Tokió 2020: a NOB enyhíthet – térdelés az olimpián is?

Vágólapra másolva!
2021.06.29. 20:18
null
Illusztráció: AFP
A Nemzetközi Olimpiai Bizottságban napirendre kerülhet a Charta egyik leghíresebb szabálya, a „Rule 50” megváltoztatása, aminek következtében megadnák a lehetőséget a véleménynyilvánításra, demonstrációra az olimpiai játékok idején, de továbbra is szigorú feltételek mellett – írta az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz oldal.
A NOB Sportolói Bizottsága – amelynek Gyurta Dániel is a tagja – javasolhatja, hogy a NOB Végrehajtó Bizottsága engedélyezzen bizonyos megnyilvánulási formákat az olimpia idején, beleértve a letérdelést vagy az ökölbe szorított kéz felemelését például egy labdarúgó-mérkőzés előtt vagy amikor az úszók bevonulnak az uszodába.


A versenyzők továbbra sem demonstrálhatnának az eredményhirdetésnél, a dobogón vagy az olimpiai faluban, de ez a változtatás így is jelentős lépés lehet a NOB híres 50-es szabályával kapcsolatban, amely alapvetően tiltja az olimpiai játékok idején a demonstrációt, a propagandatevékenységet vagy a reklámozást.

A Sportolói Bizottság még nem határozta meg teljes pontossággal a részleteket, és a NOB Végrehajtó Bizottságának még el kell fogadnia a javaslatokat – egyelőre nem tudni, hogy erre mikor kerülhet sor. A Nemzeti Sport is úgy tudja, hogy a NOB enyhíthet az álláspontján.

Fontos, hogy a demonstrációnak nem szabad megsértenie az olimpiai értékeket, és nem irányulhat kimondottan egy személy vagy személyek ellen – írta az insidethegames.biz.

A NOB áprilisban megerősítette a Charta 50-es szabályát, és kijelentette, hogy az ez ellen vétők büntetésre számíthatnak – noha ennek mértékéről sincs konkrétum. A Sportolói Bizottság egyetértett abban, hogy a pályán, a dobogón, a díjátadó ünnepségek idején továbbra se legyen engedélyezett semmilyen tiltakozás, demonstráció.

Ugyanakkor a Sportolói Bizottság egy korábbi, több mint 3500 sportolóval folytatott konzultáció alapján kifejtette, hogy meg kell adni a lehetőséget a véleménynyilvánításra. A javaslatok között szerepel az is, hogy a tokiói játékok július 23-i megnyitóján a diszkrimináció elleni megnyilvánulásként a sportolók olyan ruházatot viselhessenek, amelyen a „béke”, „tisztelet”, „szolidaritás”, „befogadás”, „egyenlőség” szavak szerepelnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik