Katalán tündérmese – a Girona hét forduló után még veretlen a spanyol élvonalban

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.09.30. 11:41
null
Van mit ünnepelni: hét bajnoki forduló után a Girona hat győzelemmel és egy döntetlennel állt, és vezette a La Liga tabelláját (Fotó: AFP, Imago Images)
Bár a Real Madrid elleni megméretés csak most következik, hét fordulót követően a Girona állt a spanyol La Liga tabellájának élén, amely csak 2022 nyarán jutott fel az élvonalba. A keret magját fiatal tehetségek és sokat látott veteránok alkotják, a tulajdonos pedig a Manchester City alá tartozó City Group, vagyis a fejlődési lehetőség is adva van.

 

Az 1933-ban alapított katalán klub története jelentős részét a másod- és harmadosztályban töltötte, de a negyedik, ötödik ligában is jó néhányszor megfordult. A 2016–2017-es idényben aztán a Levante mögött másodikként végzett a La Liga 2-ben, így históriája során először vívta ki az élvonalbeli tagságot. Ha ez még nem lett volna fordulópont a klub életében, 2017 nyarán a Manchester City égisze
alá tartozó City Football Group megvásárolta az egyesület meghatározó tulajdonrészét, pontosan 44.3 százalékot. Társtulajdonosa továbbá Pere Guardiola, aki a Cityt menedzserként irányító, edzőként háromszoros BL-győztes Josep Guardiola öccse. A Gironába azonban így sem kezdték el önteni a pénzt, inkább a tehetséggondozásra, a futballfilozófia átültetésére helyezték a hangsúlyt. A katalán klub két évnyi élvonalbeli tapasztalatszerzést követően 2019 nyarán kiesett, hogy aztán 2022-ben újra feljusson, jókora bravúrral, hiszen hatodikként tudott két párharcot is sikerrel venni a La Liga 2 playoffkörében. Közben a Király-kupában is kiemelkedő sikereket ért el: 2019-ben a negyeddöntőig menetelt, majd kétszer a nyolcaddöntőig jutott.

A vezetőedző, a 47 éves Míchel a gyors, lendületes futball híve
A vezetőedző, a 47 éves Míchel a gyors, lendületes futball híve


A Girona 2022-es feljutását már az egy évvel korábban kinevezett, most 47 esztendős vezetőedző, Míchel (Miguel Ángel Sánchez Munoz) vezényelte, aki játékosként a Rayo Vallecano ikonja volt, s 2017 és 2019 között edzőként is dolgozott ott. A katalán csapat játékstílusa megegyezik azzal, amit a City Group is elvár klubjaitól: gyors, lendületes, ugyanakkor alkalmazkodó pozíciós futball, amely akkor a legstabilabb, ha labdabirtoklásra épül, de kontratámadásból, átmenetből ugyanúgy alkalmazható. Nos, a Girona ezt hozza 2021 nyara óta, sikeressége pedig vitathatatlan. Rögtön a feljutást követő első idényben, 2022–2023-ban a 10. helyen végzett, úgy, hogy az utolsó forduló előtt még volt esélye rá, hogy a 7., európai kupaindulást jelentő pozícióban végezzen. A mostani évadból pedig még csak hét forduló telt el, s a Girona már 19 pontot gyűjtött (6 győzelem, 1 döntetlen), ezzel története során először került az élvonal tabellájának élére! Mindehhez persze nemcsak a klubfilozófia, a játékstílus és a vezetőedző tevékenysége járult hozzá, hanem a játékosoké is...

A holland válogatott Daley Blind a Bayern Münchentől érkezett
A holland válogatott Daley Blind a Bayern Münchentől érkezett


Már az előző idényben is az elvárást túlteljesítő keret a nyáron tovább formálódott. A kapuba ingyen érkezett a Fulhamtől az argentin-olasz Paulo Gazzaniga, aki eddig hét bajnokin nyolc gólt kapott, de két meccsen érintetlen maradt a hálója, s a várható kapott gólok alapján kettőtől meg is mentette csapatát. A védelem megerősítésére ingyen jött a Bayern Münchentől a rutinos, 33 éves belső védő, a holland Daley Blind, valamint a Barcelonától kölcsönbe a spanyol Eric García, akinek párharcerőssége ugyan nem ütötte meg a topszintet, de passzolásban és labdakihozatalban elitkategória. A középpálya felfrissült a fiatalítás jegyében: szintén a Barcelonától, szintén kölcsönbe érkezett a 20 éves spanyol Pablo Torre, a Manchester Citytől jutányos áron, ötmillió euróért a venezuelai Yangel Herrera, a Villarrealtól a támadásokat segítő 22 éves spanyol Iván Martín, valamint a mindössze 18 esztendős kolumbiai Jhon Solís, akiért hatmillió eurót fizetett a katalán klub az Atlético Nacionalnak. A támadósorba három fontos láncszemet illesztett be Míchel. A tapasztalt, 31 éves spanyol szélsőt, Portut, aki egyelőre legtöbbször csak csere, de van már gólja a bajnokságban. Nála jóval nagyobb szerepet kap a csak 19 éves brazil balszélső, Sávio, aki a francia Troyes-tól került Gironába kölcsönbe, de hét bajnokin már két gólja és négy gólpassza van, s ha tartja a formáját, biztos, hogy végleg megveszi a Girona – vagy egy még nagyobb klub. Kilencesnek, egyedüli csatárnak a Dnipro 26 éves ukrán válogatott játékosa, Artem Dovbik érkezett nyolcmillió euróért – az ő megszerzése volt a klub legdnagyobb nyári befektetése, de úgy látszik, megtérül, hiszen már három gólja és két gólpassza van a bajnokságban.

A brazil Sávio mgeszerzése egyelőre telitalálatnak bizonyult
A brazil Sávio mgeszerzése egyelőre telitalálatnak bizonyult


Jól látszik tehát, mi a vezetőség elképzelése: fiatal, ambiciózus, topszintre vágyó futballisták szerződtetése, adott esetben kölcsönbe megszerezve, pénzügyileg okosan építkezve. Emellett az is fontos, hogy a felsorolt játékosok illenek egymáshoz és a csapat stílusához, a labdarúgók zöme gyors, technikás, ügyes. Persze a tapasztalat is fontos, Blind és Portu mellett a rutinjára épít a csapatkapitány, a 36 éves uruguayi csatár, Cristhian Stuani is – ők olyan erényeket is csillogtatnak, amelyek új dimenzióba képesek emelni a játékot, ha nem minden a terv szerint alakul. És akkor még nem is említettük a keretnek azon értékes tagjait, akik korábban kerültek a klubhoz: a 20 éves spanyol jobbhátvédet, Arnau Martínezt vagy a 25 éves ukrán szélsőt, Viktor Cihankovot. Mindent összevetve, a Girona láthatóan jó úton halad, Spanyolország talán legizgalmasabb projektje épül a katalán városban, de a csapat első helyezése hét forduló után megtévesztő lehet, a klub célja nyilvánvalóan nem a bajnoki cím megszerzése – de azért az európai kupaindulás kiharcolása reális lehet.

A csapatkapitány, az uruguayi csatár Cristhian Stuani a rutinját kamatoztatja
A csapatkapitány, az uruguayi csatár Cristhian Stuani a rutinját kamatoztatja


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. szeptember 30-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik