Cokeball - kidobós őrület a hazai egyetemeken

Vágólapra másolva!
2013.03.09. 10:22
Másodszor indul útjára a hazai egyetemek között az országos kidobós kupa, a Cokeball. Az idén ismét hét város egyetemi hallgatói mérhetik össze tudásukat. Tavaly 21 felsőoktatási intézmény 64 csapata játszott, és több mint ötezren követték az eseményeket élőben a selejtezőkön és a döntőn. Az egyetemek kupáján 221 óra játékidő alatt csaknem 3000 kilométert futottak a résztvevők, miközben 1470-szer találták el egymást a labdával. Az idei bajnokságra március 9-ig lehet nevezni.

Néhány évtizede a kidobós volt talán az egyik legnépszerűbb iskolai labdajáték és csoportos sportolási forma. A jól ismert és közkedvelt játék némileg háttérbe szorult, de a tavalyi évtől ismét reneszánszát éli az egyetemisták között. Népszerűsége egyértelműen egyszerűségéből fakad, hiszen nem igényel előképzettséget, ezért is válhatott az egyetemisták egyik kedvenc mozgásformájává, amelynek a Cokeball adott országos keretet.

A kidobós ismét reneszánszát éli az egyetemisták körében
A kidobós ismét reneszánszát éli az egyetemisták körében

„Ez a játék nemcsak adrenalin-növelő, ahogy menekülsz a találat elől, de egyszerű is, mindenki játszotta az általános iskolában, így nem volt nehéz csapatot toborozni. Persze nem mindegy, milyet! Nekem speciel győztes csapatot sikerült összeraknom, hiszen mi nyertük tavaly a kupát, csaknem száznegyven sikeres kidobással. – mondta büszkén Földvári Mihály, a tavalyi bajnokcsapat kapitánya, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója. – Mi ugyan testnevelés szakosok vagyunk, de a kidobósban az a jó, hogy mindenki egyenlő eséllyel indulhat. Csak jól kell dobni, meg gyorsan kell futni. Nagy buli volt összemérni magunkat a többiekkel. Az idén is nevezünk, és reméljük, most még több csapat jelentkezik, de a mi szurkolóink lesznek a legtöbben!”

A kiegyensúlyozott életmód különösen ebben az életkorban fontos, mert jórészt ekkor alakulnak ki a későbbiekben meghatározó életviteli szokások. Számtalan kutatás mutat rá arra, hogy a gimnázium után a fiatalok egyre kevesebbet mozognak. A 18-25 év közötti fiatal felnőttek testnevelésóra hiányában „leszoknak” a rendszeres sportról. A 25 és 30 év felettieknél pedig még nagyobb a „lemorzsolódás”. Ezért az ilyen és hasonló egyetemi sporteseményeknek egyre nagyobb jelentőségük van, hiszen szórakoztató formában szoktatják rá a fiatalokat az aktív életmódra.

2012-ben 201 csapat jelentkezett, nekik 20 987 virtuális szurkoló drukkolt a Facebook közösségi oldalán. A virtuális szurkolók azért is elengedhetetlenek, mert az ő segítségükkel juthatnak be a csapatok a selejtezőkbe. Még most sincs késő nevezni és szurkolókat gyűjteni. A bajnokságra a résztvevő hét városból (Budapest, Győr, Eger, Debrecen, Veszprém, Nyíregyháza, Pécs) március 9-ig lehet regisztrálni, aCoke Funiversity Facebook-oldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik