Műkorcsolya Eb: olasz vezetés jégtáncban, a Turóczi, Major duó 21.

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.01.15. 22:33
null
A Turóczi, Major duó pályafutása legjobb eredményét érte el – de nem került húszba (Fotó: Mirkó István)
A jégtáncosoknál az olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte páros sikerével zárult a rövidprogram a SYMA csarnokban zajló budapesti műkorcsolya Európa-bajnokság szerdai nyitónapján. A Turóczi Dóra, Major Balázs kettős 21. helyen zárt.

A tavaly bronzérmes Cappellini és Lanotte duó quickstep táncával valósággal elbűvölte a mintegy 2000 fős közönséget, és ha minimális különbséggel is, de kisebb meglepetésre megelőzte az egy éve második Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov orosz kettőst. A harmadik helyen a brit Penny Coomes, Nicholas Buckland duónak már jelentős, közel nyolcpontos a hátránya.

A Turóczi Dóra, Major Balázs páros pedig éppen kiszorult a legjobb húszból, a 21. helyen zárt a 29 indulóból, így nem mutathatja be kűrjét a csütörtök esti programban, pedig pályafutása legjobb eredményét érte el 46.80 ponttal.

A magyarok elsőként léptek jégre és amint elindult a zene, a közönség máris ütemes tapssal biztatta a kontinensviadal első hazai szereplőit, akik lendületesen és összhangban táncolták végig a charlestonra és quickstepre előadott rövidprogramjukat, de végül ez is kevésnek bizonyult a húszba kerüléshez.

NŐI RÖVIDPROGRAM

A 17 éves orosz Adelina Szotnyikova áll az élen a nők rövidprogramja után, mögötte honfitársa, az egész kontinensviadal mezőnyének legfiatalabbja, a 15 éves Julija Lipnyickaja a második, kevesebb mint egypontos hátránnyal. Az ötszörös Európa- és egyszeres világbajnok, címvédő olasz Carolina Kostner a harmadik, de a hátránya neki is kevesebb két pontnál.

Az esélyesek közül elsőként Kostner lépett jégre, és Schubert Ave Mariájára olyan csodálatos programot mutatott be, hogy szezonbeli legmagasabb pontszámát kapta, és toronymagasan vezetett. A közönség szimpátiáját is kivívta, ami az üdvrivalgásból és a jégre repülő plüssállatokból, virágokból is látszott.

A tavalyi Eb-n Kostner mögött második Szotnyikova, ha lehet még tökéletesebb produkciót nyújtott, és művészileg talán túl is szárnyalta riválisát, amiért a bírók pályafutása legmagasabb pontszámával jutalmazták.

Utolsóként Lipnyickaja mutatta be rövidprogramját, aki – a favoritok közül egyedüliként – nem a legkönnyebbnek számító tripla toeloop-tripla toeloop kombinációt választotta, hanem elsőre háromfordulatos Lutzot, másodikra tripla toeloopot ugrott. A 2012-es junior világbajnoknak az ugrásai mellett a forgásai is szemet gyönyörködtetőek voltak: lábfejét egészen fejmagasságig húzta. Ennek ellenére a pontszáma valamelyest elmaradt Szotnyikováétól, amit a közönség kisebb megrökönyödéssel fogadott.

„Nem volt tökéletes a produkcióm, de összességében így is elégedett vagyok a teljesítményemmel" – nyilatkozta az MTI-nek a rövidprogram után Szotnyikova.

A nőknél – ahol nincs magyar a 37 induló között – a kűrt péntek este rendezik.

Az Eb csütörtökön 11.45-től a férfiak rövidprogramjával folytatódik, melyben Forgó Kristóf is érdekelt lesz.

MŰKORCSOLYA ÉS JÉGTÁNC EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
EREDMÉNYEK

Jégtánc rövidprogram:
1. Anna Cappellini, Luca Lanotte (olasz) 69,58 pont
2. Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov (orosz) 69,54
3. Penny Coomes, Nicholas Buckland (brit) 61,76
...21. Turóczi Dóra, Major Balázs 46,80

KORÁBBAN
Női rövidprogram:

1. Adelina Szotnyikova (orosz) 70,73 pont
2. Julija Lipnyickaja (orosz) 69,97
3. Carolina Kostner (olasz) 68,97

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik