Nemzetisport.hu 2013.03.17 17:04 Frissítve: 2015.03.31 03:04

Műkorcsolyázóként készül Szocsiba a török vb-legenda - videó

Ilhan Mansiz 2002-ben legendává vált a labdarúgó világbajnokságon, most pedig szlovák szerelme oldalán új karriert épít. A téli olimpián a műkorcsolyázók páros versenyében képviselné Törökországot.

Ilhan Mansiz és Olga Beständigová komolyan készül a téli olimpiára (Fotók: Action Images)

Ilhan Mansiz a 2002-es japán-dél-koreai közös rendezésű világbajnokságon 3három gólt szerzett, azokkal viszont örökre beírta a nevét a török futball históriás könyvének arany lapjaira. Az első találatát ugyanis a negyeddöntő hosszabbításában jegyezte Szenegál ellen – az akkori aranygól szabálynak köszönhetően az a mérkőzés végét, egyben az elődöntőbe jutást jelentette. A másik két gólját pedig a bronzmérkőzésen érte el, ahol a törökök 3–2-re legyőzték a hazai pályán harcoló Dél-Korea csapatát.

Az egykori NSZK-ban született Mansiz megfordult – többek között – az 1. FC Köln, a Besiktas és a Hertha Berlin csapatában is, a válogatott mezét pedig 21 alkalommal ölthette magára (7 gólt szerzett ezeken a meccseken), éppen a török foci legfényesebb sikereinek időszakában.

 

Ilhan Mansiz és Olga Beständigová produkciója a show műsorban

2007-ben azonban (32 éves volt ekkor) azonban egy müncheni gyalogátkelő elütötte egy autó, és olyan súlyosan megsérült a térde, hogy szó sem lehetett a karrierje folytatásáról. Ehelyett jött egy új karrier lehetősége: nagyjából egy évvel a baleset után meghívást kapott a Sztárok a jégen című műsor török változatába (Buzda Dans), ahol a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpián jégre lépő Olga Beständigová lett a partnere. A szlovák-török páros olyannyira megtalálta a közös hangot, hogy nem csak a versengést nyerték meg, de szerelem is szövődött közöttük. Ma pedig együtt élnek az Egyesült Államokban – és közösen készülnek a nagy kalandra: kijutni a szocsi téli olimpiára a páros műkorcsolyázók mezőnyében.

(Forrás: youtube.com/user/RussiaToday)

„Oli volt az, aki a verseny során meglátta bennem a lehetőséget – idézi a Guardian írása az egykori futballistát. – Mindig is szerettem volna egy második sportkarriert, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy ez éppen a páros műkorcsolyázás lesz. Persze még véletlenül sincsenek vérmes reményeink, nem álmodunk éremről. Számunkra a részvétel sokkal többet jelentene bármilyen győzelemnél. És biztatással szolgálhatnánk mindenkinek, azt üzenve, hogy nem számít, ki hány éves, mindenki megvalósíthatja az álmait, aki hajlandó értük keményen dolgozni."

Ilhan Mansiz és Olga Beständigová komolyan készül a téli olimpiára (Fotók: Action Images)

A kemény munka további tartalmat nyer, ha tudjuk, a fentebb említett baleset során Mansiz bal térde teljesen tropára ment, szinte minden szalagja elszakadt. Ehhez képest, most forgásokat, ugrásokat és emeléseket gyakorolnak egy arizonai jégpályán.

Ilhan Mansiz és Olga Beständigová komolyan készül a téli olimpiára (Fotók: Action Images)

„Én lennék az első sportoló, aki egy foci-vb-n és egy téli olimpián is részt vesz. Az külön vicces, hogy harminckét évesen, mielőtt életemben először korcsolyát húztam, még csak a tévében sem láttam műkorcsolyát” – mesélt az indulás nehézségeiről Mansiz, aki mostanában heti hat napon jár jógára, balettre, konditerembe és persze jégre.

A Mansiz–Beständigová páros két úton juthat ki Szocsira, de ők már tudják, hogy melyiket választják. A napokban zajló világbajnokságot – ahonnan 16 páros kvalifikálhatja magát – kihagyják, és minden erejükkel a szeptemberi Nebelhorn Kupára készülnek, ahol további négy kvótát osztanak ki.

Ilhan Mansiz és Olga Beständigová komolyan készül a téli olimpiára (Fotók: Action Images)
2020.12.28 21:55:06

Sportszelep B. L.

Hulk volt feleségének az unokahúgát vette el • Szexi német futó hívta ki Hummelst • Hamilton exe 42 évesen is bomba formában.

2020.10.06 18:02:11

Sportszelep K. D.

Alica Schmidt a német válogatott ikonját hívta kis egy futóversenyre.

2020.09.20 17:50:56

Sportszelep nemzetisport.hu

Donny van de Beek és Estelle Bergkamp több mint egy éve alkot egy párt.

2020.09.11 13:12:20

Sportszelep nemzetisport.hu

Újabb fotósorozattal bizonyította, hogy jól érzi magát a kamerák előtt.

2020.08.20 17:22:24

Sportszelep H. D.

A francia utánpótlás-válogatott kapus és az influenszer hivatalosan is egy párt alkot.