THURY GÁBOR
2023.02.04 23:57 Frissítve: 2023.02.05 22:55

A helyzet változatlan – Thury Gábor jegyzete


Nem jött be Piros Zsombor megérzése, nem győztük le a franciákat.

A tenisz Davis-kupában a világcsoportba jutásért Tatabányán Franciaország 3–2-re felülmúlta Magyarországot. Mondhatni, papírforma-eredmény született, a franciák a világranglistán jóval előrébb álló játékosokkal álltak ki – más kérdés, ha pénteken Fucsovics Márton (71.) legyőzi a nála hátrébb rangsorolt Ugo Humbert-t (86.), akkor minden másként alakulhatott volna.

Ám éppen Piros Zsombort (182.) nem érheti egy rossz szó sem. A magyar együttest a kupasorozatban bravúrjaival rendre kisegítő (2021-ben Torinóban az ausztrál John Millmant és a horvát Marin Cilicet is legyőzte) 23 éves teniszező parádés játékkal intézte el az ellenfél legjobbját, Benjamin Bonzit (45.), arról nem tehet, hogy második egyesére sérülés miatt nem tudott kiállni. Marozsán Fábián, Valkusz Máté összeállítású párosunk két játszmában verte meg a jóval esélyesebb francia duót (Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut), érett a bravúr.

Az ellenfél szövetségi kapitánya, Sébastien Grosjean a második napon Fucsovics ellen Adrian Mannarinót (58.) nevezte a szinglire, s noha a legjobb magyar ATP-versenyen kétszer is megverte, most a 7:6-ra elvesztett első szett után simán kikapott. Íróasztal mögül nem ítélkeznék, de első pontját 0:4, semmi 40 után ütötte, a 6:2-re elvesztett játszmában Mannarino szervajátékaiban nem csinált pontot... Fucsovics a vereség után elmondta, állapotához képest mindent megtett, tény, a szerencsétlenül elvesztett első játszma után mentálisan elfogyott – az internet népe persze gyalázkodik. Az egészségi állapotát nem részletező Fucsovics lecserélése fel sem vetődhetett, éppen Piros Zsombor sérülése miatt.

Hogy miért nyertek a franciák? Mert – futballnyelven fogalmazva – hosszabb a kispadjuk, mélyebb a merítési lehetőségük. Noha éppen a Davis-kupa az a versenysorozat, amelyben a világranglista-helyezéseket meghazudtoló eredmények is születnek, végső soron a számok nem hazudnak: az ellenfél egyesben pályára lépőinek pozíciója 45-től 86-ig terjed, nálunk ez a szám 71 és 182...

Még valami: ne feledjük, a magyar férfiválogatott akkor volt képes kiemelkedő teljesítményre a Davis-kupában, ha legalább két játékosa kiválóan játszott.

Tetszik, nem tetszik, ez Gulyás István, Taróczy Balázs és Noszály Sándor idejében is így volt.

Most is ez a helyzet.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!2023.03.16 13:34:16

Tenisz nemzetisport.hu

Megvan az esélye arra, hogy egyedüli és vitathatatlan legjobbja legyen a tenisz történetének.

2023.03.07 11:03:23

Tenisz nemzetisport.hu

Hatékony nyújtás, jóga és a táplálkozásának megújítása segítette a csúcsra a szerb teniszezőt.

2023.03.02 13:26:52

Tenisz nemzetisport.hu

Sorozatunk második részében körüljárjuk, miből fakad a szerb ász mentális ereje és állhatatossága.

2023.02.22 11:58:49

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb teniszezőről írt sorozatunk első része feltárja az Australian Open megnyeréséhez vezető útat.