KLEIN RON
2020.07.26 08:00 Frissítve: 2020.07.26 10:00

Tenisz: Válságmenedzsernek jelentkezem – exkluzív interjú Lázár Jánossal

Nem politikusként, inkább tapasztalt konfliktuskezelőként irányítaná a Magyar Teniszszövetséget Lázár János, aki békét és rendet teremtene, de nincsenek hosszú távú sportvezetői ambíciói.

 

(Fotó: Tumbász Hédi)

– A Nemzeti Sportnak pénteken megerősítette, ön lehet az egyik vagy egyetlen elnökjelölt a Magyar Teniszszövetség tisztújító közgyűlésén. Hogyan került a látókörébe a pozíció?
– Orbán Viktor miniszterelnök úr kért meg arra, hogy jelentkezzek a szövetség vezetésére, de nem azért, hogy politikusként „okoskodjak”: arra biztatott, próbáljak meg együttműködést kialakítani a teniszsport szereplői között, segítsek a viták és a gazdasági csőd megoldásában – felelte Lázár János országgyűlési képviselő, korábbi kancelláriaminiszter, aki a hétfői tisztújítás előtt kizárólag lapunknak nyilatkozott. – Ebben a történetben nem politikusként veszek részt, sokkal inkább olyan emberként, akinek van tapasztalata a konfliktusok kezelésében, és talán eredményeket is fel tud mutatni. A kormánynak, amely a magyar sport nagyvonalú támogatója, a béke és az együttműködés az érdeke a teniszéletben.

ELSŐ LÉPÉSKÉNT EGY ÉVRE VÁLLALJA

AKIKÉRT ÉRDEMES RAJONGANI

Talán emlékeznek rá, hogy 2018 szeptemberében Fucsovics Márton Facebook-bejegyzésével lángolt fel a botrány a magyar teniszsportban, amelynek történetében remélhetőleg új fejezet kezdődik hétfőn. Az elnökjelölttől azt is megkérdeztük, véleménye szerint neki és a szövetségnek milyen viszonyban kell lennie három top 100-as éljátékosunkkal, Babos Tímeával, Balázs Attilával és Fucsoviccsal.

„Azt tanultam Orbán Viktortól – akivel egyébként nagyon sok vitánk volt a magyar sport finanszírozásáról és a futballért tett lépéseiről –, hogy fontos az utánpótlás-nevelés, de a gyerekek támogatása semmit sem ér, ha nincsenek olyan klasszisok, karakterek, akikért érdemes rajongani – árulta el Lázár János. – Bár a profi tenisz tulajdonképpen üzleti vállalkozás, a szövetségnek meg kell teremtenie az együttműködés lehetőségét a legjobbakkal is. Szerbiában Novak Djokovics nemzeti szimbólum, és remélem, itthon egy magyar teniszező is az lehet. Tartanám a kapcsolatot velük, szeretném tudni a véleményüket – de nem zavarni, akadályozni akarom őket, hanem támogatni, méghozzá úgy, ahogy nekik jó.”

– Miért éppen ön? Van kapcsolata a tenisszel, vagy inkább rutinos problémamegoldóként lesz szükség a munkájára?
– Azon kívül, hogy húsz éve teniszezem, sportvezetői múltam vagy ambícióm nincs. Ezt határozott időre szóló feladatnak tekintem, amelyben elsődleges szerepem, hogy segítsek lezárni a múltat, illetve konszolidálni a szövetséget anyagi és szakmai értelemben egyaránt. Ha úgy tetszik, válságmenedzsernek jelentkezem. Vannak természetesen ezen túlmutató céljaim, javaslataim. Mindannyiunk érdeke, hogy olyan színvonalas, erős teniszélet legyen, amely lehetőséget nyújt a profiknak, de az amatőrök és szeniorok is örömüket lelik benne. Nyolc évig mindennap együtt dolgoztam vele, ismeretei szerint kellő tapasztalattal rendelkezem a viták kezelésében, a kihívást jelentő helyzetek megoldásában.

– A „határozott időre szóló feladatot” lefordítaná konkrét időtartamra?
– A hétfői közgyűlésen azt kérem majd a tagságtól, hogy első lépésként egy évre adjon nekem bizalmat. Ez idő alatt szeretném bizonyítani, hogy tudok és akarok segíteni. Szerényen kell terveznünk, az idén két feladat áll előttünk: az elszámolások elkészítése és az adósságok kifizetése szükségszerű cél, egy fejlesztési program elindítása az eddig elvégzett munkára alapozva pedig a maximális ambíció. Nem szeretnék pálcát törni a vitában részt vevők felett, de megkérdőjelezhetetlen tény, hogy Szűcs Lajos elnöksége sok pozitív kezdeményezést hozott, amelyek egy része aztán a nézeteltérések áldozatává vált.

MARKOVITS LÁSZLÓ LEHET AZ ALELNÖK

– Nyilván nehéz összehasonlítani a Miniszterelnökség élén teljesített kormányinfók jelentette kihívással, de azért ez az egy év sem tűnik egyszerűnek.
– Nem vagyok pozícióhalmozó, feladatokban gondolkodom, itt pedig világosan látom, melyek azok a problémák, amelyek megoldásához elegendő lehet egy jól beosztott év. Nem szeretném ugyanis, ha az örökölt viták megbénítanák a teniszéletet, és ezzel lemaradna a többi sportágtól. Nehéz helyzetben van a szövetség, mert az elmélyült, személyeskedésektől sem mentes konfliktusok jelentős gondot okoznak, ezért meggyőződésem, hogy sok türelemre lesz szükség. Közös nevezőt kell keresni, s szeretném hinni, hogy ebben hasznos tudok lenni. Ha a kormányzati egyeztetésekkel boldogultam, talán a teniszszövetségnél is sikerül.

– A két évvel ezelőtti mandátumátadásánál azt mondta, a többség bizalmához a „one man show” sohasem elég, ahhoz sokak munkája és összefogása kell. Milyen csapattal vezetné a szövetséget?
– A pénzügyek rendezése és a múlt lezárása mellett három célom van: több fiatal, több vidék és több együttműködés. Utóbbi keretében felkértem alelnöknek a korábbi kiváló teniszezőt, a Vasas SC elnökét, Markovits Lászlót, az előző vezetőség egyik kritikusát. Benne megvan az a tapasztalat, amely a sportszervezői munka tekintetében belőlem hiányzik. Bardóczky Kornélnak is tettem együttműködési ajánlatot, bízom benne, hogy tudja támogatni a programomat, sőt, azt szeretném, ha a magyar tenisz fejlesztésében és a szakma irányításában döntő befolyása lenne, csakúgy, mint Sávolt Attilának. A jelenlegi főtitkár, Juhász Gábor munkájára is számítok, míg a több fiatallal kapcsolatos elképzeléseimről sokat beszélgettem Szávay Ágnessel. Kulcskérdés, hogy minél több gyermek kapcsolódhasson be a sportba, mert a magyar tenisz mindenkié: legyen azoké is, akik nem jómódú családból származnak vagy vidéken élnek. Elitsportág helyett szerethető sportágat szeretnék, hiszen ne felejtsük el, hogy Magyarországon száz-százhúszezren teniszeznek rendszeresen.

KÉT PROBLÉMA: HA VAN PÉNZ, MEG HA NINCS

ETTŐL MÉG NAGYON TÁVOL ÁLLUNK

A beszélgetés végén Lázár János a presztízsberuházásokról beszélt, így plusz egy kérdésként felvetettük: mi lesz a budapesti ATP- és WTA-torna, valamint a fővárosba tervezett nemzeti teniszcentrum sorsa?

„Le kell folytatni a vitát arról, szükségünk van-e egy nagy teniszközpontra. Szerintem most nem ez a prioritás – felelte a 45 éves politikus. – Olyan elnök akarok lenni, aki befelé dolgozik, új struktúrát alakít ki, hogy a szövetség egyszer méltó legyen 250-es vagy 500-as kategóriájú ATP-verseny megrendezésére. Ha egy ilyen jogot tartósan magunkénak tudhatunk, akkor van értelme az ehhez szükséges infrastruktúrán gondolkodni, de ettől még nagyon távol állunk. A következő egy-két évet tekintve a rend és a béke fontosabb a presztízsberuházásoknál – ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet előkészíteni a terveket.”

Rangos teniszverseny mindenképpen lesz Magyarországon a jövőben, hiszen a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg a Fed-kupa szuperdöntőjét – az új lebonyolítás első fináléját a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Teniszszövetség 2021 áprilisára halasztotta.

Ezt határozott időre szóló feladatnak tekintem, amelyben elsődleges szerepem, hogy segítsek lezárni a múltat, illetve konszolidálni a szövetséget anyagi és szakmai értelemben egyaránt. Ha úgy tetszik, válságme­nedzsernek jelentkezem.

– Jól tudjuk, hogy nem a „semmiből” pályázik az elnöki székre, hanem hetek óta egyeztet a teniszélet résztvevőivel?
– Igen, az elmúlt hat hetet azzal töltöttem, hogy mindenkivel beszéltem – frakcióvezetőként is az volt a szokásom, hogy mind a kétszázhúsz képviselőtársammal tartottam a kapcsolatot. Nem szándékom megmondani, ki mit csináljon, nincs nálam a bölcsek köve. Felajánlom mindenkinek az együttműködés lehetőségét. Úgy megyek el a közgyűlésre, hogy nincs olyan, akivel vitám lenne, bárkinek kezet nyújtok.

– Egyéb feladatai mellett lesz elegendő ideje kivezetni a szövetséget a gödörből?
– Szerencsére a nagypolitikában szünetet tartok, így igen, lesz. A sport mindig egy közösség, ha ez a közösség engem befogad, azzal én is sokat nyerhetek. A rám bízott feladatokat kivétel nélkül lelkiismeretesen végzem el, heti, sőt napi szinten foglalkozom majd az ügyekkel.

– A hatodik hét végére jobb vagy rosszabb helyzetben látja a sportágat, mint az első nap?
– Az jutott eszembe, hogy a miniszterelnök mindig egyre nehezebb kihívások elé állít. Hat héttel ezelőtt még nem hittem volna, hogy ekkora a széthúzás. Nagyon sok értékes, felkészült és tehetséges emberrel találkoztam, de itt is ugyanaz a két probléma van, mint szinte minden magyar sportágnál és egyesületnél: ha van pénz, meg ha nincs. Ki kell alakítani egy teljesen átlátható pénzügyi modellt, amely garantálja a működést és a fejlesztést. A miniszterelnök is azt várja tőlem, hogy a megválasztásomtól számítva egy hónapon belül tegyem le az asztalra a terveket: hogyan lehet pénzügyileg rendbe hozni a szövetséget, illetve miként indíthatjuk el a fejlesztési programunkat, amelynek segítségével mindenki hozzáférhet egy polgári országhoz méltó tenisz-infrastruktúrához. Józanul, a pénzt nem presztízsberuházásokra költve számos fejlesztést megvalósíthatunk.

2023.09.13 22:48:23

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Halep nagy valószínűséggel már akkor is történelem, ha a CAS esetleg felezi az eredeti büntetést. Pogba esetében sem neki dolgozik az idő. Hogy aztán ki melyik polcra helyezi majd őket emlékei tárházában, igencsak szubjektív kérdés.

2023.09.10 21:21:26

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis három játszmában vett elégtételt a két évvel ezelőtti döntőért az oroszon.

2023.09.09 21:08:37

Tenisz nemzetisport.hu

A hétfőtől világelső Arina Szabalenka az első játszmát elvitte, aztán összeomlott és rengeteget hibázott.

2023.08.30 20:57:14

Tenisz nemzetisport.hu

Marozsán jó kezdés után kikapott a 22. kiemelt Mannarinótól, a fáradt és sérült Fucsovicsnak nem ment Hijikata ellen.

2023.08.28 20:57:10

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar éljátékos közel négy és félóra játék után nyert az amerikai Sebastian Korda ellen.