Cseng Csie a szecsuáni földrengés áldozatainak ajánlja pénzdíját

Vágólapra másolva!
2008.07.02. 12:36
Az idei wimbledoni Grand Slam-torna legnagyobb felfedezettje Cseng Csie, aki négy kiemeltet is legyőzve jutott be az elődöntőbe. A 24 éves kínai már számtalan rekordot átírt a szereplésével, de most egy újabb nagy jelentőségű bejelentéssel vonta magára a figyelmet. Nem tart igényt ugyanis a pénzdíjának rá eső részére.
Nem magának ütöget
Fotó: MTI/EPA/VASZIL DONEV
Nem magának ütöget
Nem magának ütöget
Fotó: MTI/EPA/VASZIL DONEV
Nem magának ütöget

A világelső Ana Ivanovics után Szávay Ágit is felülmúló Cseng az elődöntőbe jutásért a 18. kiemelt Nicole Vaidisovát verte meg, a döntőbe jutásért pedig Serena Williams ellen lép pályára. A Kína Szecsuán tartományának fővárosában, Csengtuban született Cseng Csie a cseh lány legyőzése után bejelentette: pénzdíjának rá eső részét felajánlja a május közepi szecsuáni földrengés áldozatainak.

MI TÖRTÉNT SZECSUÁNBAN?

Május 12-én magyar idő szerint reggel 8 óra 28 perckor a Richter-skála szerinti 7.8 erősségű földrengés rázta meg a Kína középső részén található Szecsuán tartományt. A rengés epicentrumát Csengtutól 92 kilométerre északnyugatra regisztrálták. Megközelítőleg 69 000 ember meghalt, 368 545 megsérült és 18 830 eltűnt. Becslések szerint összesen több mint 115 milliárd dollár anyagi kár keletkezett.
Fontos kitétel a „rá eső rész”, mivel a Kínai Tenisz-szövetség utaztatja az ország versenyzőit világszerte, és ezért cserébe afféle szponzorációként megkapja a pénzdíjak bizonyos százalékát – így Cseng sem az eddig megnyert 187 500 angol font egészét ajánlhattta fel.

„A pénzdíjam nálam maradó részére nem tartok igényt, felajánlom a katasztrófa áldozatainak javára, és ezenkívül is igyekszem annyit és ott segíteni, ahol csak tudok. Szeretném az összes nyereményemet erre a célra fordítani, de ez sajnos nem lehetséges, mert a szövetségnek vissza kell belőle adnom valamennyit” – magyarázta Cseng Csie.

Amikor egyébként a kínai lány az elődöntőbe jutásért küzdött, hazájában – ahol akkor éppen kora reggel volt – több millióan ültek a televíziók előtt és figyelték Cseng Vaidisová elleni mérkőzését. Ez már csak azért is meglepő, mert a világ legnépesebb országában a tenisz korántsem tartozik a közkedvelt és sikeres sportágak közé.

Ezt példázza egyébként az is, hogy Cseng is csak egy szerencsés véletlennek köszönhetően kezdett el teniszezni. "Nagyon sportos, sokat mozgó gyerek voltam, ezért, na meg hogy egészségesebb legyek, a szüleim valamilyen rendszeres sportolási lehetőséget szerettek volna találni nekem. Így bukkantak rá a teniszre, amit akkoriban szinte alig ismertek hazámban. Én sem ismertem, de ahogy játszani kezdtem, azonnal megszerettem" – magyarázta Cseng Csie.

Az első, egyesben Grand Slam-torna elődöntőjéig jutó kínai teniszező a női finálé napján ünnepli 25. születésnapját, és nyilván ő lenne a legboldogabb, ha a jótékony célokra fordítható összeg a jelenleginél jóval magasabbra nőne. Ez ugyanis azt jelentené, hogy bejutott a döntőbe, amely után már minimum 375 000 fonttal gazdálkodhatna – a győztes pedig 750 000 fontot nyer.

KÍNAI LAPSZEMLE

Elragadtatottan ír a kínai sajtó Cseng Csiéről, aki hazájából elsőként jutott be egyesben egy Grand Slam-teniszverseny elődöntőjébe. A Hszinhua nemzeti hírügynökség internetes oldala "Újból megtörtént a csoda" címmel és "Cseng történelmet ír" alcímmel közölt anyagot a szombaton 25 éves kiválóságról, aki kedden már az ötödik győzelmét aratta az idei tornán, míg az angol nyelvű Beijing News szerint "egy szecsuáni lány újraírja a történelmet".

A kommunista párt lapja, a Zsenmin Zsipao leszögezte: a londoni elődöntő jelentősen fellendíti az olimpiai előkészületeket. A világranglistán 133., így a "szent gyepen" szabadkártyával induló játékos szülővárosában a Chengdu Business Daily – a május 12-i földrengésre utalva – úgy fogalmazott, hogy megmutatkozott Csengtu város igazi ereje.
MTI
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik