Rp. gyorskorcsolya: aranyérmes a férfiváltó Heerenveenben

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.10.03. 18:08
null
Liu Shaolin Sándor az első helyen hozta be a váltót (Fotó: Getty Images)
Remekül kezdte az idényt a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor szombati győzelme után vasárnap a férfiak váltója is aranyérmes lett a Heerenveenben megrendezett Invitation Cup elnevezésű viadalon. A versenyről Bánhidi Ákos, a csapat edzője és menedzsere osztotta meg tapasztalatait a Nemzeti Sporttal.

 

Hosszú, verseny nélküli időszak végén léphettek újra jégre a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók Heerenveenben az Invitation Cup elnevezésű viadalon, amely a hollandok válogatója is volt egyben, vagyis a kontinens egyik legjobbjának számító ország korisai „kihegyezett” formában száguldoztak a jégen – már ha a mieink ezt megengedték nekik...

A férfiak között olyan nagyon nem tündökölhettek, pedig a hazaiak mellett az első sorával volt jelen a versenyen Olaszország és Franciaország is, hiszen 500-on Liu Shaoang (FTC), ezeren és ezerötszázon pedig Liu Shaolin Sándor (FTC) győzelmét hozta a viadal, s emellett az érmeken is zömmel a magyarok osztozkodtak: ezer méteren például minden medáliát begyűjtöttek a mienk, mert a fivérek mellett Krueger John-Henry (FTC) is remekelt.

A hölgyeknél Jászapáti Petra (SZKE) vitte a prímet, különösen a vasárnapi ezer méteres döntőbeli futása volt gyönyörű, merthogy négy holland mellett ő dolgozott a legtöbbet a kilenc kör során, s bár az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Suzanne Schulting ezúttal is lehengerlő volt, vb-ezüstérmesünk elégedett lehet a teljesítményével és a második helyével.

„Mielőtt a mieink teljesítményéről regélnék, elárulom: megköszöntem a verseny szervezéséért felelős három embernek, hogy megrendezték a viadalt, ráadásul így, vagyis edzőbarát módon, ahol lehetőség volt a variálásra, volt A és B kategória, tehát mindenki szóhoz juthatott a vele egy szinten lévő versenyzők között – árulta el Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere. – Irgalmatlan versenyínségben szenvedtünk már mi is, a legtapasztaltabb versenyzőknek is szüksége volt arra, hogy téthelyzetben »leporolják« azokat az idegpályákat, amelyeket az edzéseken nem lehet. A legfontosabb hozadéka ez volt ennek a versenynek, s persze az, hogy mentálisan is kellett már a megméretés: azok a feszültségek, amelyek menet közben felgyűltek, Hollandiában kiszabadultak, élmény volt látni, hogy azok is pacsiztak egymással a jégen, akik a felkészülés monoton napjai során néha már morgolódtak egymásra.”

Az egyéni remeklések mellett két váltóversenyben is nagyot mentek a mieink, hiszen a vegyes és a férfiváltó aranyát is hazahozták Liu Shaolinék: utóbbit ráadásul úgy, hogy mindhárom „friss” csapattag, vagyis Jászapáti Péter (SZKE), Nógrádi Bence (FTC) és Tiborcz Dániel (MTK) is szerephez jutott, ráadásul a fináléban a futási sorrenden is variáltak az edzők, így Liu Shaoangé lett a befejező szerep.

„Akadtak, akik az első pillanattól jól mentek, a többségnél viszont megfigyelhető volt, hogy fokozatosan lendült bele. Persze, akadtak rosszabb futamok, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy hihetetlenül jó, hogy megrendezték ezt a versenyt, szükségünk volt erre az élményre, hiszen hamarosan ennél sokkal élesebb helyzetekben kell bizonyítanunk” – utalt arra Bánhidi Ákos, hogy októberben már két olimpiai kvalifikációs világkupaversenyen (Peking, Nagoja) is bizonyítaniuk kell legjobbjainknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik