Spanyolország: a La Liga közleményben kritizálja a FIFA-t

Vágólapra másolva!
2023.03.15. 19:45
null
Javier Tebas, a La Liga elnöke (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, a FIFA vezetői testülete úgy döntött, hogy megtartja a négycsapatos csoportokat a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon a bővített mezőny ellenére. A spanyol élvonalbeli bajnokság (La Liga) közleményben kritizálja a FIFA döntését, mivel az nem veszi figyelembe a sportágra gyakorolt hatását.

A labdarúgó-világszervezet kedden közölte, hogy a 2026-os világbajnokságon a korábbi 64 helyett 104 mérkőzést rendeznek. A torna hossza a várakozások szerint 40 napra nő, s a kluboknak ugyanúgy 56 napra kell elengedniük a játékosokat.

A spanyol élvonal közleményben reagált a bejelentésre. „A FIFA továbbra is folytatja azt a rossz gyakorlatát, hogy egyoldalúan dönt a világ labdarúgónaptáráról, teljesen figyelmen kívül hagyva a nemzeti bajnokságok és általában a futballközösség fontosságát”kezdi közleményét a La Liga. Továbbá megjegyzik, hogy a FIFA nem veszi figyelembe a gazdasági károkat. A legnagyobb probléma a klub-vb-vel van, amely döntően befolyásolja a bajnokságok versenynaptárait.

A La Liga szerint ez a sorozat csak tovább terheli az eddig is sűrű versenynaptárt, emiatt a szervezet és a World Leagues Forum más ligái is megvizsgálják a FIFA döntését és döntenek a következő lépésekről.

A közlemény végén megemlítik, hogy a La Ligának már folyamatban van egy ügye a FIFA ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). A decemberben benyújtott ügy hasonló kérdésekkel foglalkozik, miután a FIFA bejelentette a klubvilágbajnokság formátumát.

A BBC Sport megemlíti, hogy a játékosok szakszervezete (FIFPro) és a labdarúgók szövetsége (PFA) képviselői szintén bírálták a FIFA terveit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik