Első az emberélet – Klein Ron jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.02.12. 23:13

Fucsovics Márton tucatnyi magyar szurkoló előtt búcsúzott az Australian Open pénteki játéknapján. Nick Kyrgios elképesztő hangulatban, szinte telt ház előtt kapott ki. Novak Djokovicsnak meggyűlt a baja a részeg amerikaiakkal. Európai szemmel irigylésre méltó eseményeket láthattunk a Melbourne Parkban, ahol helyi idő szerint 23.30-ig olyan versenyt rendeztek, amilyenről mostanság csak álmodhatunk. Tízezrek a teniszkomplexumban, napfény, alkohol, nem kötelező maszkhasználat, nyitott éttermek, kávézók – aztán a nyolcszoros ausztráliai bajnok Djokovics mérkőzésének negyedik játszmájában figyelmeztették a rajongókat, hogy induljanak haza. Az oka? Tizenhárom koronavírus-fertőzöttet azonosítottak egy karanténszállodában.

Éjféltől öt napra bezár Melbourne, csak az mehet az utcára, akinek feltétlenül muszáj, így értelemszerűen nézők nélkül folytatódik az év első Grand Slam-tornája, ami szombattól nem szórakoztató rendezvény lesz, hanem szimpla munkahely. Talán túlzónak tetszhet ez a szigor, és Djokovicsékkal szemben sem volt teljesen korrekt eljárás, de alighanem ennek a határozottságnak köszönhető, hogy Ausztrália nagyon jól áll a koronavírus elleni harcban, három és fél hónapja nem hunyt el senki a betegségben – azt pedig csak támogatni lehet, hogy az emberélet fontossága összehasonlíthatatlan a sportéval, a szórakozáséval.

Ettől még a döntéshozók pontosan tudják, hogy rengeteg helyi megélhetése is múlik az Australian Openen, nem lehetetlenítik el a megrendezését, ám az már nem prioritás, hogy a világ legjobb férfi teniszezőjének mérkőzésén jó legyen a hangulat. Különösen becsülendő, hogy nincs kivétel, nincs kiskapukeresés: bár felröppent a hír, hogy a centerpályára jegyet váltók megvárhatják Djokovics találkozójának a végét, és a belépővel hazamehetnek éjfél után is, a valóságban fél 12-kor félbeszakították az összecsapást, és kiürítették a Melbourne Parkot, csak a személyzet, a sportolók és a stábtagok maradhattak.

A verseny előtt a szervezők arról beszéltek, ez a két hét példát mutathat a tokiói olimpia előtt, miként lehet „kicsiben” lebonyolítani egy tömegrendezvényt úgy, hogy legalább valamennyire hasonlítson a normálishoz. Nos, ha az ötkarikás játékokon a magyar sportolók megmutathatják, miért dolgoztak keményen az elmúlt években (ahogyan Fucsovics is Melbourne-ben, háromszoros Grand Slam-győztest búcsúztatva), ugyanakkor a szórakozás részét el kell engedni az emberéletek védelme érdekében, az megfelelő kompromisszumnak tűnik.

Éppen úgy, ahogy az ausztrálok csinálják.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik