Rászóltak, hogy mosolyogjon – Oszaka Naomi, a félénk bajnoknő

Vágólapra másolva!
2021.02.27. 10:20
null
Oszaka Naomi még csak 23 éves, rendkívül erős mentálisan: négyszer jutott Grand Slam-torna döntőjébe, négyszer nyert is (Fotó: AFP)
Japánul kérdezik, ám angolul felel. Nem érti a világ működését, de az emberi jogokért harcol. A földkerekség legjobban kereső női sportolója, a negyedik Grand Slam-győzelme után mégis csak pizzára vágyott. Az Australian Open-bajnok Oszaka Naomi álma, hogy példaképként nézzenek rá.

Trükkös kérdés a Grand Slam-döntőket követő sajtótájékoztatón, amikor a győztesnek arra kell felelnie, hogyan ünnepeli meg a sikert. Egy profi sportoló, milliók példaképe nem válaszolhatja azt, hogy a város legmenőbb klubjának VIP-termében ájulásig önti magába a Dom Pérignont, aztán méregdrága ruhákkal és ékszerekkel tömi tele a bőröndjét a hazaút előtt. A többség általában azt mondja, koccint a stábjával – az már különleges reakciónak számított, amikor Roger Federer legutóbbi diadalakor, a 2018-as Australian Opent követően azt felelte, úgy ünnepel majd, mint egy rocksztár.

Videojáték, semmi különös, alvás, anime, pizzarendelés – ezek pedig Oszaka Naomi válaszai. Az egy héttel ezelőtt pályafutása negyedik Grand Slam-trófeáját a magasba emelő japán teniszklasszis nem társasági ember, és bár az újságíróknak általában szűkszavúan felel, azon kevesek közé tartozik, akik azt mondják, amit éppen gondolnak.

NÉVJEGY: NAOMI OSZAKA
Született:1997. október 16., Oszaka, Japán
Nemzetisége:   japán
Sportága: tenisz
Kiemelkedő eredményei: Australian Open-győztes (2019, 2021), US Open-bajnok (2018, 2020), WTA-premiertorna-nyertes (2018 – Indian Wells, 2019 – Peking)
Jelenlegi világranglista-helyezése: 2.
Legjobb világranglista-helyezése: 1.
Eddig keresett pénzdíja:19 674 032 dollár

A szakmai szempontokat figyelembe véve a 23 éves sportoló fiatal kora ellenére elképesztő eredményeket ért már el. Ő Ázsia első világelsője, tehát olyan teljesítményre volt képes, amilyenre 4.5 milliárd ember közül senki. Japánban ő az első egyéni Grand Slam-bajnok, a négy nagy versenyen még egyszer sem veszített mérkőzést, ha bejutott a legjobb nyolc közé. Hét eddigi tornagyőzelméből négy Grand Slam, kettő kiemelt premierkategóriájú viadal, tehát a legfontosabb eseményeken képes kihozni magából a maximumot – ITF-versenyt nem is nyert soha. A kiélezett szituációkban is higgadt tud maradni, ezt bizonyítja, hogy a legutóbbi 13 döntő szettes összecsapásán mind győzött, aminél hosszabb, 18-as sorozata csak a legendás Steffi Grafnak volt 1995 és 1999 között. De nem (csak) emiatt választotta be a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, és nem ezért lett tavaly minden idők legjobban kereső női sportolója – a 38 millió dolláros bevétel 90 százaléka szponzoroktól érkezett, nem pénzdíjból. Mangasorozat főszereplője lett, tulajdonjogot szerzett egy amerikai női labdarúgócsapatban, több világcég nagykövete, japán óriásvállalatok kötöttek vele szerződést.

Külön kell választani Oszaka viselkedését a tenisz és a világ egyéb témáit illetően. A sportágban egy kedves, de félénk lánynak ismerték meg, aki nem szívesen néz a másik szemébe, állandóan zavarban van és keveset beszél. Maga mondta egy interjúban, a pályán mindig kicsit más ember, mert magabiztossá teszi, hogy olyan munkát végezhet, amihez van tehetsége, amit szeret. A pályán kívül viszont olyan, mint egy gyerek, nem egészen érti, hogyan működik a világ, mert egész életében a tenisz játszotta a főszerepet. Az első és második Grand Slam-sikerét egymás után szerezte meg 2018 végén és 2019 elején, váratlanul gyorsult fel minden körülötte, amit nem viselt jól, ezért neki részben segített a világjárvány, hiszen így volt ideje lelassítani, átgondolni, mit szeretne mutatni magából a pályán, milyen teniszező és milyen ember akar lenni.

A negyedik Grand Slam-trófeája: egy hete nyerte Melbourne-ben (Fotó: AFP)
A negyedik Grand Slam-trófeája: egy hete nyerte Melbourne-ben (Fotó: AFP)
A díjátadókon mindig kényelmetlenül érzi magát. Előfordult, hogy kezdésként bemutatkozott vagy a végén azon morfondírozott, kinek nem köszönte meg a győzelmet, a 2019-es Australian Open után pedig azt is bevallotta, rászóltak, mert egyszerűen elfelejtett mosolyogni, miközben megkapta a Grand Slam-trófeát. Az idén is vicces szituációba keveredett Melbourne-ben: megkérdezte ellenfelét, Jennifer Bradyt, hogy Jennynek vagy Jennifernek szólítsa, ám zavarában nem figyelt a válaszra, így hiába kérte az amerikai játékos a Jennyt, Oszaka Jenniferként hivatkozott rá.

Ahhoz képest, hogy a japán lány esetlennek tűnik a csettintésre is mosolyogni képes, a sablonszöveget bármikor felmondó riválisai mellett, határozott véleménye van a világban történtekről. A tavalyi US Openen hét mérkőzésén hét különböző név szerepelt a maszkján, az amerikai rendőri túlkapások áldozatai, sőt, Oszaka még egy tüntetésen is részt vett. Játékostársai többször elismerték az emberi jogokért és egyenlőségért tett erőfeszítéseit, például Serena Williams is lenyűgözve beszélt 16 évvel fiatalabb ellenfeléről. A legendás amerikai pályafutása nélkül egyébként könnyen lehet, hogy Oszaka nem teniszezne – és nem győzte volna le Serenát a 2018-as US Open döntőjében, az elmúlt évek egyik legbotrányosabb találkozóján, amelyen a fiatalabbik Williams lány összeveszett Carlos Ramos játékvezetővel, az amerikai szurkolók kiakadtak, szegény, a vitában teljesen ártatlan Oszaka meg szörnyű hangulatban, sírva vette át karrierje első Grand Slam-trófeáját.

Az Oszakában született Oszaka édesapja Haitiról származik, édesanyja japán. Hároméves volt, amikor a család az Egyesült Államokba, Long Islandre költözött – bár Naomi természetesen tud japánul, a sajtótájékoztatókon az anyanyelvén megfogalmazott kérdésekre angolul felel, mert így jobban képes kifejezni magát. Európai újságíróként mindenesetre különös szituáció, amikor a kérdésekből semmit sem ért meg, a válaszokból meg mindent – kivétel, ha egyszerű igen vagy nem a reakció, mert abból nehéz következtetni...

A japán versenyzőnek az a vágya, hogy egyszer olyan teniszező ellen játsszon, aki miatta fog ütőt (Fotó: Nike)
A japán versenyzőnek az a vágya, hogy egyszer olyan teniszező ellen játsszon, aki miatta fog ütőt (Fotó: Nike)

A családfő az 1999-es Roland Garroson „szemelte ki” a két Williams, Serena és Venus pályafutását. Az amerikai testvéreket édesapjuk edzette, így Leonard Francois is teniszezőt akart faragni a lányaiból – akik azért édesanyjuk vezetéknevét vették fel, mert Japánban ez tűnt a praktikusabbnak, és születésükkor még nem volt szó költözésről.

„Az utat már valaki megépítette, nekünk csak végig kellett mennünk rajta”  – mondta Leonard. Egyetemi hallgatóként ismerte meg jövendőbelijét, akinek szülei nem támogatták a szerelmüket, 15 évig egyáltalán nem tartották a kapcsolatot lányukkal, unokáikkal.

A két Oszaka valóban hasonló utat járt be fiatalon, mint Williamsék, például ők sem indultak juniorversenyeken. Abban viszont már nem tudták tartani a „tervet”, hogy Serenával és Venusszal ellentétben a haiti-japán családban csak Naomi ért el kiemelkedő eredményeket, a 24 éves Marinak a mostani, a 337. pozíció a karriercsúcsa a világranglistán.


Oszakáék később Floridába költöztek, momentán pedig Naomi Kaliforniában él, és ugyan az amerikai teniszszövetség megpróbálta elcsábítani, ő határozottan állítja, japánnak érzi magát, és Japánért fog küzdeni a válogatott eseményeken. Egy Cordae nevű rapper a párja, akinek a US Open-győzelem utáni közös fotón a legfontosabb teendője az volt, hogy a középső ujját mutogassa... Bár a népszerű amerikai televíziós sorozatban, a Két pasi – meg egy kicsiben elhangzott az a mondat, hogy a szerelem nem vak, hanem teljesen hülye, helyi bulvárlapok szerint Oszaka összeveszett barátjával a történtek miatt, hiszen tudja, hiába csak 23 esztendős, már milliók példaképe, ezért a hozzá közel állóknak is figyelniük kell a viselkedésükre.

Oszaka egyébként többször elmondta, hogy elsősorban az érdekli, milyen hatással tud lenni az emberekre, és nem feltétlenül a trófeák száma, így aztán nem jelentett meglepetést, amikor a negyedik Grand Slam-siker után elárulta: pályafutása legmenőbb szituációjának azt tartaná, ha egyszer olyan játékossal mérkőzhetne meg, akinek ő a példaképe, esetleg miatta fogott ütőt először a kezében.

A NEMZETI SPORT SZOMBATI MELLÉKLETEKÉNT MEGJELENŐ KÉPES SPORT FRISS, FEBRUÁR 27-I SZÁMÁBÓL AJÁNLJUK:
Interjú: Az athéni ezüstérmes kardvívó Nemcsik Zsolt Törökbálinton találta meg a műhelyét
Sorozat: Robert Lewandowski, 3. rész – Egész életében hálás lesz Jürgen Kloppnak
Kézilabda: Otthonában látogattuk meg az 1965-ben vb-t nyerő Takácsné Giba Mártát
Panoráma: Riport a kispesti Magyar Futball Akadémiáról, ahol vallják, kizárólag intelligens szakember tud jó játékost nevelni
Történelem: És mégis mozog a labda… – a Lumiere fivérek és a futball első filmemléke
Labdarúgás: A gólkirályjelölt Hahn János nemcsak a pályán, a dartsban is szórja a triplákat
Hosszú kávé: Az M2-n műsort vezető Somossy Barbara szívesen faggatná Roger Federert

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. február 27-i lapszámában jelent meg.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik