Tokió 2020: Álmomban már nyertem – Kapás Boglárka

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.06.27. 11:23
null
(Fotó: Tumbász Hédi)
Kapás Boglárka a 2017-es hazai vizes világbajnokság után váltott, mégpedig pazarul: a gyorsúszószámok után immár 200 pillangón gyűjti az aranyakat Virth Balázs tanítványa.

NÉVJEGY – KAPÁS BOGLÁRKA
Született:      1993. április 22., Debrecen
Klubja:      UTE
Edzője:      Virth Balázs
Legjobb eredményei: olimpiai 3. (800 m gyors, 2016),   világbajnok   (200 m pillangó, 2019),      vb-3.  (1500 m gyors, 2015),   7x Európa-bajnok      (800 m gyors, 2012; 400, 800 és 1500 m gyors, 4x200 m gyorsváltó, 2016; 200 m pillangó, 2018; 200 m pillangó, 2021),  2x Eb-2.   (1500 m gyors, 2014; 4x200 m gyorsváltó, 2021), 3x Eb-3.    (800 m gyors, 4x200 m gyorsváltó, 2014; 400 m gyors, 2021),  rövid pályás, Európa-bajnok  (400 m gyors, 2017),  3x rövid, Európa-bajnok  (400 m gyors, 2017), 3x rövid pályás Eb-2.   (800 m gyors, 2010; 800 m gyors, 2015; 800 m gyors, 2017),  rövid pályás Eb-3.  (400 m gyors, 2015), 2x ifjúsági olimpiai bajnok (400 m gyors, 200 m pillangó, 2010)

– Európa-, majd világbajnoki arany kétszáz pillangón – sokat gondol arra, folytathatja-e a sormintát a még hiányzó címmel Tokióban?
– Persze, eszembe jutott már, és nem is mondom, hogy rosszul mutatna, ha így, egymás után szerezném meg a címeket – válaszolt Kapás Boglárka (UTE). – Ötéves korom óta álmom, hogy olimpiai bajnok legyek, viszont az elmúlt években megtanultam, nem kell görcsösen ragaszkodni valamihez. Én mindent megteszek, hogy elérjem a célomat, de nem hiszem, hogy csak akkor leszek boldog az életemben, ha megszerzem az ötkarikás aranyat.

– Ez a szemléletváltás egyszerre jött a másik váltással, azzal, hogy a gyors után immár pillangón indul a világversenyeken?
– Úgy két éve jött a felismerés, minden bizonnyal azért is gondolkodom ma már másként erről, hogy levegyem magamról a terhet. Egyébként gyorson tudtam, hogy nem reális cél az arany Katie Ledecky miatt, ott az éremszerzés volt az álom, vagyis a riói bronz nekem arannyal ért fel.

– Ha marad gyorsúszó, és nem vált át pillangóra, lehet, hogy már nem is úszna?
– Ezen már én is gondolkodtam, viszont annyira jól érzem magam Virth Balázsnál, hogy azt hiszem, maradtam volna a sportágban, de talán nem ekkora célokkal.

– Tényleg akkora az összhang?
– Igen. Amiben hisz az edzőm, abban hiszek én is. Ha Balázs azt mondja, ezt vagy azt érdemes csinálni, elhiszem neki. Vakon bízhatok benne, mert tudom, mindent alaposan átgondol. Minden egyes nap töri a fejét, mi lenne a legjobb.

SZAKSZEMMEL: A MESTER ISMERI A SIKER RECEPTJÉT

Szakértőnk, Verrasztó Zoltán összefoglalta, miért érhet oda a legjobbak közé 200 pillangón Kapás Boglárka a tokiói olimpián, a moszkvai ezüstérmes megállapításain túl magunk részéről egy további nézőpontból vizsgálnánk meg a világbajnok esélyeit. Jöjjön tehát   Virth Balázs .

Hogy edző és tanítványa tökéletes összhangban dolgoznak együtt, már-már unalomig hangoztatva van, nem is erre kívánunk rávilágítani. Inkább arra, hogy mivel Széles Sándor betegsége akkortájt egyre inkább elhatalmasodott, Virth jelentős részt vállalt Gyurta Dániel londoni olimpiai felkészülésében, aztán a következő évben, a barcelonai világbajnokság aranyérmében még inkább oroszlánrész az övé – természetesen Kovácshegyi Ferenccel karöltve. Vagyis ismeri a siker receptjét, ráadásul Gyurta után Kapás Boglárkát is feljuttatta a csúcsra, amit már a gyorsúszóérmek is mutattak – de a váltás után jött el az igazi Kánaán, hiszen Kapás az olimpián a 200 pillangó világ- és Európa-bajnokaként léphet rajtkőre.

Tény, van még ennél is feljebb, és Tokióban ez a rendkívül szimpatikus, egyúttal sikeres duó képes lehet rá, hogy újabb lépcsőfokot lépjen.

– Ha most azt mondja, még sohasem vitatkoztak, tényleg rózsaszín tündérmesévé színezi kettejük történetét...
– Pedig nem szoktunk. Szerencsés csillagzat alatt születtem, nem mindenkinek adatik meg, hogy ilyen edzője legyen. Egyébként azért nem volt soha még csak nézeteltérésünk sem, mert tényleg megbeszélünk mindent.

– Az is tény, hogy Kapás Boglárkára nézve senkinek sem jut eszébe a haragos, vitatkozós ember. Reggelente, amikor edzésre indul, akkor is mosolyog?
– Én mindenkire mosolygok, boldog ember vagyok! Nyilván nekem is vannak nehezebb napjaim, nekem sem esik mindig jól a korán kelés, edzeni sincs mindig kedvem. Ha fáradt vagyok, ez hatványozottan igaz, viszont a vízben már minden sokkal jobb – a kedvem is megjön a medencében.

– A pillangózó Kapás Boglárka más, mint a gyorsúszó volt?
– Új erőre kaptam, sokkal izgalmasabbá vált minden, ugyanazok az érzések jellemezték a váltás utáni első időszakot, mint amikor megtanultam úszni. Égett bennem a tűz, sokkal lelkesebb voltam, ám ez nem véletlen, hiszen amellett, hogy ez másik úszásnem, más a táv is, ráadásul itt láttam magam előtt a fejlődési lehetőséget. Tudtam, hogy kiaknázatlan terület, hogy képes vagyok javítani sok mindenen – bár egy pandémiára nem mondunk ilyet, esetemben mégis igaz: ha már jött a koronavírus-járvány, igyekeztünk kihasználni a pluszévet.

Sokat gondol az olimpiára Kapás Boglárka, és meg is tesz mindent azért, hogy valóra váltsa az álmát, de tudja, a boldogságot nemcsak az arany jelenti majd az életében (Fotó: Tumbász Hédi)
Sokat gondol az olimpiára Kapás Boglárka, és meg is tesz mindent azért, hogy valóra váltsa az álmát, de tudja, a boldogságot nemcsak az arany jelenti majd az életében (Fotó: Tumbász Hédi)
NS-SZAKÉRTŐ
VERRASZTÓ ZOLTÁN, olimpiai ezüstérmes: „A kétszáz pillangó az átlagosnál gyengébb jelenleg, mint korábban volt, már ami az időeredményeket illeti – ez persze semmit sem von le a legjobbak teljesítményéből. Jellemző, hogy az élről a legritkább esetben nyernek, bár a nőknél azért ez néha előfordul, például a jelenleg is érvényben lévő világcsúcsot így úszta a kínai lány. Törékenysége ellenére Kapás Boglárka igazi cápa, azzal feltétlenül kiemelkedik a mezőnyből, hogy az utolsó ötven méteren sokkal jobbat tud, mint a többiek. És ez fogja meghatározni a verseny nagyobb részét, hiszen mindenki menekülni fog az utolsó ötven méter elől – rossz érzés ám, amikor tudod, hogy a végén jön valaki, aki az utolsó tíz méteren képes akár egy métert is ledolgozni. Izgalmas döntő lesz, a kínai Csang Jü-fejnek van sansza a menekülésre – a többieket utol lehet érni. Az utolsó öt méteren dől el, ki nyer.”

– Sikerült, a májusi Eb-cím után nem véletlenül mosolygott: először nyert úgy világversenyt kétszáz pillangón, hogy az időeredményével is elégedett volt.
– Az volt a célunk ebben az egy évben, hogy az első százam „combosabb” legyen – a márciusi országos bajnokságon már kiderült, hogy elértük, és az Eb-n sem panaszkodhattam.

– Hányszor úszta már le fejben a tokiói döntőt?
– Ó, nagyon sokszor!

– Nyert minden alkalommal?
– Igen, mindig.

– Mennyire kell másként készülnie mentálisan, hogy a program feszessége miatt mégsem indul négyszáz gyorson, így elmarad az úgynevezett bemelegítő úszása a kétszáz pillangó előtt?
– Sokat vacilláltunk Balázzsal, hogyan is legyen, és arra jutottunk, nem biztos, hogy ér annyit a bemelegítő úszás, hogy egy nappal a kétszáz pillangó előfutama előtt is ússzak négyszáz gyorson. Általában az első úszás nem szokott jólesni, de majd modellezzük ezt a rajt előtti napokban, például úgy, hogy versenydresszt veszek, és időre úszom a helyszínen.

– Milyen idő kell a győzelemhez?
– A járvány miatt talán nem fejlődött a szám rohamléptekkel, ráadásul a döntők délelőtt lesznek Tokióban, úgyhogy az aranyhoz elég lehet a 2:05.

– Ezt meglátjuk, azt viszont tudjuk, hogy az egyetlen ember lesz, aki a szám regnáló világbajnokaként léphet rajtkőre kétszáz pillangón.
– Ez nem jelent semmilyen előnyt – a másik hét ember helyében én pusztán a világbajnoki cím miatt nem tekinteném magam esélyesnek. Nekem van egy célom, és mondanám, hogy sokat beszélek róla az edzőmmel, de mégsem, hiszen mindketten tudjuk, mi az. Nem kell kimondani is, papírra és telefonba írogatni sem, annyit gondolok Tokióra, a kétszáz pillangó döntőjére, hogy nem szorulok semmiféle pluszmotivációra.

LEGNAGYOBB ELLENFELEK: KÍNAI VESZÉLY

Öt évvel ezelőtt, a riói játékokon a középdöntő és egy 2:07.40-es idő jelentette a végállomást      Csang Jü-fej     nek, a tokiói olimpiát viszont úgy kezdheti el a kínai bajnoknő, hogy 2:05.44-nél tart, és vezeti az idei világranglistát. Bár nem a rangsor alapján osztják az érmeket, meglepő lenne, ha nem kerülne érem a nyakába a 200 pillangó fináléja után. Az aranyról persze nem szívesen mondanánk le, mert olybá tűnik, hogy az idén ez a szám különösen Hosszú Katinka szíve csücske, s van egy érzésünk, hogy bár a 200 pillangó és a 200 vegyes üti egymást az olimpiai programban, Rio háromszoros bajnoka az előbbit választja – már ha egyáltalán választani fog a két táv között... Mellettük az amerikai Hali Flickingerre kell különösen figyelni. Nemcsak azért, mert az idén már ő is áttörte a 2:06-os határt, hanem mert azzal, hogy már azért is állandóan meg kellett küzdenie, hogy bekerüljön hazája válogatottjába, harcedzetté is vált. Azt se feledjük, hogy Flickinger a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon ezüstérmet szerzett Kapás mögött.

Szívesen látnánk olyan dobogót, amelyiken két magyar áll az emelvényen, és persze akkor sem bánkódnánk olyan nagyon, ha még a Himnusz is felcsendülne.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik