A hóra még szavuk sincs, síelőik mégis vannak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.15. 11:48
null
Robel Teklemariam Etiópia fővárosában, Addis Abebában is edzett a 2010-es olimpiára (fotó: Reuters)
Etiópiában az amhara nyelven még konkrét szó sincs a hóra, de a Teklemariam testvérek, Yoseph, Benyam és Robel 2005-ben elhatározták, hogy megalapítják az ország síszövetségét.

Etiópiában az amhara nyelven még konkrét szó sincs a hóra, de a Teklemariam testvérek, Yoseph, Benyam és Robel 2005-ben elhatározták, hogy megalapítják az ország síszövetségét.

Robel 2006-ban és 2010-ben elindult Torinóban és Vancouverben is az olimpián, és ezzel beírta Etiópiát a téli olimpiák történelemkönyvébe.

„A legtöbb etiópiai, akivel találkoztam, vagy online beszéltünk, úgy gondolják, hogy ez nagyon király dolog, és gyakran elámulnak, hogy az országuknak vannak síelői, és még a téli olimpián is indulnak. A legtöbb etiópot a híres futóinkon kívül nem is érdekli az olimpia” – mesélte Yoseph.

A Teklemariam testvérek ugyan Etiópiában születtek, de az Egyesült Államokban nőttek fel.

„Először New Yorkban éltünk át telet 1983-ban, és ekkor is láttunk először havat. De amíg nem jutottam el Lake Placidbe, nem láttam valódi hóesést.”

Robel Amerikában a gimnáziumban és a főiskolán is kiválóan síélet, ezért úgy döntött, hogy versenyző lesz. Testvérei segítségével megalapították az etióp síszövetséget.

„Magánadományokból szereztük meg az elinduláshoz szükséges összeget. A vancouveri olimpia előtt néhány egyéni szponzort is sikerült felhajtani. Nem volt ez nagy összeg, nagyjából 6–8 ezer dollár, de nagyon jól jött, hogy részt vehessek a kvalifikációs versenyeken.”

Torinóban és Vancouverben a Teklemariam testvéreket rendszeresen összekeverték a jamaicai bobcsapat tagjaival.

„Amikor Vancouverben sétáltam, gyakran hallottam, ahogy kiáltoznak utánam: »jamaicai bobcsapat!«. Erre visszakiáltottam: »etiópiai sícsapat!«”

„Tudtuk, hogy sok etiópiai űz téli sportokat, és az volt a célunk, hogy Robel 2010-es részvételével ezek a fiatalok ezt mondják magukban: »Hé, etióp vagyok, és síelek is. Hogyan csatlakozhatnék a csapathoz?« Szerintem ez nagyon izgalmas dolog.”

Szocsiban nem indult etióp versenyző, de remélik, hogy 2018-ban már újra ott lesz valaki.

„Jarrel James etióp síző szeretne 2018-ban részt venni Dél-Koreában az olimpián. Nemrég kezdtük a munkát, és nagyon élvezi a sífutást.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik