben. Nem éreztem az ötkarika nyomását, nem ez volt a gond – én voltam a gond, a vívásom. Azt mondtam az olimpia előtt, ha jól vívok, akár meg is nyerhetem a versenyt. Ezt most is így gondolom. A baj csak az, hogy nem vívtam jól... A csapatverseny még előttem áll, a négy napnak elég kell lennie arra, hogy átállítsam a fejemet – elméletileg. De most még közeli ez a vereség, a korai búcsú, úgyhogy inkább csak reménykedem abban, hogy elég lesz. Nem szeretnék érem nélkül hazamenni Tokióból” – értékelt Szatmári András a Nemzeti Sport helyszínen tartózkodó tudósítójának, Kovács Erikának.

Az első tust a világranglista 21. helyén álló Ali Pakdaman adta, aztán egy együttes, el nem döntött találat után Szatmári zsinórban három akciót fejezett be sikeresen, ezzel egy pillanatra ellépni látszott. Pakdaman azonban 3:3-ra visszajött. Egy pillanatra úgy tűnt, 7:4-re elléphet Szatmári, de az iráni videózást kért és igaza lett, így ismét egy tusra fogyatkozott a különbség. Mindez viszont nem jelentett fordulópontot: a következő három pont megint 2017 világbajnokáé lett, aki így 8:5-ös előnnyel fújhatott egyet az egyperces szünetben.

A folytatás szorosan alakult, kifejezetten sok együttes, el nem döntött találattal. 10:9-nél Pakdaman egy tusra felzárkózott, majd 11:11-nél egyenlített, ezzel izgalmassá téve a végjátékot. Az iráni a következő akciónál szabályosan lekergette Szatmárit a pástról, aki nem tudott közbevágni, ezzel 1:0 után először került előnybe a rivális.

Szatmári egyenlített, aztán ismét egytusos hátrányba került (12:13), újabb peches találattal pedig egy tusra került a kieséstől (12:14), a magyart ráadásul ápolni is kellett, a jobb kezét fagyasztották. Az MTK 28 éves vívója folytatni tudta, fordítani azonban nem volt esélye, egy újabb együttes találat révén Pakdaman befejezte az asszót (12:15).

A Decsi Tamás búcsúztató Max Hartung így az iránival találkozik a legjobb nyolc közé jutásért.

A 64 KÖZÖTT

Ugyan a mieink közül elsőként pástra lépő kardvívó, Decsi Tamás csupán 4 óra 55 perc körül kezd, így is akadt már magyar szempontból fontos asszó Tokióban: a japán Josida Kento és a venezuelai José Quintero összecsapásának győztese a 32-es táblán Szilágyi Áronnal találkozik majd.

Az első tust az ázsiai adta, ám ezt követően kisebb meglepetésre Quintero dominált, ő is ért előbb nyolc találatig, így előnnyel vonulhatott az egyperces szünetre (6:8). A rövid pauza után Josida zsinórban három sikeres tussal tért vissza, ezzel fordított, de a venezuelai nem adta könnyen magát, visszaszerezte a vezetést, majd 12:10-nél kétpontos előnyre tett szert.

A hajrá szorosan alakult, de a kéttusos különbség megmaradt a végére is, így eldőlt, hogy a dél-amerikai vívó vár majd Szilágyira a legjobb 32 közt.

Quintero az előzetes esélyek ellenére legyőzte Josida Kentót (Fotó: AFP)
Quintero az előzetes esélyek ellenére legyőzte Josida Kentót (Fotó: AFP)


TOKIÓ 2020
VÍVÓVERSENYEK
KARDVÍVÁS, FÉRFI EGYÉNI
A negyeddöntőben
Szilágyi Áron–Ali Pakdaman (iráni) 15:6

A legjobb 16 között
Szilágyi Áron–Modzstaba Abedini (iráni) 15:7

A legjobb 32 között

Decsi Tamás–Max Hartung (német) 8:15
Szatmári András–Ali Pakdaman (iráni) 12:15
Szilágyi Áron–José Quintero (venezuelai) 15:7

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik