Képes Sport
BERTA MIHÁLY
2023.06.10 17:23

A történelmet és a kánikulát is legyőzte – Asbóth József feltette Magyarországot a tenisztérképre

Asbóth József 1947-ben első magyarként, sőt, első kelet-európai férfiversenyzőként nyert Párizsban Grand Slam-tornát. A történelem viharait alaposan megszenvedő teniszező akkor nem kapott, nem kaphatott trófeát, 76 évvel később azonban a francia szervezők pótolták a mulasztást.

Az 1917-ben született Asbóth József karrierjét alaposan behatárolta a történelem, mégis, 1947-ben egyesben megnyerte a Roland Garrost (Fotók: AFP, az Asbóth család archívumából, Getty Images)

 

Hogy mi nem lett Asbóth Józsefből, a férfitenisz első kelet-európai Grand Slam-győzteséből, azt ma csak megtippelni lehet. Tény, hogy az 1917. szeptember 18-án Szombathelyen született sportoló karrierjét fűrészként hasította ketté a történelem – a II. világháború, majd a Magyarországon 1948-ban hatalomra kerülő kommunista rezsim a legjobb éveitől és a legsikeresebb versenyszerepléseitől fosztotta meg a korszak kiemelkedő tehetségű játékosát. Jellemző, hogy amíg 1938 júliusában a 20 éves Asbóth Budapesten legyőzte az abban az esztendőben a naptári Grand Slamet a világon elsőként teljesítő amerikai Don Budge-ot, 1941 júliusa és 1947 februárja között – három kisebb versenyt leszámítva – nem vehetett részt nemzetközi tornán.

És mégis, Asbóth nem adta meg magát a kornak, nem törődött bele a sors fura játékába. 1947-ben, csaknem 30 esztendősen, a verseny 5. kiemeltjeként megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot, a Roland Garrost, mindössze egy szettet veszítve. A július 26-i döntőben ráadásul a dél-afrikai Eric Sturgess mellett a 42 fokos hőséget is legyőzte, s lett a magyar tenisztörténelem máig egyetlen egyéni Grand Slam-győztes férfi teniszezője.

Asbóth József hűti magát az 1947-es Roland Garros-döntő 42 fokos kánikulájában


1948-ban a torna második kiemeltjeként védhetett volna címet Párizsban, csakhogy az első mérkőzése előtt szerzett tudomást édesanyja haláláról, ezért rögvest hazautazott. Néhány héttel később, Wimbledonban viszont újra kiemelkedően teljesített, egészen az elődöntőig menetelt, s ki tudja, ha a legjobb nyolc között nem szenved bokasérülést, talán az ausztrál John Bromwich sem tudja megállítani a kivételes lábmunkájú magyart. Aki egyébként ebben az esztendőben V. Gusztáv svéd király közbenjárásának köszönhette, hogy egyáltalán részt vehetett a füves pályás Grand Slam-viadalon, lévén a hazai politikai elit nem nézte jó szemmel az efféle polgári sportokat űzők nyugati utazgatásait. (A királyt még a stockholmi Kungliga Tennishallen avatóünnepségén ismerte meg, ahol párost játszott ellene).

V. Gusztáv svéd király (balra) ellen párost játszott Stockholmban


A levegő aztán csak tovább fogyott körülötte: Asbóth az ausztrál vagy az amerikai GS-részvételről nem is ábrándozhatott, de a Roland Garroson sem indulhatott el 1954-ig. 1958-ban külföldre ment, Belgiumban dolgozott, majd Münchenben telepedett le, itt élt 1986. szep­tember 22-én bekövetkezett haláláig.

2023. június 1., Párizs: az Asbóth-örökséget ápoló Ruszanov András a család képviseletében vette át a kétszeres Grand Slam-győztes Amélie Mauresmo versenyigazgatótól az ezüst emlékplakettet (a lenti képen)


Amikor Asbóth József 76 évvel ezelőtt Párizs bajnoka lett férfi egyesben, semmiféle tárgyi díjat nem kapott győzelméért, a ma is használt serleget 1981 óta emelhetik fel a bajnokok. Idén azonban a torna szervezői pótolták a mulasztást: június 1-jén Gilles Moretton, a Francia Teniszszövetség elnöke és Amélie Mauresmo versenyigazgató, korábbi kétszeres Grand Slam-győztes az 1947-ben Magyarországot a teniszvilág térképére felhelyező Asbóth József tiszteletére ezüst emlékplakettet adott át az Asbóth-örökséget ápoló, s a Párizsban a családot is képviselő Ruszanov András újságírónak az ünnepségen részt vevő magyar küldöttség tagjai előtt.

Asbóthot elegáns stílusa, kivételes lábmunkája és küzdőszelleme emelte a legjobbak közé
Elődöntős ellenfelével, az amerikai Tom Brownnal az 1947-es Roland Garroson
Két teniszező, Ádám (Stolpa) András és Asbóth József figyel a jó barát Puskás Ferencre
Otthon, újságolvasás közben
Idősebb korában is adtak a véleményére
A párizsi ünnepség résztvevői (balról): Markovits László alelnök (MTSZ), Henri Leconte korábbi RG-döntős, József Judit követségi munkatárs, Habsburg György párizsi nagykövet, Ruszanov András, Patrick Proisy korábbi RG-döntős, Gilles Moretton elnök (Francia Teniszszövetség), Sütő Csilla főtitkár (MTSZ), Gyurta Dániel nagykövet, olimpiai bajnok, Iglói-Nagy István főosztályvezető (KKM), Szöllősi György Puskás-ügyi nagykövet, Amélie Mauresmo


(Köszönjük Ruszanov Andrásnak az összeállítás elkészítéséhez nyújtott segítségét.)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. június 10-i lapszámában jelent meg.)

2023.09.13 22:48:23

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Halep nagy valószínűséggel már akkor is történelem, ha a CAS esetleg felezi az eredeti büntetést. Pogba esetében sem neki dolgozik az idő. Hogy aztán ki melyik polcra helyezi majd őket emlékei tárházában, igencsak szubjektív kérdés.

2023.09.10 21:21:26

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis három játszmában vett elégtételt a két évvel ezelőtti döntőért az oroszon.

2023.09.09 21:08:37

Tenisz nemzetisport.hu

A hétfőtől világelső Arina Szabalenka az első játszmát elvitte, aztán összeomlott és rengeteget hibázott.

2023.08.30 20:57:14

Tenisz nemzetisport.hu

Marozsán jó kezdés után kikapott a 22. kiemelt Mannarinótól, a fáradt és sérült Fucsovicsnak nem ment Hijikata ellen.

2023.08.28 20:57:10

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar éljátékos közel négy és félóra játék után nyert az amerikai Sebastian Korda ellen.