Tenisz: jöhet Djokovics! Fucsovics Márton legyűrte Fogninit Párizsban

Vágólapra másolva!
2021.11.01. 14:02
null
Fucsovics idén második alkalommal játszhat Djokovics ellen (Fotó: AFP)
Hétfőn megkezdődött Párizsban az év utolsó ATP 1000-es tenisztornája, melynek első fordulójában a legfrissebb világranglistán 40. pozícióban álló Fucsovics Márton a három hellyel előtte rangsorolt olasz Fabio Fognini ellen lépett pályára, és drámai, háromjátszmás, közel három órán át tartó mérkőzésen végül győzött.

A közös múlt nem éljátékosunk sikerét ígérte, eddigi öt mérkőzésükből ugyanis csak az elsőt tudta megnyerni Fucsovics: még 2018 októberében a pekingi 500-as torna negyeddöntőjében győzött Fognini ellen, azóta viszont négyszer kikapott. A négyből ráadásul kétszer is Párizsban szenvedett vereséget a magyar, először a 2018-as 1000-es torna második fordulójában, amikor sérülése miatt nem tudott kiállni, majd idén a Roland Garroson is a második körben jelentette az olasz a végállomást számára.

Ez alkalommal viszont kiválóan kezdett Fucsovics és villámgyorsan semmire nyerte a saját adogatását, majd azonnal el is vette a sok hibával játszó és bizonytalanul teniszező ellenfele szervajátékát. Sőt, alig telt el negyedóra a mérkőzésből, s az eredményjelző máris Fucsovics 4:0-s vezetését mutatta.

Az ötödik játék során aztán Fognini jelezte a székbírónak, hogy ápolást kér, s miután a nyíregyházi kiválóság ezt is semmire nyerte, jött is az orvos az olaszhoz. Ez persze nem meglepő, hiszen a találkozót közvetítő Eurosport által az ápolás alatt bejátszott képsorok szerint Fognini már a kivonulást megelőzően, a játékoskijáróban is a jobb oldalát fájlalta. Végül komoly ápolás helyett inkább csak afféle megbeszélés zajlott közte és az orvos között, majd folytatódott a mérkőzés.

Fognininek jót tehetett a szünet – lelkileg mindenképpen –, hiszen először a meccs során hozta a saját adogatójátékát, ám nem sokra ment vele: Fucsovics a hetedik játékban elért első szettlabdáját értékesítette is, 6:1-re nyerve az első játszmát, mindössze 29 perc alatt.

Némi meglepetésre Fognini a második szettre is kiállt, és Fucsovics rögtön elvette az adogatójátékát, amit az olasz ütője bánt, ám egy ütőcsere után rögtön vissza is brékelt, s korántsem tűnt már sérültnek. Olyannyira nem, hogy miután Fucsovics 2:2 után újra elvette az adogatójátékát, Fognini megint rögtön visszabrékelt.

Ezekben a percekben érezhetően az olasznál volt a mentális előny, a magyar nem igazán találta a saját játékát, amit jelez az is, hogy 4:4-et követően Fognini 0:30-ról is tudta hozni a szervagémjét, s Fucsovicsnak a szettben maradásért kellett adogatni, amit félórával korábban talán legkevésbé sem gondolt volna.

A magyar fiú végül kiharcolta a játszmában maradást, és nagy nehézségek árán végül a rövidítést is – éppen úgy, ahogy a Roland Garroson idén, ám ahogy júniusban, úgy most is az ekkor már a közönség támogatását is bíró, hamvaiból feltámadt olasz varázslatos pontokat ütve és egy meccslabdát is hárítva megnyerte a tie-breaket.

A döntő játszmát nem kezdte jól a magyar fiú, aki első adogatójátékát elveszítve rögtön hátrányba került, de a negyedik játékban egyenlíteni tudott, ráadásul Fognini játéka ismét jelentősen visszaesett: 2:0-s vezetése után a következő három játékban Fucsovics mindössze egy pontot engedélyezett neki.

Volt még fordulat a folytatásban is, a felek ugyanis 4:4-et követően ismét elvették a másik adogatójátékát, s végül a döntő játszma is rövidítésbe torkollott. Ebben pedig óriási brékfesztivált láthattak a nézők, na meg azt, ahogy az olasz mérgében összetöri az ütőjét, amikor a harmadik adogatását is elvéve Fucsovics 4–3-ra vezetést szerzett, majd 6–3-nál három meccslabdához jutott. Végül 2 óra 44 perc játék után Fucsovics egy parádés ásszal a harmadikat beütötte, így ő készülhet a második fordulóban a világelső Novak Djokovics ellen.

A Fucsovics–Djokovics mérkőzést kedden este 19.30-tól rendezik – Fognini legyőzése után még a szerdai programterv része volt a világelső és a magyar éljátékos találkozója, ám hétfő este végül bekerült a keddi menetrendbe.

ÍGY GYŐZÖTT FUCSOVICS – ÖSSZEFOGLALÓ

ATP 1000-ES TORNA (3 084 450 euró, kemény pálya)
1. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)
Fucsovics Márton–Fabio Fognini 6:1, 6:7 (6–8), 7:6 (7–5)
Ivaska (fehérorosz)–A. Ramos (spanyol) 6:3, 7:6 (7–2)
Lajovics (szerb)–McDonald (amerikai) 6:3, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik