KLEIN RON
2021.02.12 23:13 Frissítve: 2021.02.12 23:13

Első az emberélet – Klein Ron jegyzete

 

Fucsovics Márton tucatnyi magyar szurkoló előtt búcsúzott az Australian Open pénteki játéknapján. Nick Kyrgios elképesztő hangulatban, szinte telt ház előtt kapott ki. Novak Djokovicsnak meggyűlt a baja a részeg amerikaiakkal. Európai szemmel irigylésre méltó eseményeket láthattunk a Melbourne Parkban, ahol helyi idő szerint 23.30-ig olyan versenyt rendeztek, amilyenről mostanság csak álmodhatunk. Tízezrek a teniszkomplexumban, napfény, alkohol, nem kötelező maszkhasználat, nyitott éttermek, kávézók – aztán a nyolcszoros ausztráliai bajnok Djokovics mérkőzésének negyedik játszmájában figyelmeztették a rajongókat, hogy induljanak haza. Az oka? Tizenhárom koronavírus-fertőzöttet azonosítottak egy karanténszállodában.

 
Djokovics megsérült, de öt szettben nyert

Éjféltől öt napra bezár Melbourne, csak az mehet az utcára, akinek feltétlenül muszáj, így értelemszerűen nézők nélkül folytatódik az év első Grand Slam-tornája, ami szombattól nem szórakoztató rendezvény lesz, hanem szimpla munkahely. Talán túlzónak tetszhet ez a szigor, és Djokovicsékkal szemben sem volt teljesen korrekt eljárás, de alighanem ennek a határozottságnak köszönhető, hogy Ausztrália nagyon jól áll a koronavírus elleni harcban, három és fél hónapja nem hunyt el senki a betegségben – azt pedig csak támogatni lehet, hogy az emberélet fontossága összehasonlíthatatlan a sportéval, a szórakozáséval.

Ettől még a döntéshozók pontosan tudják, hogy rengeteg helyi megélhetése is múlik az Australian Openen, nem lehetetlenítik el a megrendezését, ám az már nem prioritás, hogy a világ legjobb férfi teniszezőjének mérkőzésén jó legyen a hangulat. Különösen becsülendő, hogy nincs kivétel, nincs kiskapukeresés: bár felröppent a hír, hogy a centerpályára jegyet váltók megvárhatják Djokovics találkozójának a végét, és a belépővel hazamehetnek éjfél után is, a valóságban fél 12-kor félbeszakították az összecsapást, és kiürítették a Melbourne Parkot, csak a személyzet, a sportolók és a stábtagok maradhattak.

A verseny előtt a szervezők arról beszéltek, ez a két hét példát mutathat a tokiói olimpia előtt, miként lehet „kicsiben” lebonyolítani egy tömegrendezvényt úgy, hogy legalább valamennyire hasonlítson a normálishoz. Nos, ha az ötkarikás játékokon a magyar sportolók megmutathatják, miért dolgoztak keményen az elmúlt években (ahogyan Fucsovics is Melbourne-ben, háromszoros Grand Slam-győztest búcsúztatva), ugyanakkor a szórakozás részét el kell engedni az emberéletek védelme érdekében, az megfelelő kompromisszumnak tűnik.

Éppen úgy, ahogy az ausztrálok csinálják.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!  

2023.01.29 21:25:03

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az új generáció nem rúgta rá az ajtót a legendákra.

2023.01.29 08:57:54

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis alig három óra alatt nyert a görög ellen, ezzel pedig gyakorlatilag mindent vitt.

2023.01.28 13:43:35

Tenisz nemzetisport.hu

Az Australian Open meglepetésembere tudja: Kordáéknál „kötelező” a melbourne-i Grand Slam-siker.

2023.01.21 20:50:56

Tenisz nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Novak Djokovics még tartja magát.

 

2023.01.20 08:15:00

Tenisz nemzetisport.hu

A hölgyeknél kiesett a tavalyi döntős Danielle Collins, a férfiaknál nyert a 3. kiemelt, Sztefanosz Cicipasz.