Téli olimpia: Tóth Zita csak még jobban megszerette a sportágát

Vágólapra másolva!
2022.02.09. 10:31
Mint beszámoltunk róla, Tóth Zita a 40. helyen zárt női műlesiklásban a pekingi téli olimpián. A 19 évesen első ötkarikás játékán részt vevő alpesi síző gyerekkori álmát élte meg, és csak még jobban megszerette a sportágát a kínai fővárosban.
Tóth Zita gyerekkori álmát élte meg Pekingben (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Tóth Zita gyerekkori álmát élte meg Pekingben (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

– Mindkét futamban végigment a pályán, a másodikban javítani is tudott – milyen érzések vannak önben?
– Először is nagyon boldog vagyok, hogy sikerült mindkétszer lejönnöm ezen a nehéz pályán – válaszolta Tóth Zita a második futam után. – Voltak kisebb-nagyobb hibáim, de összességében elégedett vagyok. A második futam után láthattam a családomat a tévében, ez óriási öröm volt, nagyon sokat jelent, hogy boldogságot tudtam nekik szerezni.

AZ EDZŐJE KÉT SZÍVINFARKTUST IS KIHORDOTT LÁBON

SZEPESI Bertold, Tóth Zita edzője: „Ha nagyon tömören akarnék fogalmazni: Zita lehozta a kötelezőt. Én a magam részéről abban bíztam, hogy az óriás-műlesikláson elér bármilyen eredményt, mert az a kicsit gyengébbik száma, és ha ez sikerült volna, leesett volna róla egy nagy teher az első olimpiáján. Így viszont, hogy kiesett óriásban, sokkal görcsösebbé vált a mozgása, ez a szlalom első futamában is látszott – az elején volt három akkora hibája, hogy két szívinfarktust kihordtam lábon...Volt benne egyfajta mentális blokk is – hasonlóan Shiffrinhez –, de végül szépen megoldotta, amit kellett. Zita szintje normál esetben hat másodperc hátrány körül lenne, tehát futamonként két másodperccel már most tudna jobbat menni. Ezért reménykedtem abban, hogy a nyitó számában, az óriásban egy harminc-negyvenedik körüli eredményt el tud érni, mert akkor sokkal felszabadultabb lett volna most. Ez is egy tanulópénz – reméljük, négy év múlva megint ott lesz az olimpián, és akkor már sokkal nyugodtabban, tapasztaltabban tud hozzáállni az egészhez!”

– Mit tanult tizenkilenc évesen első olimpiáján?
– Elsősorban hatalmas motivációt adott a jövőre nézve: mindenképpen ott szeretnék lenni négy év múlva is a játékokon! Most már tudom, milyen egy olimpia, mik a sajátosságai, nem lesz már annyira új. Nagyon várom a folytatást, mert hatalmas örömömet lelem ebben a sportban, és most csak még jobban megszerettem!

– Jelentett ez a szlalom némi gyógyírt az előző szám, az óriás-műlesiklásból való kiesés után?
– Az óriás után kiszomorkodtam magam, és mentem tovább. Ilyen ez a sport: most is láthattuk, Sara Hector például a második helyről szállt ki, és Mikaela Shiffrin is kiesett. Én is izgultam kicsit, szó se róla, de megoldottam, amiben rengeteget segített, hogy kicsi korom óta imádom ezt a sportágat – tulajdonképpen a gyerekkori álmomat élhettem meg itt most, Pekingben, és ez hatalmas élmény!

– Előzetesen azt mondta, egy top harmincas hellyel már nagyon boldog lenne. Negyvenedik lett belőle – így is boldog?
Az óriás-műlesiklás után azt a cél tűztem ki magam elé, hogy a szlalomban mindenképpen leérjek és legyen eredményem. Arra pedig, hogy végül nem sikerült a harmincba kerülnöm, azt tudom mondani: sebaj, majd a legközelebbi olimpián sikerül!

Az első futama

A második futama

A műlesiklás végeredményéről IDE kattintva olvashatnak!

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
ALPESI SÍ, NŐI MŰLESIKLÁS
1. Petra Vlhová (Szlovákia) 1:44.98 perc
2. Katharina Liensberger (Ausztria) +0.08 mp hátrány
3. Wendy Holdener (Svájc) +0.12
4. Lena Dürr (Németország) +0.19
5. Andreja Slokar (Szlovénia) +0.22
6. Michelle Gisin (Svájc) +0.60
...
40. Tóth Zita +10.88

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik