Rp. gyorskorcsolya: döntős a férfiváltó a drezdai vk-n

Vágólapra másolva!
2023.02.04. 18:03
null
Nógrádi Bence volt a férfiváltó vezéregyénisége (Fotó: Árvai Károly, archív)
Hárman futottak B-döntőt a mieink közül, és a B-döntőben léphetett jégre a vegyes váltónk is – a nap legjobb híre, hogy a férficsapatunk bejutott a vasárnapi fináléba.

A drezdai világkupaverseny tökéletesen megmutatta, milyen helyzetben van, hol tart jelenleg a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás – és ez a megállapítás leginkább az egyéni távokra igaz.

Merthogy a négy számban (1000 és 1500 méteren osztottak érmeket a férfiaknál és a nőknél egyaránt) háromban is odaértek a mieink a B-döntőbe: Jászapáti Petra és Nógrádi Bence 1000, Sziliczei-Német Rebeka 1500 méteren futhatott „kisdöntőt”.

Jászapáti Petra egy finálénak is felérő elődöntőből jutott be a B-döntőbe, ahol végül a harmadik, összesítésben a nyolcadik lett.

Nógrádi Bencét egy finálés kizárás „segítette” eggyel jobb pozícióba ennél: a 19 éves tehetséges korcsolyázó hetedik helye pályafutása eddigi legjobb vk-eredményét jelenti.

Sziliczei-Német Rebeka a sok továbbjuttatás miatt hatodmagával lépett jégre a B-döntőben 1500 méteren, s mivel a fináléban nyolcan versenyeztek, a B-döntő utolsó helye a 15. pozíciót érte Drezdában.

Vegyes váltónk a délelőtti program végén megrendezett elődöntőben a harmadik lett, így az áhított finálé helyett szintén a B-döntőbe jutott, ahol pedig bizalmat kapott két újonc Major Dominik és Szigeti Dóra személyében – utóbbi sajnos a második futása végén kicsúszott, a váltás kapcsán pedig becsúszott még egy baki, így a mieinket kizárták a bírók.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összetételben futó váltónk az elődöntőben a hollandokkal, a kínaiakkal és a franciákkal küzdött a fináléért: a kvartett egy ideig tapadt az előbbi két váltóra, ám aztán a franciák előztek, a mieink pedig „beragadtak” a negyedik helyen, s mire sikerült visszavenni a harmadik helyet, Hollandia és Kína már akkora előnyt harcolt ki, hogy képtelenség volt odaérni a döntőt érő két hely valamelyikére – a magyar csapat vasárnap a B-döntőben léphet jégre.

A Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex összeállítású csapatnak az elődöntőben Hollandia, Kanada és Kazahsztán jutott, s ez a feladat még egy rutinosabb váltót is nagy próbatétel elé állított volna, még azok után is, hogy a hollandok hibáztak, és kicsúsztak menet közben – Kanada meghúzta a sort, Nógrádiék pedig a kazahokkal viaskodtak a még döntőt érő második helyért. A végletekig kiélezett utolsó körökben hol mi, hol a kazahok korcsolyáztak a második helyen, aztán Tiborcz Dániel az utolsó kanyarban előzött – a bírók szerint tisztán, így a magyar kvartett jutott a fináléba.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 5. ÁLLOMÁS, DREZDA

Férfiak. 1000 m: 1. Pak Dzsi Von (dél-koreai) 1:23.231, ...7. Nógrádi Bence, ...27. Varnyú Alex, ...29. Tiborcz Dániel. 1500 m (1): 1. Li Dzsun Szo (dél-koreai) 2:28.291, ...17. Bontovics Balázs. Nők. 1000 m: 1. Suzanne Schulting (holland) 1:30.391, ...8. Jászapáti Petra, ...19. Kónya Zsófia, ...24. Bácskai Sára Luca. 1500 m (1): 1. Csoj Min Dzsong (dél-koreai) 2:26.536, ...15. Sziliczei-Német Rebeka, ...17. Somodi Maja, ...39. Szigeti Dóra. Vegyes váltó (2000 m):...8. Magyarország (Bácskai Sára Luca, Szigeti Dóra, Major Dominik, Talabos Attila – Jászapáti Petra, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel)

A világkupa-sorozat sajátossága, hogy minden állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, ez Drezdában az 1500 méter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik