Tokió 2020: Akárkit le tudok ma győzni – Márton Anna

KOVÁCS ERIKA (Tokió)KOVÁCS ERIKA (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.07.26. 09:19
null
Van mit ünnepelni: Márton Anna éremért vívhat (Fotó: Tumbász Hédi)
Éremért lép pástra Márton Anna Tokióban – magyar idő szerint 11.25-kor vívja az elődöntőt az olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok orosz Szofija Velikajával. A világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kardvívó a sikeres negyeddöntő után adott interjút a Nemzeti Sportnak. 

– A sérülése miatt rémesen indult ez a nap, három győztes asszó után viszont már annak örülünk, hogy elődöntőt vívhat az olimpián. Mennyire elégedett a negyeddöntős teljesítményével?
– Próbáltam nyugodt maradni, és nem gondolni arra, hogy itt a lehetőség. Ráadásul fiatal, rutintalan versenyzőt kaptam ellenfélül, egyáltalán nem szerettem volna, ha az jár a fejemben, hogy itt az alkalom, s azt meg kell ragadnom. Nem akartam, hogy elvigyen az izgalom, a tét, az volt a célom, hogy maradjak végig higgadt. Az, hogy ezt az asszót nem én nyerem meg, egy pillanatra sem fordult meg a fejemben.

– Ezért volt, hogy a nyolc közé jutásnál hatalmasat üvöltött még a páston, ezúttal viszont csendben konstatálta, hogy éremért vívhat Tokióban?
– Igen, azt éreztem, hogy türelemre, higgadtságra van szükségem: tudtam, mit akarok, és azt is, nem szabad kapkodnom. Az asszó végén is ezt a nyugalmat láthatta rajtam.

– Önnel ellentétben edzője, Gárdos Gábor jó néhány métert megtett a bokszban, és rendkívül ideges volt.
– De magához képest nagyon jól viselkedett. Ő is izgulós, néha túlhevít engem is. A negyeddöntőben nagyon jó tanácsokat adott, és hallottam is őt végig, ez nálam ritkaság, mert általában kizárom a külvilágot. Az utolsó néhány tusnál figyeltem arra, mit mond: én is mindig ugyanarra gondoltam, ám ahhoz, hogy meg is tudjam csinálni a páston, fontos volt az ő megerősítése.

– A negyeddöntőben egy majdhogynem ismeretlen üzbég fiatal volt az ellenfele, az elődöntőben viszont a sportág nagy klasszisa, Szofija Velikaja vár önre.
– Az üzbég lány korábbi asszóját meg akartam nézni a találkozásunk előtt, ám ez technikai okokból nem sikerült, Katona Renáta és Battai Sugár Katinka, két csapattársam látta az előző asszóját, ők mondták el, mire számítsak, én erre alapozva építettem fel az asszómat. Az elődöntőig rendbe rakjuk a sérült lábamat, és úgy megyek fel a pástra, hogy nem szeretnék emlékezni a Velikaja elleni egyetlen meccsemre sem. Tiszta lappal akarom indítani ezt az asszót – nyerjen a jobbik, az, aki ezen a napon erősebb és jobb formában van. Én úgy érzem, ma akárkit le tudok győzni.

TOKIÓ 2020
VÍVÁS
NŐI KARD, EGYÉNI

ELŐDÖNTŐ
11.25:
Márton Anna (6.)–Szofija Velikaja (orosz, 2.)

KORÁBBAN
NEGYEDDÖNTŐ
Márton Anna (6.)
–Zaynab Dayibekova (üzbég, 35.) 15:11
NYOLCADDÖNTŐ

Pusztai Liza (8.)–Csien Csia-zsuj (kínai, 9.) 10:15
Márton Anna (6.)–Csoj Szu Jon (dél-koreai, 22.) 15:12
2. FORDULÓ
Pusztai Liza (8.)–
Amira Ben Szaban (tunéziai, 25.) 15:12
Márton Anna (6.)–
María Belén Pérez Maurice (argentin, 27.) 15:12
Katona Renáta (31.)–Szofija Velikaja (orosz, 2.) 4:15
1. FORDULÓ
Katona Renáta (31.)–Jazmin Dagfusz (tunéziai, 34.) 15:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik