Élő
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
Napi top beszámolók
Augusztus 5., Csütörtök
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
19
20
21
22
23
6
7
8
TOVÁBB A BESZÁMOLÓKHOZ
A győztesek

ARANYÉRMESEK

Tótka Sándor - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 200 méter)
Lőrincz Tamás - Birkózás (kötöttfogás 77 kg)
Kopasz Bálint - Kajak-kenu (férfi kajak egyes 1000 méter)
Milák Kristóf - Úszás (férfi 200 m pillangó)
Szilágyi Áron - vívás (kard egyéni)

EZÜSTÉRMESEK

Csipes Tamara - Kajak-kenu (női kajak egyes 500 méter)
Rasovszky Kristóf - Úszás (férfi 10 km)
Lőrincz Viktor - Birkózás (kötöttfogás 87 kg)
Tovább a teljes dicsőségtablóra
1KínaCHN342416
2Egyesült ÁllamokUSA293527
3JapánJPN221014
4AusztráliaAUS17519
5Orosz csapatROC162220
6Nagy-BritanniaGBR161817
...
13MagyarországHUN573
Tovább a teljes éremtáblára
SZŰCS ANDRÁS 2021.07.21 13:05 Frissítve: 2021.07.21 19:07

Tokió 2020: 0–3-mal kezdtek a négyszeres bajnok amerikaiak

Softball- és labdarúgó-mérkőzésekkel a gyakorlatban már két nappal a megnyitó előtt, szerdán elkezdődött az olimpia Tokióban, úgyhogy ki is néztünk az egyik focimeccsre. A Tokyo Stadiumba bejutni kicsit macerás, mégis könnyen ment, a benti élmény pedig egyébként is mindenért kárpótolt volna. Nyilván odahaza a legjobb focimeccset nézni, de a világ másik végén sem rossz!

Az egyik svéd gólöröm a három közül (Fotó: Mirkó István)

 

Jogos kérdés lehetne, hogy minek jövünk ki egy Svédország–Egyesült Államok női labdarúgó-mérkőzésre, de pontosan azért, amit magyar idő szerint szerda délben kaptunk: élményért!

Például az önkéntes-beengedő csapat máris kisötöst érdemel, hiszen flottul ment a folyamat, és már a felvezetése is érdekes. Mert ugyan egy órát is elbuszozik a belvárosból, aki a külvárosi focistadionba tart, ám közben megismerkedhet Tokió néhány építészeti csodájával, például az épületek sokadik szintjén ívelő autópályával, amiről önkéntelenül is látható, amint a negyediken kenik a vajas kenyeret vagy a hetediken beteszik a mosást.

A centrumtól távolodva nő a zöldfelületek aránya, és mire a nyugtató természettől és a légkondicionált busz kellemes hőmérsékletétől álomba szenderülne az utas, jobbra feltűnik a Tokyo Stadium, ami becslésre a Maracana méreteivel rendelkezik.

A beengedési procedúra a következő. Nyilván rálestek az általános akkreditációs kártyára, mielőtt a telefonokon megmutogattuk az emailt, amivel hitelt érdemlően bizonyítottuk, hogy a konkrétan erre az eseményre kiírt akkreditáció második körén is átmentünk. Ezután jött a visszalépés az első szintre, mert az akkreditációs kártyát leolvasta a gép is, miközben felismerte az ideiglenesen maszktalanított arcunkat, és már csak a reptéri szintű biztonsági ellenőrzés maradt. Na meg egy-két kilométer caplatás a sportlétesítményig, hiszen eddig a szomszédságban időztünk...

Viszont ahogy a többi ötkarikás helyszínen, itt is mindenki kedves és segítőkész, ráadásul jó sokan is vannak, úgyhogy a sajtóhelyekig szinte kézről kézre vezettek minket. Csak az szomorú, hogy mellettünk kizárólag a szervezők meg a be nem benevezett játékosok ücsöröghettek a nézőtéren, amúgy ásított az ötvenezres hodály.

Már persze addig, amíg a csapatok ki nem vonultak a kezdésre, mert a DJ nagy formában kezdte az olimpiát: a White Stripes Seven Nation Armyja itt is lelkesítő, és mivel a svédek félórán belül megszerezték a vezetést, a Blur Song 2-ja is előkerült gólöröm-gyanánt. A stadion felé sétálás összehasonlíthatatlan optimista várakozása, a makulátlan zöld gyep és a jó zene után már csak egy korsó sör meg egy marék szotyi hiányzott a tökéletes fociélményhez – de ezt meghagytuk a hazai rangadókra.

Stina Blackstenius (11) két gólt szerzett a svéd csapatban (Fotó: Mirkó István)

Egyébként a pályán két éremesélyes vívott, Svédország például ezüstérmet szerzett 2016-ban, Rióban, Amerika pedig a legsikeresebb ötkarikás női együttes, már négyszeres bajnok. Most egyértelműen a skandinávok állnak jobban, uralták az első félidőt, sőt, az egész meccset, és gyakorlatilag három fejesből megnyerték a meccset, csak a középső találat technikailag a kihagyhatatlan kipattanóból született.

A sima 3–0 mellett pláne lehetett békésen szemlélni, sőt, fülelni az újdonságokat, hiszen az itteni estébe hajolva is harmincfokos fülledtségben tartottak ivószünetet, a kispadon ugyan maszk nélkül, de szellősen ücsörögtek, az említett középső gólnál kikérték a VAR véleményét is, egyébként meg időről időre felmorajlott valami szurkolás-féle a hangszórókból, ami úgy hatott, mintha kint összegyűlt volna a B-közép.

Szóval, a foci a világ másik végén is jó mulatság – meg az olimpia is, akármilyen szigorítások közepette rendezzék is.

TÍZ GÓLT SZEREZVE NYERTEK A HOLLANDOK

A holland válogatott Vivianne Miedema négy góljának is köszönhetően kiütéses, 10–3-as győzelmet aratott Zambia legjobbjai felett az első játéknapon. Az Arsenal csatára a német Birgit Prinz után a második női labdarúgó, aki olimpiai mérkőzésen mesternégyest ért el. Az afrikaiak mindhárom találatát a csapatkapitány Barbra Banda jegyezte.

OLIMPIA, TOKIÓ
LABDARÚGÁS, NŐK
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT

Nagy-Britannia–Chile 2–0
Japán–Kanada 1–1
F-CSOPORT
Brazília–Kína 5–0
Zambia–Hollandia 3–10
G-CSOPORT
Svédország–Egyesült Államok 3–0
Ausztrália–Új-Zéland 2–1

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Nedelykov Tamás, Szűcs András (szöveg), Mirkó István, Tumbász Hédi (fotó)

2021.08.05 12:24:22

Tokió 2020 SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A spanyolok végig nagy különbséggel vezettek, csak a végén tudtunk valamelyest közelebb jönni.

2021.08.05 04:11:28

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Tótka rajt-cél győzelmet aratott, Csipes Tamara ezüstérmes, Csizmadia Kolos, Kozák Danuta és a Nádas Bence, Kopasz Bálint páros negyedik lett.

2021.08.05 02:27:34

Tokió 2020 KARÁDI ZOLTÁN

Férfi kajakozóink a két középső pályán indulhatnak a 4.42-kor kezdődő fináléban. Női kajakosaink is megnyerték elődöntőjüket és a Nádas, Kopasz kajak páros 1000 méteren szintén finalista.

2021.08.05 00:38:42

Tokió 2020 H. Á.

A férfiak 10 km-es nyílt vízi úszásában végig az élmezőnyben haladó magyar szerezte újabb érmünket.

2021.08.04 23:26:15

Tokió 2020 LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Végre olyan csapataink vannak, amelyekben nem egy emberen múlik minden.