Guardiola: „Olyan évünk lesz, amikor mindenki remekül fog szórakozni”

Vágólapra másolva!
2009.06.18. 13:50
Alig egy évvel ezelőtt, 2008. június 17-én jelentették be hivatalosan is a Camp Nouban, hogy a korábbi Barcelona játékos, Josep Guardiola lesz a labdarúgócsapat új vezetőedzője. Joan Laporta elnökkel és Txiki Begiristain sportigazgatóval az oldalán székfoglaló beszédében Guardiola nem ígért címeket, csak kemény munkát és sok erőfeszítést. Ugyanakkor megígérte a szurkolóknak, hogy mindenki remekül fog majd szórakozni – nos, visszatekintve a magunk mögött hagyott idényre, Guardiola szavai tökéletesen beigazolódtak. Ennek kapcsán hosszabb visszatekintést közöl a Barcelona hivatalos honlapja, most ebből szemezgetünk.
Guardiola (a levegőben) az idén mindent megnyert a Barcelonával
Fotó: Action Images (archív)
Guardiola (a levegőben) az idén mindent megnyert a Barcelonával
Guardiola (a levegőben) az idén mindent megnyert a Barcelonával
Fotó: Action Images (archív)
Guardiola (a levegőben) az idén mindent megnyert a Barcelonával

„Úgy érzem, készen állok. Ha nem így lenne, most nem ülnék itt előttetek.”

Annak ellenére, hogy ez volt a debütálása edzőként a spanyol első osztályban, egyből magáévá tette a klub különleges atmoszféráját. Az első naptól kezdve sikeresen átadta a labdarúgásról vallott filozófiáját, és fáradhatatlanul dolgozott a közös sikerekért, aminek meg is lett az eredménye: a klub történetének egyik legsikeresebb idényét produkálta.

„Hiszek a kemény munkában és a sok erőfeszítésben, aminek meglesz az eredménye.”


Januárban átrakatta az edzéseket a Joan Gamper sportcentrumba, ahol minden adott az eredményes munkához. Sikeresen motiválta a játékosait, akik hittek benne, valamint tökéletesen menedzselte a csapatot a szezon során. „Megbocsátom, ha hibáznak, csak azt nem tűröm el, ha nem adnak ki magukból mindent.” Ennek megfelelően számos alkalommal álltak fel vert helyzetből, elég ha csak a Chelsea elleni BL-elődöntőre gondolunk, amikor az utolsó pillanatokban szerzett egyenlítő góllal harcolták ki a továbbjutást.

„Úgy gondolom, hogy a lehető legjobb kerettel dolgozhatok.”

Nem múlt el úgy sajtótájékoztató, hogy Guardiola ne emelte volna ki, mennyire szerencsés, hogy ilyen csapattal dolgozhat együtt, ahol lehetősége van vegyíteni a saját nevelésű tehetségeket a külföldi sztárokkal. 32 főből álló keretből dolgozhatott, kilencen debütáltak nála az első csapatban.

„Egyedül nem leszek rá képes. Szükségem van egy csapatra.”

Nem szállt el a dicséretektől, és ez a szemlélet jellemezte csapatát is. Mindig hangsúlyozta az egység fontosságát, a legfiatalabb junior korú játékosoktól az edzői stábjáig. Megbízott a segítőiben, akik szintén fontos szerepet játszottak a sikerekben.

„Szeretnék címeket ígérni, de ez nagy hiba lenne. Senki sem teheti meg ezt, főleg nem egy edző. Ugyanakkor úgy érzem, mindenki büszke lehet majd ránk. Olyan évünk lesz, amikor mindenki remekül fog szórakozni.”

Guardiola nem esett abba a hibába, hogy bármit is száz százalékra megígérjen. A szurkolók nagy támogatást jelentettek, legtöbbször megtöltötték a stadiont, és méltóképpen ünnepelték meg a három elnyert címet is. Eközben Európa-szerte megcsodálhatták a focirajongók a Barcelona játékát.

„Olyan csapatot látnak majd, amely elkötelezett a játék iránt, és megvan a saját filozófiája.”

Guardiola az első pillanattól kezdve elkötelezte magát a támadófutball iránt, számos alkalommal hangoztatta, hogy máshogy el sem tudná képzelni a játékot. Olyan csapatot alakított ki, amelyben a támadóknak is a legjobb védőkké kell válniuk, ha éppen arra van szükség, és fordítva.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik