Sífutó-vk: norvég dupla a rukai idénynyitó sprintversenyen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.27. 14:00
A finnországi Rukában férfi és női klasszikus stílusú sprintversennyel megkezdődött a sífutók világkupaidénye. Mindkét számban norvég siker született, előbbieknél Sondre Turvoll Fosli, utóbbiaknál pedig Maiken Caspersen Falla szerezte meg a győzelmet. Az északi ország versenyzői a hat éremből ötöt zsebeltek be.

A viadal óriási norvég fölényt hozott, hiszen a férfiaknál három, a nőknél négy versenyzőjük jutott be a hatfős döntőbe. Utóbbiaknál két svéd próbált meg velük konkurálni, s Stina Nilsson vezetett is sokáig, de az emelkedőn az olimpiai bajnok Falla ellépett mellette, és megnyerte a versenyt. A harmadik helyen honfitársnője, Ranghild Haga végzett.

A férfiaknál viszont taroltak az északiak, Fossli gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, s bár a táv elején a svéd Teodor Petersson és az amerikai Andrew Newell is szorongatta, az emelkedőn a másik két norvég – Eirik Brandsdal és Petter Northug – állva hagyta az üldözőket, így ebben a számban hármas északi siker született.

A rukai sífutóprogram szombaton a férfi 10 és a női 5 km-es szabad stílusú versennyel folytatódik, vasárnap pedig a férfiakra 15, a hölgyekre pedig 10 km-es klasszikus táv vár, amelynek végén összetett győztest hirdetnek a három versenyszám alapján. De pénteken és szombaton síugró-, szombaton és vasárnap pedig északi összetett vk-versenyt is rendeznek ezen a helyszínen.

Sífutó-vk, Ruka (Finnország)
FÉRFI SPRINT (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Sondre Turvoll Fosli (norvég) 2:33.07 perc
2. Eirik Brandsdal (norvég) +1.03 mp
3. Petter Northug (norvég) +1.65
NŐI SPRINT (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Maiken Caspersen Falla (norvég) 2:58.23 perc
2. Stina Nilsson (svéd) +0.26 mp
3. Ranghild Haga (norvég) +1.08

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik