KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.09.26 14:36 Frissítve: 2021.09.26 14:50

Rp. gyorskorcsolya: Burján Csaba nem került be a vk-ra utazó csapatba

Kialakult a rövid pályás gyorskorcsolya világkupa-sorozatra utazó válogatott összetétele, vasárnap eldőlt az is, hogy az olimpiai bajnok Burján Csaba nem vívta ki a helyét a csapatban.

 

Burján Csaba vasárnap sem hajrázott akkorát hogy javítani tudott volna pozícióján (Fotó: Árvai Károly, archív)
Burján Csaba vasárnap sem hajrázott akkorát hogy javítani tudott volna pozícióján (Fotó: Árvai Károly)

 

Megtörtént az, amit már az első nap után sejteni lehetett: Burján Csaba vasárnap sem hajrázott akkorát a Gyakorló Jégcsarnokban rendezett válogatóversenyen, hogy javítani tudott volna pozícióján, így nem vívta ki a jogot arra, hogy jégre léphessen a kvalifikációs világkupa-sorozat állomásain – a válogatási elvek alapján a vasárnap kialakult csapat utazik a vk-sorozat első két állomására, vagyis Pekingbe és Nagojába, hogy az októberi vk-viadalok után a két novemberi európai vk-versenyen milyen összetételű válogatott indul, a jövő zenéje.

A hétvégi válogatóversenyen a férfiaknál három, a hölgyeknél öt hely sorsa dőlt el – Jászapáti Petra, valamint Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry a korábbi eredményei alapján védettséget élvezett. A válogatási elvek értelmében egy-egy korist a szakmai stáb is jelölhetett.

De nem jelölt.

Nem éltünk ezzel a lehetőséggel – tisztázta rögtön a helyzetet Bánhidi Ákos, a short track válogatott edzője és menedzsere. – A férfiaknál Nógrádi Bence, Jászapáti Péter és Tiborcz Dániel csatlakozik a három kiemelthez, Varnyú Alex az itthon maradó tartalék. A hölgyeknél Jászapáti Petra mellett Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja és Somogyi Barbara alkotja a csapatot, a tartalék Albert Viktória.”

A szombati 1000 és 1500, és a vasárnapi 500 és 1000 méteres küzdelmek alapján a rangsorban ötödik helyen végző Burján Csaba tehát itthon marad.

Bárkivel előfordulhat, hogy elbukik egy válogatót, Csabi hiába olimpiai bajnok, nem sikerült számára ez a verseny – nyilatkozta Bánhidi Ákos. – Mindez nem jelenti azt, hogy nem lehet ott februárban a pekingi olimpián, egyelőre annyit jelent, hogy a világkupa-sorozat első két állomásán biztosan nem lesz ott. Sajnos a verseny során Csabi többször esett, ez volt a fő oka annak, hogy nem vívta ki a helyét a csapatban. Nógrádi Bence és Jászapáti Péter már a felkészülés során kiemelkedően teljesített, egyáltalán nem ért meglepetésként a verseny végeredménye. Tiborcz Dániel pedig megbízható, rutinos koris, ezért sem akartunk élni a jelölés eszközével. Akárcsak a férfiaknál, úgy a hölgyeknél is kijelenthető, hogy a juniorok nagyon megnehezítették a felnőttversenyzők dolgát.”

2021.06.19 10:03:33

Téli sportok PIRCS ANIKÓ (szöveg), FÖLDI IMRE (fotó)

A 22 éves szegedi korist egyelőre a sebesség hajtja, de civilben nyugis életet tervez: fordítóként dolgozna.

2021.06.08 23:43:55

Téli sportok K. E.

Az olasz emelkedőkön Valter Attilának és Dina Mártonnak szurkoltak Jászapáti Petráék.

2021.02.23 07:28:49

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

„Hat legszebb díjam mellett ma is ereklyeként őrzöm azt a kopott kis retikült, amit akkor kaptam.”

2021.02.22 09:08:56

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Sebestyén Júlia és Hoffmann Nóra versenyzőként bizonyított, most edzőként dolgoznak az újabb sikerekért.